Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Husdr.se har utfärdat PCR-test som de säger har analyserats på Sveriges största laboratorium, som i själva verket inte fått ett enda prov skickat till sig från företaget. Bild: Jonas Lindstedt
Husdr.se har utfärdat PCR-test som de säger har analyserats på Sveriges största laboratorium, som i själva verket inte fått ett enda prov skickat till sig från företaget. Bild: Jonas Lindstedt

Husdr.se hotas med vite – skrev ut falska coronaintyg

Efter GP:s avslöjande om hur den privata kliniken Husdr.se utfärdat falska coronaintyg föreläggs nu kliniken ett vite på 750 000 kronor av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Samtidigt fortsätter myndighetens granskning.
– Det här var det viktigaste vi behövde göra först, för patientsäkerheten och allmänhetens säkerhet, säger Maria Björklund, avdelningschef på Ivo.

Det var under förra veckan som GP avslöjade hur kliniken tagit tusentals kronor av sina kunder för så kallade PCR-tester, som aldrig har analyserats av laboratorierna som Husdr.se hävdar har genomfört analyserna.

Kunder som har fått svar att de testat negativt för covid-19 har sedan fått reseintyg utfärdade av kliniken som har kunnat användas för att resa utomlands.

Med anledning av GP:s granskning har Ivo inlett en tillsyn av kliniken och i ett första beslut föreläggs nu Husdr.se med ett vite på 750 000 kronor.

– Vi har kommit en liten bit in i tillsynen – den viktigaste biten först, så som vi bedömde det när vi fick de här uppgifterna från media, säger Maria Björklund, avdelningschef på Ivo, och fortsätter:

– Det här var uppgifter som vi tog väldigt allvarligt på, och beslöt oss för att utreda omgående. Att det fanns en risk att människor ute i samhället gick med en, kanske falsk, bild av att vara covid-19-negativ är och var en allvarlig risk för både dem själva och allmänheten.

LÄS MER: 70-tal polisanmälningar mot Husdr.se

Ivo kommer fatta fler beslut

Några timmar efter GP:s första publicering stängde Husdr.se ner sin hemsida där kunderna har kunnat boka sina tider för provtagning. Senare öppnades hemsidan igen med ett meddelande om att de inte längre kunde provta patienter för covid-19.

Nu behöver den ansvarige läkaren senast i nästa vecka intyga att provtagningen har upphört, för att Ivo inte ska söka om ett utdömande av vitesbeloppet.

Maria Björklund förklarar samtidigt att en möjlighet hade kunnat vara att omgående stänga hela eller delar av verksamheten.

– Nu är vi inte där att det pågår någon provtagning just nu, och det skulle handla om det finns en uppenbar fara just nu för människors hälsa eller andras säkerhet. Vi har övervägt det, och har verktygen, men tar det den här vägen just nu. Man kan se det som ett steg i hur vi jobbar.

LÄS MER: Läkaren bakom falska coronadokument anställd på sjukhus

Tillsynen fortsätter alltså, och fler beslut om kliniken kommer att komma från Ivo.

– Vi jobbar just nu med att hämta in mer upplysningar kring andra delar. Där är vi i början av tillsynen, jobbar på och kommer att göra det snabbt. Men det här var det viktigaste vi behövde göra först, för patientsäkerheten och allmänhetens säkerhet.

Kan röra sig om hundratals falska intyg

Enligt Ivo har det inte ännu inte kunnat klarläggas hur många patienter som fått falska intyg av Husdr.se, men man bedömer att det kan röra sig om några hundra.

I ett svar till Ivo säger läkaren som ligger bakom Husdr.se att kliniken sedan i juni haft ett avtal med laboratoriet Unilabs, som han påstår har analyserat klinikens prover.

Enligt läkaren har de lämnat proverna på Unilabs vid Carlanderska sjukhuset i Göteborg, som sedan via telefon har meddelat kliniken om proven varit positiva eller negativa.

Unilabs uppger för Ivo, precis som de tidigare har gjort för GP, att de aldrig har genomfört några analyser åt kliniken.

”Intygen är inte utfärdade på ett riktigt sätt”

Till GP har den ansvarige läkaren också sagt att deras prover analyseras av Unilabs i Skövde, vilket alltså laboratoriet nekar till.

LÄS MER: Läkaren bakom Husdr.se tros ha utfört privata tester på vårdcentral

Läkaren har också hävdat att prover från kliniken har analyserats på virologen på Sahlgrenska sjukhuset, som i sin tur säger att kliniken inte är registrerad som kund hos dem.

GP har också skickat in tre personnummer från kunder som provtagit sig hos Husdr.se till både Sahlgrenska universitetssjukhuset och Unilabs. Inget av laboratorierna kan i sina system se att de analyserat kundernas prover.

Ert beslut nu gäller främst själva intygen. Vet ni i nuläget om prover över huvud taget har analyserats?

– Vi utreder ju vidare i ärendet. Det som vi har kunnat se är att intygen inte är utfärdade på ett riktigt sätt. I botten ligger ju att vi bedömer att analys av de här provresultaten inte har skett, av ett ackrediterat laboratorium.

Klinikens ombud, advokat Björn Hurtig, skriver i ett sms till GP att han inte har någon kommentar till beslutet i nuläget.

Parallellt pågår en polisutredning. Ärendet ligger hos bedrägerisektionen i polisregion Väst.

LÄS MER: 70-tal polisanmälningar mot Husdr.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.