Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sahlgrenska tar läkaren bakom Husdr.se ur tjänst

Läkaren bakom kliniken Husdr.se utreds av polisen, misstänkt för att ha lurat patienter och gett falska coronaintyg. Samtidigt utreder Inspektionen för vård och omsorg hans lämplighet som läkare. Trots det fick läkaren ett nytt jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Nu tas läkaren ur tjänst.

Det var i januari som Göteborgs-Posten avslöjade att en privat klinik i centrala Göteborg, Husdr.se, inte analyserade sina patienters PCR-tester.

Trots det tog kliniken tusentals kronor betalt för testerna och utfärdade provsvar. Många var negativa.

Efter GP:s avslöjande anmäldes han till polis och Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Ivo uppmanade efter sin utredning Åklagarmyndigheten att väcka åtal mot läkaren. Enligt Ivo kan några hundra patienter ha drabbats och myndigheten konstaterar också att han äventyrat både patientsäkerheten och säkerheten för andra.

Läkaren blev även av med sin läkartjänst på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. 22 mars anställdes han dock som underläkare på en avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Samtidigt som läkaren nu riskerar att åtalas för flera brott, pågår också en tillsyn av hans yrkesutövning. Det kan innebära att man ansöker om att hans läkarlegitimation dras in men kan också sluta med att Ivo inte riktar någon som helst kritik.

LÄS MER: Läkaren bakom Husdr.se får lämna sin tjänst på Säs

LÄS MER: Läkaren bakom Husdr.se har fått nytt jobb – på Sahlgrenska

Verksamhetschefen Mathias Alvidius bekräftar för GP att läkaren nu har tagits ur tjänst, något som DN var först med att rapportera.

– Eftersom det förekommer en sådan brottsmisstanke har vi beslutat att stänga av medarbetaren utan lön under den tid som utredningen pågår, säger Mathias Alvidius.

Sjukhuset arbetar nu med en utredning i form av ett personalärende.

– Vi behöver utreda hur anställningsproceduren gått till och hur vi kan säkerställa att det här inte händer igen. Vi behöver också säkerställa att han inte arbetat på ett sätt som varit patientosäkert. Även om det inte finns något så här långt som indikerar det. Det tredje som vi utreder är hur vi arbetsrättsligt ska förhålla oss till att en anställd är misstänkt för den här typen av brott och huruvida han lämnat korrekta uppgifter vid anställningsförfarandet, säger Mathias Alvidius.

Kände ni till hans bakgrund när han anställdes?

– Det är det vi håller på att utreda, så jag vill inte föregripa den utredningen.

Läkaren fick ju lämna sin tjänst på Södra Älvsborgs sjukhus. Kontaktar ni inte tidigare arbetsplatser under en rekrytering?

– Det stämmer, enligt de rutiner som finns så ska man ha kontakt med den senaste chefen. Det är också en av de saker som är ett moment i den här utredningen.

Sjukhusets utredning beräknas bli klar inom ett par veckor, enligt Mathias Alvidius. Han betonar att sjukhuset ser allvarligt på det som inträffat.

– Å ena sidan är det olyckligt att han arbetat hos oss. Samtidigt så finns det enligt de preliminära resultat vi har inget som tyder på att något han gjort hos oss varit patientosäkert. Han har ingått i ett team med andra medarbetare inklusive specialistläkare, vilket han själv inte är. Så han har inte arbetat helt självständigt, säger han.

GP har sökt läkarens ombud, hittills utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.