Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkaren bakom Husdr.se har utfärdat falska intyg för utförda PCR-tester. Han har också varit anställd på Södra Älvsborgs sjukhus, en tjänst han nu får lämna. Bild: Jonas Lindstedt
Läkaren bakom Husdr.se har utfärdat falska intyg för utförda PCR-tester. Han har också varit anställd på Södra Älvsborgs sjukhus, en tjänst han nu får lämna. Bild: Jonas Lindstedt

Läkaren bakom Husdr.se får lämna sin tjänst på Säs

Läkaren som drivit kliniken Husdr.se, men även varit anställd på Södra Älvsborgs sjukhus, får nu lämna sin tjänst på sjukhuset.
– Vi har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att den här personen inte kan fortsätta sin anställning hos oss, säger verksamhetschefen Karin Hederstierna.

Kliniken Husdr.se har utfärdat falska coronaintyg, något som GP har kunnat berätta om i en rad artiklar de senaste veckorna. Läkaren bakom kliniken har parallellt varit anställd på Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, men efter att sjukhuset nu gjort en internutredning får han nu lämna sin tjänst.

– Vi har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att den här personen inte kan fortsätta sin anställning hos oss. Därför hade vi ett möte igår när vi varslade honom om avsked, säger Karin Hederstierna, verksamhetschef på Södra Älvsborgs sjukhus.

Hon fortsätter:

– Det handlar om att förtroendet för honom är så skadat i och med hans arbete på annan plats än Säs.

Inledningsvis uppgav Säs att det handlade om att läkaren inte berättat att han hade en bisyssla, något som bryter mot deras regelverk. Utöver att han drivit Husdr.se så har han även arbetat på Capio vårdcentral i Mölndal, men fick lämna den tjänsten efter varningssignaler om att läkaren använde Capios lokaler i privat regi.

LÄS MER: Läkaren bakom Husdr.se tros ha utfört privata tester på vårdcentral

Tydlig markering från sjukhuset

Karin Hederstierna förklarar att det är en tydlig markering från sjukhusets sida att den här typen av agerande inte är accepterat. Det är det inte bara omfattningen på arbetet utanför sjukhuset, även om det väger tungt, utan även sättet han utfört det på. Inspektionen för vård och omsorg skrev i sitt beslut om vite, som GP rapporterade om i fredags, att kliniken äventyrat ”patientsäkerheten och även säkerheten för andra”.

– Den del som Ivo kritiserar är otroligt förtroendeskadlig för honom och det påverkar även förtroendet för oss, säger Karin Hederstierna.

Läkaren har haft en tjänst på sjukhuset i cirka ett och ett halvt år och då tagit emot patienter. Sjukhuset har under sin utredning också granskat journaler kopplade till patienter läkaren har haft hand om och har kommit fram till att han har skött sitt jobb på sjukhuset.

– Har man varit patient hos oss och träffat honom här så kan man känna sig trygg med att man har blivit omhändertagen på ett korrekt sätt så långt vi kunnat se, säger Karin Hederstierna.

Utreds på flera håll

Läkaren blev varslad under tisdagen och kommer inte arbeta på sjukhuset något mer, han har tidigare varit avstängd med lön. Men nu kommer sjukhuset också göra en anmälan till Ivo.

– Det är hemskt. Man blir upprörd över hur man kan göra så mot medmänniskor, då tänker jag på provtagningarna. På något plan är det också sorgligt att man gör det här mot sig själv, han har ställt till det ordentligt för sig, säger Karin Hederstierna.

Även polisen och Ivo arbetar med att utreda klinikens förehavanden. I Ivo:s beslut som kom i fredags föreläggs kliniken att omedelbart upphöra med att ”utfärda intyg avseende resultatet av PCR-provtagning utan att analys av provet först är gjord och att skriftligt provsvar har inkommit från ett ackrediterat laboratorium”. Men tillsynsmyndighetens granskning av kliniken fortsätter.

GP har fått svar från läkarens ombud att han inte har några kommentarer för tillfället. Vi har även sökt läkarens advokat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.