Nu uppmanar Ivo åklagaren att åtala den läkare som står bakom kliniken Husdr.se som utfärdat falska coronaintyg.
Nu uppmanar Ivo åklagaren att åtala den läkare som står bakom kliniken Husdr.se som utfärdat falska coronaintyg. Bild: Jonas Lindstedt

Ivo uppmanar till åtal mot läkaren bakom Husdr.se

Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att läkaren bakom kliniken Husdr.se har gjort sig skyldig till ”osant intygande”. Nu uppmanar de åklagaren att väcka åtal.

ANNONS
|

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterar att läkaren bakom kliniken Husdr.se ”kan ha gjort sig skyldig till osant intygande vilket är ett brott för vilket fängelse är föreskrivet”. Nu uppmanar de åklagaren att väcka åtal genom en anmälan.

De anser också att brottet är grovt då läkaren har missbrukat sin tjänsteställning. Eftersom brottet kan leda till fängelse så måste myndigheten göra en anmälan. Enligt Brottsbalken kan osant intygande leda till fängelse i upp till två år.

LÄS MER:Läkaren bakom Husdr.se får lämna sin tjänst på Säs

I sin anmälan beskriver de, precis som GP gjort i tidigare rapportering, hur läkaren har tagit PCR-prover på patienter och sedan uppgett att de analyserats på Unilabs. Men att laboratoriet i sin tur uppger att de inte har gjort några sådana analyser för kliniken.

ANNONS

Igår kunde GP berätta att läkarens arbetsgivare, Södra älvsborgs sjukhus, varslat mannen om uppsägning. Men polisen utreder också ärendet.

80-tal polisanmälningar

GP har sökt åklagaren James von Reis som leder utredningen. När tidningen var i kontakt med åklagaren under tisdagen berättade han att polisen framför allt utreder två brottsrubriceringar: bedrägerier och osant intygande, grovt brott. Åklagaren utesluter inte heller att det kan bli tal om fler brottsrubriceringar.

Under tisdagen hade det totalt kommit in ett 80-tal polisanmälningar mot kliniken.

Von Reis berättade under tisdagen också att ingen person då hade delgivits någon brottsmisstanke eller förhörts som misstänkt i ärendet.

– Jag kan säga rent allmänt att förundersökning pågår och antalet polisanmälningar har ökat och polisen håller förhör med målsägande om vad som hänt, sa åklagaren under tisdagen.

LÄS MER:Så gör du: Kontrollera att ditt covid-test är äkta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS