Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När GP ställde frågor till läkaren på kliniken i januari ville han inte bli fotograferad. Bild: Jonas Lindstedt
När GP ställde frågor till läkaren på kliniken i januari ville han inte bli fotograferad. Bild: Jonas Lindstedt

Läkaren bakom Husdr.se åtalas för bedrägeri

GP avslöjade hur kliniken utfärdade covid-19-testsvar och falska reseintyg, utan att proverna hade analyserats på de laboratorium som kliniken hävdade. Nu åtalas läkaren för sju fall av bedrägeri och grovt osant intygande, något som enligt åklagaren är grovt då gärningen har varit ”ägnad att öka spridningen av covid-19-smitta under pågående pandemi.”
– Eftersom åklagaren inte valt att gå vidare med så många av anmälningarna visar det hur svagt åtalet antagligen är, säger försvarsadvokat Björn Hurtig.

Åtalet skickades in till Göteborgs tingsrätt under fredagseftermiddagen, säger åklagare James von Reis.

– Nu är utredningen färdig och jag bedömer att jag kan styrka de här brotten som åtalet berör, trots att den misstänkte nekat till brott, säger han.

Enligt honom har utredningen behandlat hundratals anmälningar mot läkaren bakom kliniken och valt ut sju ärenden som åklagarsidan använder som exempel för att väcka åtal.

Mannen misstänks för bedrägeri, grovt osant intygande men också urkundsförfalskning. Den senare rubriceringen är satt efter att läkaren bakom Husdr.se utretts av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och i samband med det förfalskat dokument från ett laboratorium som bevisning i Ivos utredning, menar åklagaren.

James von Reis vill inte gå in närmare på vilket straff han kommer att yrka på. Men han anser att det är särskilt graverande att mannen systematiskt ska ha utfärdat osanna intyg om att människor skulle vara coronanegativa, samtidigt som det pågår en allmän smittspridning i landet.

– Bara med hänsyn till detta tycker jag att det är straffvärt med fängelse, säger han.

Läkaren åtalas sammanlagt för sju fall av bedrägeri, sju fall av grovt osant intygande samt två fall av urkundsförfalskning. Sammanlagt finns det nio brottsoffer.

LÄS MER: Ivo uppmanar till åtal mot läkaren bakom Husdr.se

Försvaret omedvetna om väckt åtal

Enligt försvarsadvokat Björn Hurtig har varken han eller klienten informerats om åtalet.

– Det jag kan säga är att åklagaren har rundat mig. Min klient fick veta genom er text att någon har stämt honom, säger Björn Hurtig.

Vad tycker du om det?

– Det är oanständigt. Inte så man behandlar människor. Min klient är människa också.

Att fler än 90 anmälningar mot läkaren lagts ner ser Björn Hurtig som att det talar för hans klients sak.

– Eftersom åklagaren inte valt att gå vidare med så många av anmälningarna visar det hur svagt åtalet antagligen är, säger han.

"Ägnad att öka spridning av smitta”

I samtliga fall anklagas läkaren för att ha topsat patienter och låtsats att proverna skulle analyseras på laboratorium för att se om de hade covid-19 eller inte. Enligt åtalet analyserades dock inte några tester. På så sätt ska läkaren ha lurat till sig sammanlagt 24 630 kronor från de nio målsäganden. Sex av dem kräver skadestånd på sammanlagt drygt 20 000 kronor.

Läkaren anklagas också för att som legitimerad läkare ha utfärdat läkarintyg som kan användas som covidintyg för att resa, trots att laboratorieanalys av proverna aldrig har skett.

”Brottet är grovt då ställningen som legitimerad läkare missbrukats och då gärningen varit ägnad att öka spridningen av covid-19-smitta under pågående pandemi”, står det i åtalet.

Mannen nekar till brott.

I en tidigare version av denna artikel stod det att läkaren var åtalad för grovt bedrägeri. Han är åtalad för bedrägeri av normalgraden.

LÄS MER: Testade sig på Husdr.se – kundernas ilska och oro

LÄS MER: Så gör du: Kontrollera att ditt covid-test är äkta

Det här har hänt i fallet med Husdr.se

12 januari avslöjar GP att den privata kliniken Husdr.se utförde PCR-tester för att upptäcka covid-19 samt utfärdade reseintyg – utan att proverna analyserades på de laboratorium som kliniken hävdade.

14 januari säger polisen till GP att man har inlett en förundersökning gällande kliniken. Ett 70-tal polisanmälningar kommer in.

22 januari föreläggs kliniken ett vite på 750 000 kronor av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

28 januari konstaterar Ivo att läkaren bakom kliniken har gjort sig skyldig till ”osant intygande” och uppmanar åklagare att väcka åtal.

15 januari meddelar Södra Älvsborgs sjukhus, där läkaren är anställd, att han tas ur tjänst.

27 januari berättar verksamhetschefen att läkaren får lämna sin tjänst på Södra Älvsborgs sjukhus.

6 april skriver GP att läkaren har fått en ny tjänst – på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

7 april meddelar sjukhuset att läkaren har tagits ur tjänst.

11 juni meddelar åklagare James von Reis att han väcker åtal mot den misstänkte läkaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.