Kungen inviger Hisingsbron: ”Ser fram emot att besöka Göteborg”

På söndagen invigs Hisingsbron officiellt med närvaro av kung Carl XVI Gustaf. Dagen kommer innefatta bland annat seminarium om byggets process innan det på eftermiddagen är dags för den officiella invigningen.
– Kungen ser väldigt mycket fram emot att att inviga bron och få besöka Göteborg, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

ANNONS
|

I och med coronapandemin kommer ceremonin sändas live. På så sätt kommer fler göteborgare att kunna delta på ceremonin.

LÄS MER:Kungen inviger Hisingsbron

Glad att kunna vara på plats

Väderprognosen för söndagen ser god ut och det väntas sol. Under invigningen som börjar klockan 14.00 kommer lokala gymnastik- och dansföreningar delta. All trafik på bron kommer att stängas av med anledning av ceremonin.

– Brobyggandet och invigningen har ett stort värde för allmänheten och bron är en viktig länk till områden runt omkring och kommer kunna länka samman människor. Det är väldigt betydelsefullt och kungen är glad över att nu kunna få vara på plats och inviga detta viktiga landmärke, säger Margareta Thorgren.

ANNONS

Drottning Silvia kommer inte närvara under invigningen men enligt hovets informationschef Margareta Thorgren, har kungaparet tackat ja till inbjudan att närvara vid Göteborgs uppskjutna 400-årsjubileum som kommer att firas 2023.

LÄS MER:Kungaparet nobbar Göteborgs 400-årsfirande

– Senare i höst kommer det även att vara en del aktiviteter och programpunkter som innebär flera resor till Göteborg för kungaparet, säger Margareta Thorgren.

Hon tillägger:

– Även kronprinsessparet kommer att resa till Göteborg med anledning av bland annat pandemiläget.

LÄS MER:Då börjar spårvagnarna åka över Hisingsbron

Lång invigningsperiod avslutas högtidligt

9 maj i år öppnade trafikkontoret bron för all typ av trafik utom spårvagnar. Efter en omgörning av spåren kunde de även i augusti öppna upp för spårvagnstrafiken. Men sedan i maj har det varit en invigningsperiod där de som velat fått fira den nya bron på det sätt de önskar.

– Det som skiljer sig nu är att detta blir slutcrescendot på den här invigningsperioden. Vi avslutar med en fest och ceremoni, säger Alexandra Wattwil, pressansvarig på trafikkontoret.

Vad kan du berätta om upplägget för dagen?

– Det kommer att vara en ceremoni full med dans och musik. Barnkör bland annat. Barn är väldigt viktiga för oss och har varit genom hela processen. Vi har byggt en bro som ska finnas där för kommande generation. Sen kommer kungen att hålla ett tal, säger Alexandra Wattwil.

ANNONS

Vad betyder den här invigningen för er?

– Det är het fantastiskt roligt. Det är en stor milstolpe som vi har siktat in oss på ända sedan det första spadtaget. Det är stort att brobyggarna nu äntligen kan få lämna över bron.

Invigningsceremonin kommer att kunna ses live på GP.se och Göteborg stads sociala mediekanaler.

LÄS MER:Kronprinsessan Victoria höll tal till Göteborg

LÄS MER:Vi är vana vid att stockholmare skiter i oss

LÄS MER:Kungafamiljen bryr sig visst om Göteborg

ANNONS