Kungafamiljen bryr sig visst om Göteborg

När Göteborg fyllde 400 år sände Kronprinsessan Victoria en hälsning från Logården i Stockholm. Hovet svarar GP:s Johan Wanloo om varför ingen från kungafamiljen besökte Göteborg.

ANNONS
|

LÄS MER:Vi är vana vid att stockholmare skiter i oss

Den 4 juni firade Göteborg 400-årsdagen av stadens grundande. Kronprinsessan deltog med ett tal riktat till Göteborgs barn och unga.

Samma dag publicerade GP en krönika med rubriken ”Vi är vana vid att stockholmare skiter i oss”. Krönikören Johan Wanloo uttrycker besvikelse över att Kronprinsessan valt att ej närvara fysiskt utan hållit sitt tal, som han skriver, ”digitalt hemma från Hagaslottet”.

Jag vill gärna förklara de överväganden som legat till grund för beslutet att delta digitalt i stället för att resa till Göteborg:

Inför 400-årsjubileet har hovet mottagit två inbjudningar från Göteborgs stad, en inbjudan till ett mindre firande den 4 juni 2021 samt en inbjudan till 2023. Kungafamiljen sätter stort värde på dessa. Det är en självklarhet för Kungen att Göteborgs 400-årsjubileum ska uppmärksammas. Att Kungen skulle delta vid samma jubileum två gånger är däremot inte kutym. Därför valde Kungaparet att tacka ja till att närvara vid det stora firandet 2023, medan Kronprinsessparet tackade ja till årets firande.

ANNONS

LÄS MER:Kungaparet nobbar Göteborgs 400-årsfirande

Emellertid befinner vi oss fortfarande i en pandemi. Kungafamiljen är fortsatt restriktiva med resor. Vår erfarenhet är att det vid kungliga besök uppstår folksamlingar vilket är olämpligt med hänsyn till smittorisken. Av respekt för den allvarliga situationen valde man därför att ta det säkra före det osäkra och rekommendera Kronprinsessan att delta digitalt. Ett beslut som jag tror och hoppas att de flesta har förståelse för.

Det är därför olyckligt om vad som är ett uttryck för omsorg i stället tolkas som nonchalans. Detta är helt enkelt inte sant. Kungafamiljen är hela Sveriges kungafamilj och månar om hela landet.

LÄS MER:Vi är Göteborg

Före pandemin besökte medlemmar av Kungafamiljen regelbundet Göteborg. Det planerar man också att fortsätta med. Närmast planerar Kungen, om läget så medger, att besöka Göteborg i september för att inviga Hisingsbron. I oktober planerar Kungen och Drottningen att döpa ett forskningsfartyg, återinviga barnsjukhuset samt inviga en ny orgel i Göteborgs konserthus.

Avslutningsvis vill jag nämna att Kronprinsessans hälsning inte spelades in på Haga slott som Wanloo skriver, utan – vilket framgår i talet – på Logården vid Kungl. slottet. En plats som valts särskilt för närheten till Skeppsbrokajen där de klassiska Göta kanal-båtarna, som förbinder rikets två största städer, lägger till.

ANNONS

Margareta Thorgren är informationschef vid hovet (Kungliga Hovstaterna).

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS