Kungaparet nobbar Göteborgs 400-årsfirande

Kungen och drottningen tackar nej till att delta i Göteborgs 400-årsfirande i sommar. Enligt hovet tackar kungaparet nej till jubileet ”av kalendermässiga skäl”.
– Det är tråkigt att de inte kan närvara, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Planeringen av stadens 400-årsfirande har inte varit helt problemfritt.

Coronapandemin gjorde att planerna på stora publika firanden har dragits ned och skjutits fram till 2023. Nu kommer ytterligare ett bakslag.

Göteborgs stad hade förhoppningarna om att kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia skulle delta och sprida kunglig glans den 4 juni i år, då det är på dagen 400 år sedan staden grundades.

Inbjudan skickades 2018

Men trots att en inbjudan skickades in så tidigt som 2018, av Lena Malm som då var kommunfullmäktiges ordförande, så har kungaparet inte lyckats hitta en lucka i sin kalender för att hedra rikes andra stad med ett besök.

ANNONS

”På uppdrag av H.M. Konungen och H.M. Drottningen ber jag att varmt få tacka för den vänliga inbjudan att närvara vid firandet av 400-års jubiléet av Göteborg den 4 juni i år.

Deras Majestäter Konungen och Drottningen måste dessvärre tacka nej till närvaro vid jubiléet av kalendermässiga skäl.

Kronprinsessparet tackar däremot med glädje ja till att närvara vid högtidlighållandet av Göteborg 400 år”, skriver kronprinsessans sekreterare Susanne Franchell i ett svar till Göteborgs stad.

– Det är tråkigt att de inte kan närvara, men jag respekterar förstås det och ser fram emot att få välkomna kronprinsessan Viktoria och prins Daniel till staden, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Invigning i Stadsmuseet

Hur programmet ser ut för kronprinsessparets besök den 4 juni är ännu inte helt klart. Allt hänger på hur smittläget ser ut och vilka restriktioner som gäller då, berättar Gunilla Bökmark, chef för internationella avdelningen på Göteborgs stadshus.

– Vi sitter mitt i planeringen, givet att förutsättningarna ändrats i och med fullmäktiges beslut att flytta delar av firandet till 2023.

Som det ser ut just nu är tanken att dagen ska inledas med en invigning och jubileumsgudstjänst i Tyska kyrkan och sedan fortsätta i Stadsmuseet, med invigningen av stadens jubileumsutställning.

– Vi tror och hoppas att vi ska kunna genomföra det, med folk på plats, säger Gunilla Bökmark.

ANNONS

Nästa punkt i det preliminära programmet är nyinvigningen av Drottning Silvias barnsjukhus.

– Och så finns det säkert en och annan tillkommande aktivitet. Det kan också bli så att de här aktiviteterna inte blir aktuella, beroende på vilka restriktioner som råder.

Folkfest 2023

Tanken är att firandet den 4 juni 2021 ska vara ett formellt sätt att uppmärksamma stadens historia och grundande. Det mer publika och folkliga firandet har flyttats fram till 2023.

– Den festen hoppas jag att vi alla kan gå på, säger Gunilla Bökmark.

Blir det en ny inbjudan till kungaparet till 2023?

– De är väl medvetna om att vi firar det stort 2023. Den informationen har de fått. Men vi kommer säkert att skicka en formell inbjudan, med programförslag, också. Det tror jag.

Gunilla Bökmark tycker inte att det finns skäl att vara besviken över att kungaparet tackat nej till att komma och ser det istället som positivt att någon från kungafamiljen finns på plats.

– Vi är jätteglada över att kronprinsessparet kommer. Det känns bara positivt att vi kan få den kungliga familjen i någon skepnad här.

LÄS MER:Klart: jubileumsåret flyttas till 2023

LÄS MER:Förslaget: flytta Göteborgs jubileumsår till 2023

LÄS MER:Försenade jubileumssatsningar inför Göteborgs 400-årsdag

LÄS MER:Att skjuta upp 400-årsjubileet är typiskt göteborgskt

ANNONS