GP:s krönikör är inte imponerad över Kronprinsessans beslut att skicka en videohälsning.
GP:s krönikör är inte imponerad över Kronprinsessans beslut att skicka en videohälsning.

Vi är vana vid att stockholmare skiter i oss

GP:s krönikör Johan Wanloo är inte imponerad över Kronprinsessan Victorias beslut att skicka en videohälsning till Göteborgs födelsedagskalas: ”Ungefär lika pampigt som en sådan där videohälsning man kan köpa för en femhundring av Dogge Doggelito.”

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I dessa tider finns onekligen anledning att i största möjliga mån jobba hemifrån.

Men det finns vissa speciella tillfällen då man biter ihop, tar på ett munskydd, bokar två säten på X2000 och ser till att vara på plats.

Som när man är Kronprinsessan Victoria och ska hålla tal då den näst största staden i landet som man står på tur att bli regent över fyller 400 år.

När jag tänker efter behöver ju förstås inte Kronprinsessan åka tåg. Hon kan väl se till att livvakterna håller den hostande populasen på behörigt avstånd på väg till och från kungahusets motsvarighet till Airforce one, eller hur det fungerar när sådana som hon är ute och reser. Jag vet inte riktigt.

ANNONS

LÄS MER:Kronprinsessan Victoria höll tal till Göteborg

LÄS MER:Bubbel och halv special – så firade göteborgarna stadens 400-årsdag

I stället höll hon talet digitalt hemma från Stockholm. Det är ungefär lika pampigt och festligt som en sådan där videohälsning man kan köpa för en femhundring av Roy & Roger eller Dogge Doggelito.

Visst, vår stad är liten, krokig och fylld med steniga backar. Byggd på ett träsk för att hålla vresiga danskar på avstånd. Men det var trots allt en kung som för 400 år sedan bestämde var den skulle ligga. Då är det minsta man kan begära att åtminstone någon med lite kunglig glans masar sig hit. Det måste inte ens vara Kronprinsessan. Vi skulle säkert ha nöjt oss med Prins Daniel. Han är ju i och för sig från Örebro som grundades på 1200-talet och tycker kanske att det är blaha blaha med en stad grundad så sent som 1621.

LÄS MER:Följ jubileumssändningen när Göteborg fyller 400

LÄS MER:Så blir Göteborgs 500-årsjubileum

I ett demokratiskt land där tanken på allas lika värde är självklar finner vi oss i att en familj trots allt är lite mer värd än alla andra ändå. Deras enda egentliga uppgift är le och vinka. Att upphöja en situation till något utöver det vanliga genom att bara finnas till. På internet kan man se vilka olika officiella besök olika kungligheter gjort de senaste åren. 2018 besökte Kronprinsessan Skuleskogens nationalpark i Ångermanland. 2019 tyckte hon uppenbarligen att det var viktigt att spana in Svensk plaståtervinning i Motala. Men tji fick Göteborgs 400-årsjubileum.

ANNONS

Vi är göteborgare. Vi är vana vid att stockholmare skiter i oss. Vi biter ihop och från djupet av vårt besvikna lillebrorskomplex häver vi ur oss ett tyket ”vi skiter la i kungahuset. Vi har vår egen kung. Han heter Glenn.”

Fast 2121 fyller Göteborg 500 år. Då håller vi tummarna för att Prinsessan Estelles barnbarn kommer och hälsar på.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS