Följ jubileumssändningen när Göteborg fyller 400

Spårvagnar, kronprinsessan Victoria, Miriam Bryant och Tomas von Brömssen. Det är några av ingredienserna i direktsändningen på Göteborgs födelsedag, som du kan följa här på gp.se.
– Nu har vi knegat och varit rediga i 400 år, då är vi värda ett kalas, säger programledare Kristian Wedel.

ANNONS
|

Fredagen den 4 juni fyller Göteborg 400 år, ett jubileum värt att fira tycker Kristian Wedel, Göteborgs-Postens Göteborgianaredaktör och expert på Göteborgshistoria.

– Det är det ju, Göteborg är en ganska liten stad som ligger farligt nära nordpolen. Det är jättehärligt att ha en anledning till kalas! Det är vi göteborgare som är Göteborg, inte gatorna, husen eller vattnet utan det är summan av oss som är Göteborg. Nu har vi knegat och varit rediga i 400 år, då är vi värda ett kalas, säger han.

LÄS MER:Herman Lindholm är tidernas mäktigaste göteborgare

LÄS MER:Kär och galen i Göteborg

På fredagen är han även programledare för en direktsändning som anordnas av Göteborg & Co i samarbete med GP. Kristian Wedel och Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co, kommer att guida tittarna genom Göteborgs snart 400 år långa historia från studion i Gamlestaden, med instick från platser runt om i stan.

ANNONS

– Innan pandemin fanns det snarare planer på stora scenarrangemang på Gustaf Adolfs torg, vid ett tillfälle ska jag ha tackat ja till att klä ut mig till kung Gustav II Adolf... men nu blir det ett lite mer lågmält firande, säger Kristian Wedel.

LÄS MER:Försenade jubileumssatsningar inför Göteborgs 400-årsdag

LÄS MER: Maktlistan 400 år - plats 20-1

Miriam Bryant och Tomas von Brömssen

Bland annat kommer man att få följa med komikerna Ina Lundström och Niklas Andersson i en spårvagn. De kommer att åka runt i stan och plocka upp gäster och artister, som till exempel Miriam Bryant.

Sändningen kommer att pågå i ungefär två timmar. Framåt slutet kommer Kristian Wedel och Therese Brusberg i studion lämna över till skådespelaren Tomas von Brömssen som leder en jubileumsceremoni på en speciell plats i Göteborg – där även kronprinsessan Victoria kommer att hålla tal.

Den som tycker att göteborgarna går miste om ett större, pandemifritt kalas kan trösta sig med tanken om att det blir ytterligare ett jubileumsfirande om två år.

– Då har vi ett stort, folkligt, räkfrosseri-betonat firande 2023. Så på ett sätt har vi sett till att vi kan jubilera i tre år, och inte bara ett, säger Kristian Wedel.

Sändningen börjar klockan 15.00, fredag 4 juni och går att se här på gp.se.

ANNONS
Flygfoto Göteborg hamninlopp
Flygfoto Göteborg hamninlopp Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER:Kungaparet nobbar Göteborgs 400-årsfirande

LÄS MER:Jubileumsåret flyttas till 2023

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS