Staden flyttar fram till 400-årsfirande till 2023. Samma år kan Liseberg fira sitt 100-årsjubileum.
Staden flyttar fram till 400-årsfirande till 2023. Samma år kan Liseberg fira sitt 100-årsjubileum. Bild: Jonas Lindstedt

Jubileumsåret flyttas till 2023

Göteborgs 400-årsjubileum flyttas till 2023. Kommunfullmäktige klubbade det formella beslutet på torsdagskvällen. Bara Sverigedemokraterna röstade emot. De ville hellre ha ett kraftigt bantat firande under 2021.

ANNONS
|

Kommunala bolaget Göteborg & Co har sedan några år tillbaka jobbat med planering av stadens 400-årsjubileum. För några veckor sedan lyfte bolagets styrelse frågan om det verkligen var möjligt att genomföra firandet under 2021. Osäkerheten kring hur coronapandemin utvecklas är fortfarande stor och besöksnäringen är stukad.

För ett par veckor sedan klubbade kommunstyrelsen att det bästa var att ha ett mindre formellt firande under 2021 för att markera att det var 400 år sedan Göteborg fick sina stadsprivilegier, men flytta det stora, mer folkliga firandet till 2023.

Under torsdagen fattade kommunfullmäktige samma beslut, vilket innebär att flytten nu är ett faktum. Flera politiker tryckte på att det finns många goda skäl att flytta firandet.

ANNONS

– För oss socialdemokraterna är det viktigaste att alla göteborgare kan vara med i firandet, sa Jonas Attenius, kommunalråd (S).

Martin Wannholt (D):

– Inte minst är det viktigt att våra äldre medborgare, de som byggt staden, kan vara med och fira. Det kan de inte nu.

Eva Flyborg (L), som också är vice ordförande i Göteborg & Co slog ett slag för den idé hon lanserade i GP för ett par veckor sedan, om att ge firandet en större betoning på vetenskap och att staden ska försöka få en Nobelprisutdelning i Göteborg under 2023.

– Tänk om vi skulle kunna göra en liten historisk nickning till när Albert Einstein valde att förlägga sin Nobelföreläsning till Göteborg, sa Eva Flyborg.

LÄS MER:Jubileumsåret flyttas till 2023

LÄS MER:Förslaget: flytta Göteborgs jubileumsår till 2023

ANNONS