Kronprinsessan Victoria höll tal till Göteborg

Många ville gratulera Göteborg på stadens 400-årsdag. I hyllningskören märks bland andra kronprinsessan Victoria. I sitt tal till rikets andra stad skickade hon en särskild hälsning till stadens unga invånare.

ANNONS
|

Med pompa och ståt har Göteborgs 400-årsdag firats denna soliga fredag. Kronprinsessan Victoria, som också är hertiginna av Västergötland, skickade en hälsning från Logården på Kungliga slottet.

I talet tog kronprinsessan upp att hennes farfars farfar Gustav V invigde Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Utställningen var en del av stadens 300-årsdag vars firande fick skjutas upp på grund av kriget.

– Nästan hundra år senare syns fortfarande spår av utställningen i staden, inte minst Botaniska trädgården med en fantastisk mångfald av arter. Jag kan bara tänka mig hur grön och vacker den är så här års och jag hoppas att ni som har den nära ska få många tillfällen att njuta, sa kronprinsessan.

ANNONS

LÄS MER:Här är historiska omvandlingen som väntar Botaniska

Särskild hälsning till stadens unga

Vidare framhöll hon att Göteborg på många vis format Sverige och vår kultur samt byggt landets välstånd.

– Ni är kända för att vara stolta över er stad, och det med all rätt.

Avslutningsvis vände kronprinsessan sig till Göteborgs lite yngre befolkning. Att staden grundades kan vi kanske tacka Gustav II Adolf för, men morgondagen har ju de i sina händer, konstaterade hon.

– Era drömmar och idéer kommer att forma framtidens Göteborg, och det tycker jag är ett gott skäl att känna hopp för framtiden.

– Kära göteborgare i alla åldrar, tack för att jag får vara med på en del av er högtidsdag. Stort grattis på 400-årsdagen!

LÄS MER:Här är prylarna som ska symbolisera Göteborg

Digitalt på grund av pandemin

Ursprungligen var kungen och drottningen inbjudna till högtidlighållandet av födelsedagen den 4 juni. De tackade dock nej ”av kalendermässiga skäl”, men lät hälsa att kronprinsessparet ”med glädje tackar ja till att närvara".

Att så ändå inte blev fallet beror på pandemiläget, säger informationschef Margareta Thorgren till GP. Kronprinsessparet vill i dagsläget inte orsaka en folksamling.

– Vi vet att det ofta sker när representanter från kungafamiljen är med på evenemang, så då vill vi ta det säkra före det osäkra.

LÄS MER:Kungaparet nobbar Göteborgs 400-årsfirande

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS