Bostaden Wilhelmsberg i Örgryte är till salu

I Örgryte ligger den 22 rum stora bostaden Wilhelmsberg. Sedan slutet på 1800-talet har fastigheten bytt ägare flera gånger, och nu är det dags igen. Fastigheten är nu till salu för ett okänt pris, men senast den såldes slutade prislappen på 47 miljoner kronor.

ANNONS
|

På Danska vägen ligger fastigheten Wilhelmsberg, bostaden ritades av arkitekt Victor von Gegerfelt och stod klar för inflyttning 1868. Men han ritade ett par välkända objekt till, som Fröhuset i Trädgårdsföreningen, och en av stadens största turistattraktioner, Feskekôrka. Victor von Gegerfelt var tidigare stadsarkitekt i Göteborg.

LÄS MER:Paret Gates nya hem kostade 435 miljoner kronor

Förebilden för den slottsliknande bostaden var ett slott i Normandie i Frankrike. Beställare av bostaden var Julius Lindström – kommunalpolitiker, riksdagsman och delägare av tobaksfabriken Lindström & Brattberg. Han tillhörde en välkänd Göteborgssläkt som verkat i affärslivet under fyra generationer.

Tobaksfabrikantens gamla sommarbostad i Örgryte ska nu byta ägare, och ligger ute till försäljning. Och det är inget litet sommarhus grosshandlaren hade. Bostaden är ett tvåplanshus med suterrängplan och vind, är på 766 kvadratmeter och har 22 rum varav sex är sovrum.

ANNONS

En handfull hus som är så stora

Mäklaren Tomas Ahre är den som säljer den historiska bostaden. Och han säger att bostäder i den här storleken är ovanlig i Göteborg.

Tomas Ahre har jobbat som mäklare i Göteborg i över 30 år.
Tomas Ahre har jobbat som mäklare i Göteborg i över 30 år. Bild: Ahre Villor & Våningar

– Det finns en handfull byggnader i den här storleken, i och runt Göteborg.

Även den här stilen på bostad är inte så vanlig.

– Man byggde en del bostäder med tinnar och torn runt sekelskiftet, men de är inte så många.

LÄS MER:Här är några av världens dyraste hem

Hissen går genom fyra våningar

På entréplan finns bland annat ett bibliotek, kapprum, badrum, toalett, en salong på 55 kvadratmeter och en matsal på 40 kvadratmeter med en öppen spis. I kapprummet ligger husets hiss som åker mellan de fyra våningarna.

Tar man trappan upp en våning ligger ett master bedroom med tillhörande badrum, där badkaret ligger i ett tornrum. På samma våning finns ytterligare fyra sovrum, ett arbetsrum och en toalett.

Vill man ta sig ett glas kan man ta hissen till bottenvåningen för där finns en bar och vinkällare. På samma våning ligger ett stort renoverat kök, en matplats, en tvättstuga. Där ligger även ett badrum med jacuzzi, dusch och dubbla handfat.

Högst upp i vindsvåningen är det i dag inrett med flera loungegrupper och ett biljardbord. Tidigare låg torkrummet där.

LÄS MER:Atombombsäker bunker säljs i Alingsås

Vad utmärker den här bostaden tycker du?

ANNONS

– Efter att ha vandrat genom den 150-åriga byggnaden är det slående hur Victor von Gegerfelt hade elegans och funktion som föredömen för sin fantastiska, arkitektoniska skapelse, säger Tomas Ahre.

Tomten som omgärdar Wilhelmsberg är på 3 378 kvadratmeter. Där ligger fastighetens garage på 80 kvadratmeter med plats för fyra bilar.

När Julius Lindström och hans familj bodde där på somrarna fanns där en bostad för tjänstefolket, en gäststuga och även ett vakthus. Familjen hade också ett eget orangeri som var byggt i Paris.

Efter att Julius Lindström lämnade Wilhelmsberg, har det varit flera ägare till bostaden. Bland annat Christian Berner som även han var grosshandlare, men också generalkonsul.

Hemligt pris

2008 köptes fastigheten för 22 miljoner kronor. 2016 var det dags för igen, då låg det ute till försäljning för 32,5 miljoner. Då blev det budgivning och priset ska ha landat på 47 miljoner kronor.

Vad det kostar att köpa det slottsliknande Wilhelmsberg 2020, det får man veta om man tar kontakt med mäklaren.

LÄS MER:Titta in Alicia Keys nya och spektakulära hem

LÄS MER:Villa Kastenhof i Lerum är till salu för en hemlig summa

LÄS MER:Här bodde Pitt och Aniston som gifta - nu säljs det

Första ägaren av Wilhelmsberg

Julius Lindström var en generös man och donerade en hel del pengar till olika ändamål i Göteborg. Bland annat ska han donerat pengar så att Exercishuset på Heden kunde byggas.

Lindström grundade "Julius Lindströms stiftelse" 1874, där tidigare välbeställda ståndspersoner som hamnat på obestånd kunde få hjälp att få en fri bostad. 1876 byggdes fem hus i hörnet av Vasagatan-Haga kyrkogata innehållandes 44 lägenheter.

Han stöttade också pensionsinrättningen för "ålderstigna och sjukliga tjänstehjon" med pengar.

Källa: Riksarkivet.

Tänk på det här när du köper bostad:

Bostaden ska ge en bra magkänsla.

Läget och storleken ska matcha det behovet man har.

Priset ska matcha ens budget. Sen ska man tänka, om jag i en framtid ska sälja - fundera på om det finns en marknad för bostaden.

Enligt Tomas Ahre som har jobbat som mäklare i Göteborg i över 30 år.

ANNONS