Villa Kastenhof i Lerum är till salu för en hemlig summa

Den anrika Göteborgsfamiljen Carlanders före detta hem i Lerum, Villa Kastenhof från 1891, ska byta ägare. Den stora villan är på hela 1 200 kvadratmeter och innehåller i dag bland annat barer, ett stort antal sovrum, gym och biorum. Men vad huset kostar att köpa är en hemlighet.

ANNONS
|

1891 byggdes Villa Kastenhof som en åretruntbostad åt grosshandlare Christopher Carlander och hans familj. För den som nu hajar till kan undertecknad meddela att hans namn även stavas med "ff" i en del av historiebeskrivningen. Efternamnet är det dock ingen tvekan om. Han tillhörde den välkända släkten Carlander och var bland annat med och grundade Svenska kullagerfabriken (SKF) i början av 1900-talet.

LÄS MER:Här är några av världens dyraste hem

Villan ritades av den välkända arkitekten Isak Gustaf Claeson, som även ligger bakom Nordiska museet, Hallwylska museet. Han hämtade inspiration från England och de Elisabetanska herresätena till Villa Kastenhofs utseende innan den byggdes upp i Lerum.

ANNONS

Idag är det länge sedan någon från familjen Carlander kallade villan för sitt hem och många andra har bott där genom åren.

Och nu har nya ägare möjlighet att ta över huset. Det historiska huset, som bland annat synts i filmen "Snabba cash", ligger nämligen ute till försäljning. Men prislappen är okänd.

LÄS MER:Atombombsäker bunker säljs i Alingsås

Originaldetaljer i huset

Mäklaren Ludwig Lundgren på Eklund Stockholm New York är den som säljer huset. Han berättar att han under sina nio år som mäklare aldrig sett ett så stort hem i Göteborgsområdet.

– Så klart finns det slott i den storleken, men inte villor.

Vad har du själv fastnat för i huset?

– Att det är så mycket originaldetaljer kvar i huset och att det är så väl restaurerat.

Mäklaren Ludwig Lundgren berättar att han under sina nio år som mäklare aldrig sett ett så stort hem i Göteborgsområdet.
Mäklaren Ludwig Lundgren berättar att han under sina nio år som mäklare aldrig sett ett så stort hem i Göteborgsområdet. Bild: Husfoto

1 200 kvadratmeter

Men det var inget litet hus herr Carlander lät bygga i slutet av 1800-talet. Själva huvudbyggnaden är på totalt 1 200 kvadratmeter och har 17 rum och kök.

Kvadratmeterna är fördelade på fyra våningar inklusive inredd vind och källare.

Uppe på vinden hittar man ett biorum och två sovrum i dag. På entréplan finns flera kök, kontor, bibliotek, matsal och ett par verandor – bland mycket annat. Övervåningen har flera sovrum, badrum och umgängesrum.

ANNONS

Spa och barer

I källaren finns inte en bar – utan flera. Dessutom gym, spa-avdelning, biljardrum och flera allmänna sällskapsytor. När Carlander var ägare fanns ett separat strykrum i källaren som nu är borta – men även på hans tid fann ett biljardrum.

Det är inte bara villan som är till salu. På utsidan finns till exempel ett orangeri som är ombyggt till bostad med tio sovrum och kök. På tomten kan man spela golf, då det finns utslagsplats, golfgreen och bunkrar.

LÄS MER:Kändisarnas hem säljs för miljoner – titta in i deras lyxhus

Mäklaren berättar att möblerna inte ingår i priset, men går att förhandla om.

Villa Kastenhof arkitektur blev startskottet för att man började bygga hus liknande stil. Som Villa Viktor Rydberg och flera andra villor i Lorensbergs villastad.

LÄS MER:Huset från filmerna "Gudfadern" och "Bodyguard" är till salu

Familjen Carlander

Christopher Carlander med familj låg bakom att Carlanderska kunde byggas i början på 1900-talet, detta genom stora donationer. De ville ha ett sjukhus som påminde om Sophiahemmet i Stockholm. Sjukhuset invigdes 1927.

ANNONS