Tio göteborgska landmärken som orsakat folkstorm

Den klassiska termometern på Strömshuset plockades nyligen ner. Tidigare har det även stormat kring en julgran, en fabriksskylt och ett tornkafé. Här är tio göteborgska landmärken, vars vara eller icke vara fått känslorna att svalla hos befolkningen.

ANNONS
|
Hotade göteborgska landmärken
Bild: Stefan Berg

Guldhedstornets kafé

grade crossed
Ända sedan Guldhedens vattentorn invigdes 1953 har det funnits en servering högst upp. Men i början på 2020 kunde GP berätta att fikets hyresvärd, den kommunala förvaltningen kretslopp och vatten, inte skulle förlänga verksamhetens kontrakt.
Orsaken var skärpt lagstiftning inom EU rörande så kallade skyddsobjekt.
Trots ett massivt engagemang från gamla och nya gäster tvingades Guldhedstornets kafé bomma igen i höstas.
Hotade göteborgska landmärken
Bild: KAMERAREPORTAGE

Termometern på Strömshuset

grade crossed
1946 invigdes den 18 meter höga termometern i hörnet på Strömshuset och var då världens största. Nu har det klassiska landmärket plockats ned – och det för alltid. Orsaken: Fastighetsägaren genomför en omfattande renoveringen av Strömshuset för att återställa fasaden som den såg ut 1935, och då fanns ingen termometer.
Hotade göteborgska landmärken
Bild: Per Wahlberg

Gasklockan i Gullbergsvass

grade crossed
Få byggnader har stått emot rivningsplaner lika länge som gasklockan i Göteborg. Landmärket togs i bruk 1933 och var i drift fram till 1993 – men revs först under de första månaderna av 2017. Rivningen överklagades och försenades flera gånger, bland annat på grund av att ett pilgrimsfalkspar häckade på gasklockan.
GP:s fotograf Christian Hastings filmade rivningsprocessen och gjorde en tvåminutersfilm där du kan se hur gasklockan demonteras.
Hotade göteborgska landmärken
Bild: Petter Trens

Tratten i Järnbrott

grade crossed
En avdankad industribyggnad som står i vägen för stadsutveckling, eller ett tidstypiskt landmärke som bör bevaras för framtiden? Meningarna går isär om den gamla panncentralen Tratten i Västra Frölunda, som länge hotats med rivning.
I höstas tändes ett ljus i mörkret då Göteborg Energi börjat utreda om Tratten kan omformas till en anläggning för produktion av fossilfri el.
Hotade göteborgska landmärken
Bild: Olof Ohlsson

SKF-skylten i Gamlestaden

grade crossed
Efter över 50 år som klassiskt landmärke togs till slut SKF:s logga ner från det gamla huvudkontoret i Gamlestaden i september 2020. Själva nedmonteringen av de tre skyltarna tog tre dagar. GP:s fotograf Olof Ohlsson var med och filmade när skylten togs ner från den höga byggnaden.
Hotade göteborgska landmärken
Bild: Stefan Karlberg/Liseberg

Lisebergs julgran

grade crossed
Beskedet att julgranen i Lisebergstornet inte skulle tändas under pandemiåret 2020 gjorde många göteborgare ledsna och upprörda. Folkstormen fick Liseberg att ändra sig och tända julgranen i den folktomma parken. GP:s fotograf Robin Aron filmade när ljusen tändes i ett mörkt och kallt Göteborg.
Hotade göteborgska landmärken
Bild: Olof Ohlsson

Götaälvbron

grade crossed
Götaälvbron ska rivas så snart den nya Hisingsbron är helt färdig och tagen i bruk. Men det har höjts flera röster för att försöka bevara den gamla trotjänaren. I ett så kallat Göteborgsförslag lade arkitekten Tomas Lundbergs fram idén att omvandla den 80 år gamla bron till en grön oas med parkstråk och odlingslotter.
Det populära förslaget var uppe i trafiknämnden en vända innan det konstaterades att det inte var genomförbart.
Hotade göteborgska landmärken
Bild: Anette Lindgren

Juvelsilon i Eriksberg

grade crossed
Ett av Norra Älvstrandens mest kända landmärken var Juvelkvarnens vita silo med sin karaktäristiska röda skylt, som bredvid bockkranen var en av få kvarlevande industrihistoriska byggnader i Eriksberg,
Trots protester från både grannar och Göteborgs stadsmuseum, som menade att byggnaden hade stort kulturhistoriskt värde, revs Juvelsilon 2018, för att ge plats åt nya bostadsrätter.
Hotade göteborgska landmärken
Bild: KAMERAREPORTAGE

Kurt Olsson-soffan vid E6

grade crossed
Den gigantiska soffan på ett tak i Mölndal, precis bredvid motorvägens öronbedövande trafik, blev berömd genom Lasse Brandeby-karaktären Kurt Olssons kändisintervjuer i jättemöbeln på sent 80-tal. Originalsoffan byttes ut flera gånger genom åren, men när soffan på taket försvann helt 2019 reagerade många och hörde av sig till möbelbutiken i Mölndal. Som tog till sig av kritiken. I höstas avtäcktes en ny, jättelik möbel på soffans plats.
Hotade göteborgska landmärken
Bild: Sanna Tedeborg

Götaverkens kranar

grade crossed
När Götaverken lades ner gick Ingvar Oldsberg in och köpte tre av Göteborgs sista hamns- och varvskranar för att rädda dem. De väderbitna industripjäserna skänktes till det kommunala bolaget Älvstranden utveckling.
Nu håller de på att rosta sönder och renoveringsbehovet är akut. Frågan som oroar många göteborgare är om de den här gången är bortom räddning?
ANNONS