Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Strömshusets termometer plockas ner – efter 75 år

1946 invigdes den 18 meter höga termometern i hörnet på Strömshuset och var då världens största.
Men nu har det klassiska landmärket plockats ned – och det för alltid.
– Vi tänker återställa fastigheten till ursprungligt skick, och då fanns ingen termometer, säger Kristina Pettersson Post på Vasakronan.

Strömshuset, byggt efter dåtidens funkisarkitektur, invigdes 1935 och ansågs då vara ett varuhus av internationellt snitt. Herrekiperingen Ströms, som funnits sedan 1886 och då legat på Torggatan, flyttade in i fastigheten.

Den 18 meter höga termometern i korsningen Kungsgatan/Västra Hamngatan kom på plats 1946 och var då världens längsta. Den bestod av 75 stycken mindre kvicksilvertermometrar på taket, med var sin ledning ner till respektive "grad" på den stora termometern. Den var en för tiden avancerad konstruktion som under årens lopp krävde flera moderniseringar och stora underhåll. På 1990-talet automatiserades tekniken.

LÄS MER: Vintagetrenden fortsatt het – Nya butiker poppar upp

2007 höll den inte längre, och termometern slocknade. En upprustning tog vid, och 2010 kunde den återstartas.

Vasakronan: Ingen återkomst för termometern

Men nu har termometern alltså plockats ned. Fastighetsägaren genomför en omfattande renoveringen av Strömshuset för att återställa fasaden som den såg ut 1935, och då fanns ingen termometer.

– Vi återtar den gamla putsfasaden och återskapar så mycket som möjligt av det ursprungliga funkisutseendet, säger Kristina Pettersson Post, regionchef på Vasakronan.

LÄS MER: NK:s krisdrag: Ska bli lyxigare och mer unikt

Någon återkomst för termometern är därför inte aktuell.

– Nej, inte som det ser ut just nu. Vi har inte hittat någon teknisk lösning för att montera upp den utan att det påverkar fasaden negativt, säger Kristina Pettersson Post.

Varför valde ni just den här lösningen?

– När man tittar på historien bakåt och ser hur fastigheten såg ut när det byggdes så var den ju väldigt fin, så det är av estetiska skäl. Det är alltid trevligt om man ibland kan återskapa någonting som varit.

LÄS MER: Efter butiksdöden: Här öppnas det nytt i Göteborg

Även byggnadsställningarna på Strömshuset har plockats ner. Parallellt håller Vasakronan på att restaurera flera byggnader i direkt anslutning till Strömshuset.

– En takpåbyggnad i dåligt skick har rivits och byggts upp igen. Det blir även en påbyggnad mot bankhuset som ligger intill, så det blir några tusen kvadratmeter till för kontor. All påbyggnad sker i trä.

Enligt Kristina Pettersson Post kan det även bli aktuellt med nya verksamheter på bottenplan.

Renoveringen i sin helhet väntas vara klar 2022.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.