Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intervjusoffan på taket till dåvarande Skinngruppen i Mölndal 1989. Sittandes i: Lasse Brandeby alias Kurt Olsson.  Bild: KAMERAREPORTAGE
Intervjusoffan på taket till dåvarande Skinngruppen i Mölndal 1989. Sittandes i: Lasse Brandeby alias Kurt Olsson. Bild: KAMERAREPORTAGE

Klassiska soffan på taket försvinner när huset säljs

Mölndals kända landmärke, den gigantiska soffan på taket, ska väck. Fastigheten har sålts till Nordiska Galleriet, som nu har nya planer för både taket och den klassiska sittdelen i jätteformat.

"Vi hade inte denna studio i måndags utan vi fick skaffa oss en reservstudio uppe på ett tak".

Så förklarar Kurt Olsson, Lasse Brandebys folkkäre karaktär, varför hans intervjuserie "Innanför skjortan" hålls på ett tak i Mölndal. I en överdimensionerad fåtölj sitter Kurt och i den gigantiska soffan bredvid sitter hans intervjuperson.

– Kanske inte den bästa miljön för det går en motorväg intill, säger Kurt medan trafiken dånar förbi.

Än står soffan kvar på taket – men framtiden är oviss. Bild: Anders Ylander
Än står soffan kvar på taket – men framtiden är oviss. Bild: Anders Ylander

I en av de mest välkända intervjuerna får höjdhopparen Patrik Sjöberg frågor som "har du ko-skräck" (med svaret "ja, det har jag faktiskt") och "hur brett har du hoppat" ("jag har hoppat bredare än högre").

Det är inte längre samma sittmöbler som står på taket i Mölndal, utan en annan stor soffa. Men även denna kommer nu att försvinna.

"Soffan ska inte stå kvar"

Anledningen är att fastigheten har sålts till Nordiska Galleriet, inredningsbutik som för tillfället huserar i Amerikahuset, vilket Fastighetsvärlden rapporterat. Det var när nya byggen planerades i området som man insåg att det skulle bli byggarbetsplats vid butiken och företaget började se sig om efter större lokaler. Lotten föll på fastigheten i Mölndal.

– Vi frågade helt enkelt ägaren om han skulle vara intresserad av att sälja. Han sa ja och då slog vi till. Längs Mölndalsvägen finns ju köksbutiker, färgaffärer, kakelbutiker och väldigt mycket mer relevant än vad som fanns vid vårt tidigare läge, säger Per Sköld, vd på Nordiska Galleriet, som smygöppnar sin nya butik i början av november.

Vad ska nu hända med soffan på taket?

– Det har varit en stor fråga för oss här, vad vi ska göra med den. Vi har inte fattat något slutgiltigt beslut i frågan.

Men ett beslut är fattat: soffan ska bort.

– Den soffan som står där i dag ska inte stå kvar, men tanken är att göra en hyllning till husets historia på ett sätt som är mer relevant till det vi säljer. Tidigare har man sålt möbler i ett lägre prissegment, säger Per Sköld.

Exakt hur man ska göra det vill han dock inte avslöja än.

Många ser den som kultförklarad och ett välkänt landmärke. Tror ni inte folkblir ledsna över att den försvinner?

– Nej, det tror vi inte. Soffan har bytt både färg och skepnad många gånger. Det är en missuppfattning att det har varit en och samma soffa under alla år. Den har moderniserats flera gånger innan och nu när vi flyttar in som ny hyresgäst gör vi vår tolkning, säger Per Sköld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.