Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Här bygger de förbi världsrekordet med tortillas

Sedan 2017 har världsrekordet att stapla tortillabröd på varandra stått ohotat. Men under måndagskvällen krossade ett 375 tortillabröd högt torn det gamla rekordet med nästan 10 centimeter.

Torbjörn Lilliebjelke och Anders Jonebring står på varsin sida om det växande brödtornet och turas om att lägga på nya tortillas. De arbetar båda med produktutveckling på Santa Maria i Mölndal men har under måndagskvällen ett annat uppdrag i företagets lokaler: att slå ett världsrekord.

Det var för ungefär fem år sedan de fick reda på att det överhuvudtaget fanns ett rekord att slå.

– Det har funnits i bakhuvudet sedan dess, säger Torbjörn Lilliebjelke.

Läs även: Zazzis kolhydratsnåla tacos från Biggest Loser VIP

Används i en rad rätter

Tortilla är det runda, platta brödet, gjort på vete eller majs, som används till en rad mexikanska och texas-mexikanska rätter som enchiladas, fajitas, quesedillas, burritos och såklart tacos.

Det nuvarande världsrekordet, enligt Guinness World Records, i att stapla bröden är 68,5 centimeter och sattes 26 augusti 2017. Andra rekord relaterade till mexikansk mat är till exempel antal tacos man hinner äta under utsatt tid (126 på åtta minuter) och hur långt man kan kasta ett tortillabröd likt en frisbee (drygt nio meter).

När Torbjörn Lilliebjelke och Anders Jonebring når 50 centimeter börjar tornet så sakta svaja. Vid 55 centimeter tystnar åskådarna. Jan Larsson, professor i arkitektur, är på plats för att mäta tornet och till slut annonserar han:

– 69,3 centimeter.

"Svårare än man väntar sig"

Men de nöjer sig inte där. Vid 73 centimeter applåderar publiken och till slut vid 76,5 centimeter säger de stopp.

Då har de använt 375 tortillabröd, nästan 47 paket om åtta bröd. Rekordet är slaget med råge och tornet är farligt nära att tippa – trots att man inte nått ens en meter.

– Det är svårare än man förväntar sig. Man tänker att man kan bygga en och en halv meter utan problem, säger Anders Jonebring.

Läs även: Rulla wraps som Mia Gahne

Tänker på matsvinnet

Men den som hade hoppats på ett spektakulärt tortilla-regn när tornet faller ihop blir besviken. Kommunikationschef Eva Berglie ropar till när brödbygget gungar till:

– Tänk på matsvinnet!

Tortillatornet monteras därmed ner och packas ner i plastpåsar. Det är ett av kraven från Guinness när det kommer till matrelaterade rekord att maten inte går till spillo. Bröden kommer dock inte säljas i butik utan serveras i företagets restaurang på bottenplan.

– Vi kommer käka tortillas imorgon helt enkelt. Lite fräckt att äta rekord-tortillas, säger Eva Berglie.

Sedan följer arbetet med att bevisa sitt rekord. Bilder och oklippt film ska skickas till Guinness, tillsammans med två vittnesintyg och därefter kan företaget bara hoppas att rekordet blir erkänt och spritt världen över.

Läs även: Kunder rasar mot de nya kryddburkarna

Läs även: Efter kunders raseri – Santa Maria ändrar kryddlocken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.