Rulla wraps som Mia Gahne

En wrap är snabbmat med potential. Fyll, rulla och hugg in. Enkelt, kvickt och i oändligt många varianter.

ANNONS
|

Kärt barn har många namn: Wrap, burrito, pita, rolls, flatbread… I minst hundra år har mänskligheten gillat att svepa in mat i bröd. Fyllningen må skilja sig åt beroende på var man befinner sig, men tanken är densamma. Brödtypen varierar också i olika delar av världen. Tortilla, pita, chapati, lavash, naan, liba, arepa, injera, jämtländskt tunnbröd… Huvudsaken är att brödet är någorlunda platt och därmed går att rulla utan att brytas.

Konsistensen är viktig

I själva verket handlar det inte så mycket om en traditionell smörgås som att brödet fungerar som tallrik. I stället för att peta med kniv och gaffel får vi praktiskt nog i oss allt på en gång. Ofta när vi är på språng dessutom.

ANNONS

Låt oss för enkelhetens skull hålla oss till begreppet ”wrap” – även om det nu rent tekniskt sett även skulle kunna omfatta en norrländsk tunnbrödrulle. Vad man än väljer att kalla handmaten i fråga finns det en viktig aspekt att tänka på. Den stavas konsistens. Att komma ihåg att stoppa i något som knastrar och ger lite tuggmotstånd är halva hemligheten bakom en lyckad wrap. Må det så vara krispig isbergssallad, peppriga rädisor eller krossade potatischips.

Risken finns annars att vi blir sittande med en jämntjock rulle där vi tuggar och tuggar och allt känns precis likadant. Ögat går ju att lura när vi äter på tallrik, men är alla godsaker inlindade i bröd har synen inte mycket med det hela att göra. Känseln och smaken är desto viktigare, kanske till och med hörseln.

Varmt bröd

Ytterligare en sak som kan vara värd att lägga ned extra möda på är att värma bröden lite lätt innan du bombar på med fyllningen. Dels blir de mer formbara och spricker inte för minsta lilla påfrestning, dels smakar de ofta mer efter en stund i ugnen.

Nästa steg är att inte frestas att lägga på alltför mycket fyllning. Det leder ofta bara till elände och nedspillda kläder. Rulla sedan så tajt du någonsin förmår för att få en fast, fin och hållbar rulle. Att linda in härligheten i en servett, folie eller smörpapper gör det lite enklare att äta – utan att drälla alltför mycket.

ANNONS

Sedan är det bara att (w)rappa loss. Med eller utan musik.

Currywraps med fetaost och avokado

Till fyra personer. 20 minuter

En av husets stående favoriter. Passar lika bra på en vinterpicknick som en enkel middagslösning. För en matigare variant kan man ersätta fetaost med grillad kyckling. Soltorkade tomater är också gott att ha i.

4 tortillabröd

1 äpple

1/2 rödlök, finskuren

1 vitlöksklyfta, riven

2 avokadofrukter

1 msk äppelcidervinäger

2 msk olivolja

1-2 tsk curry

2 msk mangochutney

1/2 lime

salt

150 g feta

rostad paprika

Värm gärna bröden inlindade i folie i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala äpplet, kärna ur och skär i små tärningar. Dela och gröp ur avokadofrukterna, skär köttet i klyftor. Lägg ned i en bunke tillsammans med rödlök och riven vitlök. Tillsätt äppelcidervinäger, olivolja, curry (här kan du anpassa mängden efter din egen smak), mangochutney, pressad lime och lite salt. Blanda försiktigt.

Tärna fetaosten. Lägg en sträng avokadoröra på mitten av tortillabröden. Strö över fetatärningar. Toppa med lite rostad paprika.

Vik in två sidor av bröden och rulla sedan ihop från sidan närmast dig så tajt du kan. Linda gärna in i folie, servett, smörpapper eller liknande. Extra servetter kan komma väl till pass.

ANNONS

Pulled chicken wrap

Till 4–6 portioner, 20 minuter

Det är faktiskt tillåtet att fuska. Här har jag helt frankt utgått från en färdiggrillad kyckling som skrämts till nytt liv i en smarrig wrap med hjälp av bbq-sås på flaska.

valfria platta bröd

1 grillad kyckling

3 dl bbq-sås, gärna rökig

1/2 påse coleslawblandning

1 liten påse chips

1 kruka färsk koriander

Picklad rödlök:

1/2 dl ättikssprit (12 %)

1 dl socker

2 dl vatten

2 lagerblad

2 rödlökar, tunt skivade

Värm bröden inlindade i folie i ugnen.

Slit loss köttet från kycklingskrovet med hjälp av två gafflar. Lägg i en kastrull och häll över bbq-såsen. Låt puttra på svag värme i 10–15 minuter.

Koka under tiden upp ättika, socker, vatten och lagerblad. Lägg i rödlöken och låt svalna. (Överbliven lök kan sparas upp till två veckor i kylen.)

Fördela kyckling, picklad rödlök och coleslawblandning i bröden. Bryt över en näve chips och toppa med generöst med korianderblad.

Rulla ihop så tajt som möjligt. Vira gärna in i folie, servett, smörpapper eller liknande. Servera med extra servetter.

Tunnbrödswrap med varmrökt lax och gochujang-majo

Till 4 portioner, 15 minuter

ANNONS

Gochujang är en sötstark jäst koreansk chilisås som är kanongod att blanda med majonnäs. Som gjort för en läcker laxwrap.

4 tunnbröd

1 msk gochujang-pasta (finns på asiatiska hyllan eller i asiatiska butiker)

cirka 1 dl majonnäs

valfria salladsblad

200 g varmrökt lax

1/2 gurka, i stavar

2 salladslökar, finskurna

1 paprika, urkärnad och strimlad

1/2 knippa rädisor, skivade

Rör ihop gochujangen med majonnäs. Smaka av och ta lite mer majonnäs om du tycker att det blir för starkt.

Placera salladsblad i ena kortändan på tunnbröden. Bryt sedan över generösa laxbitar. Ringla eller klicka över chilimajonnäsen. Toppa med gurkstavar, salladslök, paprika och rädisor. Linda ihop till en så tajt rulle som möjligt. Vira gärna in i folie, servett, smörpapper eller liknande.

Att dricka till:

Bedarö Bitter (1410), 28:80 kronor.

Alkoholfritt: Mikkeller Ambler (11996), 18:20 kronor.

ANNONS