Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Med sin bakgrund som kock vet Alexandra Zazzi att nyttig mat också kan smaka gott.

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Zazzis kolhydratsnåla tacos från Biggest Loser VIP

    Efter ett avsnitt av Biggest Loser VIP blev Erken nyfiken på Zazzis specialvariant av räktacos. I dag delar hon med sig av receptet, samt hjälper "en som gillar mat" att göra mjuk, söt lök.

    Hej!

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Jag såg ett av Biggest Loser-avsnitten där du lagade mat. Det var en förrätt tror jag, typ tacos med räkor. Vad var mer i den rätten? Den såg så god ut.

    Med vänliga hälsningar Erken

    LÄS MER: Ett Zazzi-recept från Biggest Loser-köket

    Hej Erken!

    Vi gjorde kolhydratsnåla tacos, genom att inte använda klassiska tortillas av majs- eller vetemjöl. I stället la vi fyllningen i blad av hjärtsallad (kallas även gemsallad). Just denna fyllning innehöll sallad på rå rotselleri, fint strimlad, och grönt krispigt äpple. Till det skalade räkor och en egenslagen majonnäs som smaksattes med fond/reduktion av räkskalen.

    Här kommer receptet, hoppas det smakar.

    LÄS MER: Här får du mest räkor för salladspengarna

    Salladstacos med räkor

    4-6 personer

    • 12 blad hjärtsallad eller 6 blad romansallad

    Fyllning

    • 1/4 rotselleri

    • 2 gröna äpplen

    • saften av 1 lime

    • lite vatten

    • 6-8 stjälkar färsk koriander eller persilja

    • 500 g räkor med skal

    Sås

    • räkskal

    • 2 msk matolja

    • 1 schalottenlök

    • 1 msk tomatpuré

    • 0,5-1 chili (styrka efter smak)

    • 1-1,5 dl god majonnäs, helst egengjord

    • smaka av med salt och peppar

    Gör gärna så här:

    Skala räkorna och lägg dem i kylen i en serveringsskål.

    Lägg skalen i en kastrull med olja och rör om på hög värme så att de blir rostade. Lägg i grovhackad lök och tomatpuré. Rör om någon minut och häll på vatten så det täcker skalen. Sänk värmen och låt sjuda 20-30 minuter.

    Sila bort skalen med en finmaskig sil och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Låt sjuda till cirka 1 dl av fonden återstår.

    Såsen

    Rör i lite i taget av fonden i majonnäsen tills du är nöjd med smaken. Häll i en skål så att alla kan servera sig själva. Smaka av med nymalen peppar och salt.

    Rotselleri- och äpplesallad

    Skala rotselleri och skölj äpplen.

    Ta helst en mandolin med strimlande verktyg alternativ ett zestjärn, (ett verktyg med 4-6 vassa små hål) och strimla ”spaghetti” av selleri och äpple. Det tar lite tid men blir väldigt gott och snyggt! Annars kan du riva med rivjärn eller skära tunt med vass kniv.

    Pressa lime och blanda samman med strimlat äpple och rotselleri. Lägg eventuellt till någon tesked vatten så att allt blir fuktigt.

    Hacka koriander (alternativt persilja) och vänd i. Salta och peppra.

    Vid servering

    Lägg lite selleri- och äpplesallad i salladsbladet, lägg på räkor och ringla över majonnäs.

    Hjärtsallad, eller gemsallad som det också kallas.. Bild: Leif R Jansson / TT

    LÄS MER: Detta är skräpmat enligt Alexandra Zazzi

    Hej Alexandra!

    Jag var i södra Frankrike och fick sockrad lök till kokt kött. Hur får de löken så mild?

    Hälsar en som gillar mat

    Hej bästa matälskare!

    Jag vet inte exakt vilket recept du är ute efter, men här kommer ett lökrecept som jag gärna gör vid speciella tillfällen och till söndagssteken. Den mjukstekta löken blir en söt och kryddig smakförstärkare som passar till det mesta. Den är också väldigt god att lägga på korv med bröd.

    Hoppas det smakar!

    • 2-3 medelstora gula lökar

    Bild: Jessica Gow / TT

    • 0,5 dl matolja

    • 0,5-1 tsk rårörsocker

    • saften av 0,5 citron

    • 0,5 tsk salt

    Gör gärna så här:

    Skala löken och skär i tunna skivor, gärna med mandolin. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull på låg-medelvärme. Lägg i löken och strö över socker.

    Värm/stek på låg värme, löken ska inte få färg. Vänd den då och då i cirka 20 minuter, pressa över citronen och låt vara i pannan ytterligare 10 minuter under omvändning. Strö till sist över saltet.

    Förvara gärna löken i en burk i kylskåpet. Hållbarhet cirka 10 dagar.

    LÄS MER: Trick för dig som inte tål lök

    LÄS MER: Zazzi om tramezzini, pyttipanna och mandelskal

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.