Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP listar recensionerna med toppbetyg – endast två krogar har fått maxpoäng.
GP listar recensionerna med toppbetyg – endast två krogar har fått maxpoäng.

Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

Var ska man äta i Göteborg? GP:s recensenter, Uteätarna, testar regelbundet Göteborgs restauranger för att ta reda på vilka som är bäst just nu. Behöver du tips för dejten, familjemiddagen eller födelsedagsfirandet? Här är restaurangerna som toppar listan.

Om Uteätarna

Uteätarna är en grupp journalister på GP:s redaktion som har stor restaurangvana. Varje vecka betygsätts en Göteborgskrog i två kategorier: mat (där maxpoäng är 20) och service (där maxpoäng är 5). Bara två restauranger har för närvarande maxpoängen 25.

Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

28+




Var: Centrum, Götabergsgatan 28.
Mat: Fantastisk, exklusiv matkonst med de allra bästa råvarorna.
Betyg: 25 poäng/25 (Mat 20/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

Kvällen när Uteätarna besöker 28+ hamnar på listan över riktigt minnesvärda måltider. År efter år visar Ulf Johansson att han driver Göteborgs bästa restaurang. 28+ har haft sin stjärna i Michelin-guiden sedan 1991 och är en fantastisk krogupplevelse, perfekt för att fira en födelsedag eller högtidsstund. Har man råd och möjlighet ska den inte missas. Dessutom finns en vinbar och vinkällare i världsklass. Läs recension av 28+.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Bhoga




Var: Centrum, Norra Hamngatan 10.
Mat: Variationsrika rätter och innovativa smakkombinationer utifrån säsong.
Betyg: 25 poäng/25 (Mat 20/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

”Bhoga, som betyder njuta på sanskrit, lever upp till sitt namn. Vi har verkligen njutit!” Det krävs kunskap, lust och självkänsla för att vara så uppfinningsrikt som gänget på Bhoga. Så är det också en av de bästa restaurangerna i Göteborg, som har utmärkt sig tillräckligt för att få en stjärna i Guide Michelin flera år i rad. Den säsongsanpassade, väl sammansatta och goda maten bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Briljant personal som är vänlig, lyhörd och in i minsta detalj kunnig. Här finns en fin vinlista med biodynamiska viner och naturviner för den som uppskattar det. Läs recension av Bhoga.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

SK Mat & Människor




Var: Lorensberg, Johannebergsgatan 24.
Mat: Nordisk fine dining anpassad efter säsong.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 19/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

En av Göteborgs bästa restauranger är Götaplatsgruppens och stjärnkocken Stefan Karlssons SK Mat & Människor. Kul med en kvalitetskrog som känns hemtrevlig och avslappnad, med en smittande matglädje hos både kök och servering. Här finns även en bred vinlista med många prisvärda kvalitetsviner. Läs recension av SK Mat & Människor.
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Hoze




Var: Majorna, Stigbergsliden 17.
Mat: Japansk omakase – med fokus på sushi.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 20/20, Service 4/5)

Stigbergstorget är på god väg att bli en av Göteborgs mest spännande gastronomiska hotspots. Här ligger även Hoze, i över ett decennium har kocken José Cerdá drivit den mycket lilla, intima sushirestaurangen. Han serverar sina sex middagsgäster autentisk sushi med lokal twist och skyhöga ambitioner. Att en sån här restaurang får finnas i vår avkrok av världen är en ynnest. Läs recension av Hoze.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Fiskekrogen




Var: Centrum, Lilla torget 1.
Mat: Fisk och skaldjur.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 19/20, Service 5/5)

Här serveras Göteborgs bästa skaldjur. Vällagad mat, kvalitet in i minsta detalj och stor omsorg om gästerna. Efter 25 år på Lilla torget imponerar Fiskekrogen fortfarande stort på GP:s uteätare. Medan andra restauranger kommer och går har här varit fiskrestaurang sedan 70-talet, de senaste 25 åren i regi av krögaren Lars Ahlström. Här hittar du en klassisk finkrog, med högt i tak och mycket luft mellan borden i den magnifika pelar­försedda matsalen. En klassisk restaurang i Göteborg för dig som vill äta fisk eller skaldjur i lyxig miljö. Läs recension av Fiskekrogen.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Carbon




Var: Centrum, Barnhusgatan 2.
Mat: Moderna rätter med lokalt fokus på råvaror.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 19/20, Service 5/5)

Doldisen intill järnvägsspåren är en av Göteborgs allra bästa restauranger, skriver Uteätarna efter sitt besök på Carbon på Barnhusgatan. Restaurangen öppnades våren 2019 av kocken Jean Henkel på en anonym gatstump en kort promenad från Centralstationen. Här hittar du omtänksam service, trevlig miljö och utsökta råvaror. Genomgripande är att alla rätter är genomtänkta och välbalanserade. Fina smakupplevelser med uppskattade mat- och vinsammansättningar som görs av personalen. Läs recension av Carbon.
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Project




Var: Centrum, Södra vägen 45.
Mat: Modern europeisk mat med nordiska råvaror. En lyxig och modern avsmakningsmeny eller enskilda rätter ur menyn vid baren.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 19/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

”Project är utan tvekan en av Göteborgs absolut bästa och trevligaste krogar”, skriver Uteätarna efter ett besök på restaurangen som fick sin första Michelinstjärna hösten 2021. Krögarparet Anna och Cameron Irving bjuder på sin genomtänkta mat i en skönt avspänd atmosfär. Att det man ser på tallriken ofta gömmer något under ytan går igen i flera rätter, en lekfullhet som uppskattas. Vinpaketet är genomtänkt och det alkoholfria dryckespaketet är bäst i stan. Läs recension av Project.
Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Manfreds Brasserie




Var: Linné, Nordenskiöldsgatan 28.
Mat: Specialiteter från Österrike och Schweiz.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 19/20, Service 4/5)

En klassisk restaurang i Göteborg sedan 1989 som borde ha legendstatus enligt Uteätarna. På den schweizisk-österrikiska kvarterskrogen, som drivs av Giorgio Kunkler och Fredrik Sunkler, bankas 18 000 stycken wienerschnitzlar om året. Och schnitzeln inte bara lever upp till sitt rykte. Den gör mer. Den blommar ut. Ett frasigt moln, med en mör mitt av kalv. Ett lätt tryck på citronen, några korn salt och det går inte att sluta äta. Läs recension av Manfreds Brasserie.
Bild: Måns Langhjelm
Bild: Måns Langhjelm

Vrå




Var: Centrum, Drottningtorget 10, Posthotellet.
Mat: Nordisk-japansk meny. Smårätter, ostron, sashimi, mellanrätter, sushi och huvudrätter. Närproducerade råvaror, främst från havet och med japansk touch.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 18/20, Service 5/5)

Med ena foten tryggt placerad på Västkusten och den andra tungt vilande i japansk matkultur har Vrå blivit en institution i Göteborgs krogvärld. Restaurangen öppnade för nio år sedan i ett hörn av Posthotellets bar, i dag har den egna k-märkta lokaler i hotellet. Här serveras smårätter i absolut toppklass och ett suveränt utbud av drycker – såväl sake, öl och vin som alkoholfria alternativ. Blandningen av nordiska råvaror med japanska influenser är en mycket lyckad kombination. Läs recension av Vrå.
Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Björk och Bambu




Var: Linnéstan, Vegagatan 50.
Mat: Nordiskt och asiatiskt i fusion.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 18/20, Service 5/5)

Det vilar en intensiv parighet över intima restaurang Björk och Bambu, här firas 40-årsdagar, 10-årsjubileum och diamantbröllop. Köksmästare Oscar Persson och restaurangchef Christina Wu Persson har lyckats hålla ihop både relation och restaurang sedan 2013. Professionellt, familjärt, charmerande – och en inbjudande svensk-asiatisk fusion som fortsätter att imponera. Upplevelsen kantas av fina mat- och vinkombinationer och uppmärksam personal. Läs recension av Björk och Bambu.
Bild: Måns Langhjelm
Bild: Måns Langhjelm

Gården




Var: Annedal, Konstepidemins väg 6.
Mat: Närodlat, närproducerat. Främst små- och mellanrätter.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 18/20, Service 5/5)

Gården öppnade i en mörk källarlokal på Vasagatan och slog knock på Uteätarna som en av det årets roligaste nykomlingar. Nu har Patrik Ivanovski och hans team flyttat till Blå huset på Konstepidemin, en liten bit från Linnéplatsen. Flytten har blivit ett lyft. Uteätarna charmas av den unika miljön, underbara uteserveringen, maten i toppklass och det spännande utbudet av naturvin – och blir stamgäster efter första besöket. Läs recension av Gården.
Bild: Sara Johari
Bild: Sara Johari

Koizen




Var: Linné, Nordenskiöldsgatan 24.
Mat: Japanska rätter med fokus på havets råvaror.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 18/20, Service 5/5)

Den japanska omakase-restaurangen Koizen finns sedan två år tillbaka i Linnéområdet, efter flytt från en mindre lokal på Aschebergsgatan. Här njuter Uteätarna av japansk mat av allra högsta klass, när kocken Alven Chu delar med sig av sin passion för japansk matkultur. Omakase, där kocken gör alla val, är annorlunda från de flesta japanska restauranger där kunden väljer sin egen mix. På Koizen finns två fasta menyer med matchande dryckespaket att välja mellan. Läs recension av Koizen.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Somm




Var: Lorensberg, Lorensbergsgatan 8.
Mat: Modernt och minimalistiskt med smårätter eller tre-, fem- och sjurättersmeny.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 17/20, Service 5/5)

Mötet mellan mat och dryck är lyckat på vinbaren och restaurangen Somm, som ligger i en lite undangömd källarlokal mellan Avenyn och Heden. Förutom god mat finns här förstås en vinlista värd att botanisera i och spännande och annorlunda drycker i vinpaketet. Men även noggrant utvalda och oftast egentillverkade alkoholfria alternativ, med allt från skållat grönt te med ingefära, vinäger och brun farin till espresso bryggd på svartvinbärsnektar. Läs recension av Somm.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

La Cucina Italiana




Var: Centrum, Skånegatan 33.
Mat: Passionerad italiensk mat, med uppgraderade klassiker. Begränsat utbud på à la carte, fokus på tre-, fyra- eller tiorättersmenyer.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 18/20, Service 4/5)

Det finns italienska restauranger i Göteborg och så finns La Cucina Italiana. Här serveras samma italienska mat som på andra italienska restauranger, men vare sig antipastin eller tiramisun ser ut som de brukar, utan kocken och krögaren Pietro Fioriniello som framgångsrikt drivit sin restaurang i 20 år gör en egen tolkning av rätterna. För en rolig kväll med en vackert serverad, kreativ och enastående god italiensk middag är det här den bästa restaurangen i Göteborg. Läs recension av La Cucina Italiana.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Familjen




Var: Lorensberg, Arkivgatan 7.
Mat: Tydliga smaker, fina råvaror och årstidsanpassad meny med känsla.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 18/20, Service 4/5)

En av de trevligaste mötesplatserna med bra mat och goda drinkar i Göteborg. Baren är kreativ och ambitiös, även när det gäller alkoholfria alternativ. Maten är ett kärleksmöte mellan comfort food och fine dining. En kräftsoppa imponerar enormt, den smakar hav och hemmamys på en och samma gång. I kombination med atmosfären och drinkarna gör det Familjen till en av Göteborgs bästa restauranger. Läs recension av Familjen.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Botánico




Var: Vasastan, Aschebergsgatan 23.
Mat: Smart, lekfull och spännande kombination av latinamerikanska och asiatiska kök, inte sällan i samma rätt.
Betyg: 22 poäng/25
(Mat: 17/20, Service: 5/5)

Djungelkrogen Botánico imponerar med lekfull mat på hög nivå, grymma drinkar, klanderfri service och magisk miljö. Den gamla färgbutiken på Aschebergsgatan har gått igenom en fullständig förvandling signerad Okidoki ­arkitektbyrå. Krögartrion Tobias Andersson, Dan Enelund och Niklas Bengtsson har skapat en lyxigare, snyggare och maffigare fortsättning på sin restaurang Magic flamingo på Linnégatan. Läs recension av Botánico.
Bild: Sara Johari
Bild: Sara Johari

Vilda




Var: Vasastan, Vasagatan 40
Mat: Nordisk mat med fokus på vilda och hållbara råvaror.
Betyg: 22 poäng/25
(Mat: 18/20, Service: 4/5)

Vilda har höga ambitioner och bjuder på nordisk mat på egenodlade och hållbara råvaror. Restaurangen drivs av Camilla Simonsson, uppvuxen i en krögarfamilj i Sälen, där hon hade nära till skog och fjäll. Sedan december 2021 finns hon i Göteborg, i Gårdens gamla lokaler på Vasagatan, och har nära till havet , vilket tydligt inspirerat menyn. Vinerna är hantverksmässigt producerade och de alkoholfria dryckerna är hemmagjorda. Läs recension av Vilda.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Human




Var: Linné, Risåsgatan 8
Mat: Fine dining, svenskt modernt kök. Fast fem- eller sjurättersmeny.
Betyg: 22 poäng (Mat 18/20, Service 4/5)

Göteborg har berikats med ytterligare en fine dining-krog. Årets kock-vinnaren Martin Moses har öppnat eget i Olivedal tillsammans med Jens Hallberg och Andreas Upper. Restaurangen ska vara bättre än allt han gjort innan – både matmässigt och upplevelsemässigt – och Uteätarna ser ett lovande tillskott i Human. Omhändertagande personal, hög ambitionsnivå och en gedigen vinlista för flaskor. Läs recension av Human.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Koka




Var: Vasastan, Viktoriagatan 12.
Mat: Finrestaurang med väl avvägda menyer som också kan anpassas efter önskemål.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 18/20, Service 4/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

I en bransch där det ofta gäller att synas och höras håller Koka fast vid en stilren och modest linje där långsiktig, hög och jämn kvalitet går före kaxighet. Det skriver Uteätarna, efter att ha besökt restaurangen, som är belönt med en stjärna i Guide Michelin. Krögaren Björn Persson äger och driver flera restauranger i Göteborg, förutom Koka även Björns Bar och Familjen, tillsammans med sin hustru Sofie Persson. Läs recension av Koka.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Bistro Odette




Var: Linnéstan, Olivedalsgatan 14 B.
Mat: Fransk husmanskost. Liten men lockande meny med tre huvudrätter: en fisk, en kött och dagens rätt.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

För den som är ute efter klassisk fransk husmanskost och intressanta roliga franska viner är Bistro Odette den bästa restaurangen i Göteborg. Den populära bistron några snäpp från Linnéplatsen har bara 18 sittplatser så det gäller att boka i förväg. Krögarparet Emma Wennerberg och Mathias Graner beskriver sin bistro som en kärleksförklaring till det franska köket. Uteätarna slår fast att det är en av stans mest välkomnande restauranger. Läs recension av Bistro Odette.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Barrique Vinbar




Var: Centrum, Berzeliigatan 18.
Mat: Svenska mellanrätter som ger möjlighet att prova goda viner.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

Var ska man dricka vin i Göteborg? En stark kandidat är Barrique Vinbar, en restaurang med fokus på vin. Här hittar du en omfattande vinlista med ambitionen att erbjuda prisvärda kvalitetsviner. Den trevliga personalen kommer med opretentiösa och insiktsfulla vinpresentationer, vilket gör att vi lär oss mycket. Barriques stolthet är att kombinera rätt vin med rätt mat, och det lyckas de med. Läs recension av Barrique Vinbar.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Trattoria La Strega




Var: Vasastan, Aschebergsgatan 23 B
Mat: Rustik mat med rötter i det norditalienska köket.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

Trattoria La Strega välkomnar utan att fjäska. Uteätarna imponeras av en italiensk restaurang med låg profil och tydliga ambitioner. Det italienska köket, som kan vara så lättsmält, framträder hos La Strega som milt uppfordrande. Köket bjuder inte på överraskningar och krumbukter, snarare på tradition. Det är mat som man kan tänka sig serveras av en konservativ, italiensk farmor, om man hade en. Dessutom finns en kreativ vinlista med många ekologiska viner och naturviner. Läs recension av Trattoria La Strega.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Enoteca Maglia




Var: Majorna, Slottsskogsgatan 46.
Mat: Italienskt.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

Uteätarna njuter klassisk italienskt hos krögaren Robert Maglia och hans Enoteca Maglia vid Mariaplan, en kväll där huvudrätterna också får huvudrollerna. Pasta salsiccia med vildsvinskorv, parmesan på toppen och med sås på vitlök, chili och tomat som balanserats till fulländning blir en höjdpunkt, liksom den vegetariska varmrätten med gulbetor och rotselleri, som får Uteätarna att utropa "fullträff". Goda vinval och trivsam stämning kvällen igenom bidrar också till en fin italiensk afton. Läs recension av Enoteca Maglia.

LÄS OCKSÅ: Restauranger i Göteborg: Här är stans bästa maträtter

LÄS OCKSÅ: Guide: Göteborgs bästa restauranger för dejten

LÄS OCKSÅ: Guide: restauranger i Göteborg med havsutsikt

Uteätarnas betyg

Fem fyrar: Lysande (25–24 poäng). Fyra fyrar: Utmärkt (23–19 poäng). Tre fyrar: Bra (18–13 poäng). Två fyrar: Godkänt (12–7 poäng). En fyr: Underkänt (6–0 poäng).

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här