Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

Var ska man äta i Göteborg? GP:s krogrecensenter, Uteätarna, testar regelbundet Göteborgs restauranger för att ta reda på vilka som är bäst just nu. Behöver du tips för dejten, familjemiddagen eller födelsedagsfirandet? Här är restaurangerna som toppar listan.

Om Uteätarna

Uteätarna är en grupp journalister på GP:s redaktion som har stor restaurangvana. Varje vecka betygsätts en Göteborgskrog i två kategorier: mat (där maxpoäng är 20) och service (där maxpoäng är 5). Bara en restaurang har för närvarande maxpoängen 25.

LÄS MER: Restauranger i Göteborg – GP listar årets 39 recensioner

Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

28+

Var: Centrum, Götabergsgatan 28.
Mat: Fantastisk, exklusiv matkonst med de allra bästa råvarorna.
Betyg: Fem fyrar (Mat 20/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

Det vi upplever är tre timmar av kulinarisk perfektion, presenterat med mesta möjliga omtanke. Göteborgs bästa restaurang? Ja, vi törs nog säga det. 28+ har haft sin stjärna i Michelin-guiden sedan 1991 och är en fantastisk krogupplevelse, perfekt för att fira en födelsedag eller högtidsstund. Har man råd och möjlighet ska den inte missas. Dessutom finns en vinbar och vinkällare i världsklass. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Thörnströms Kök

Var: Johanneberg, Teknologgatan 3.
Mat: Säsongens råvaror från klassiskt skandinaviskt och regionalt kök.
Betyg: Fem fyrar (Mat 19/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

Thörnströms Kök, med ägarna Anne och Håkan Thörnström, har varit en stabil stjärna bland Göteborgs restauranger sedan slutet av 90-talet och har sedan 2011 levt upp till de utmanande kraven för en stjärna i Guide Michelin. Restaurangchef, och tillika bästa svenska kvinnliga sommelier 2019, Maja Hempel ser till att vinvalen matchar maten perfekt. Oklanderlig service från proffsiga sommelieren Victoria Andersson och servitörerna. Snudd på perfektion på mat- och dryckresan, för full pott i betyget skulle vi vilja bli ännu mer överraskade. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Gården

Var: Vasastan, Vasagatan 40.
Mat: Närodlat, nordisk bistromat.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 19/20, Service 4/5)

Gården, under ledning av Patrik Ivanovski, har sedan starten 2018 utmärkt sig bland restaurangerna i Vasastan. Schysst attityd, fina råvaror, charmig och god mat. Närodlad mat som är tillagad med lika delar lekfullhet och omsorg. Här är det nogsamt utvalda naturviner som gäller, men det finns även högkvalitativa alkoholfria alternativ. Gården jobbar inte bara med smaker utan också med form, färg och struktur i allt från hur bönorna serveras till hur stolen du sitter på ser ut. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Carbon

Var: Centrum, Barnhusgatan 2.
Mat: Säsongsanpassad meny med kreativa rätter. Roliga och överraskande råvaror.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 5/5)

En ny och dold pärla bland Göteborgs bästa restauranger är Carbon. Restaurangen öppnades våren 2019 av kocken Jean Henkel på en anonym gatstump en kort promenad från Centralstationen. Här hittar du omtänksam service, utsökta råvaror och omsorgsfullt tillagad mat som överraskar. Intressant urval av viner med fokus på Europa och ett ambitiöst alkoholfritt utbud med allt från te till smaksatt tonic. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Project

Var: Centrum, Södra vägen 45.
Mat: Modern europeisk mat med nordiska råvaror.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 19/20, Service 4/5)

Äkta paret Anna och Cameron Irvings intention är att skapa en mysig restaurang med kvarterskrogskänsla och välsmakande mat till rimliga priser, det har de lyckats med i Project. Smakerna, ingredienserna, miljön och de prisvärda rätterna tilltalar oss som uppskattar en genuin matupplevelse med passande viner därtill. Stämningen är avslappnad och mysig. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Björk och Bambu

Var: Linnéstan, Vegagatan 50.
Mat: Skandinaviskt och asiatiskt i fusion. Tonvikt på det tidigare.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 5/5)

Det vilar en intensiv parighet över intima restaurang Björk och Bambu, här firas 40-årsdagar, 10-årsjubileum och diamantbröllop. Köksmästare Oscar Persson och restaurangchef Christina Wu Persson har lyckats hålla ihop både relation och restaurang sedan 2013. Professionellt, familjärt, charmerande – och en näst intill perfekt meny. Björk och Bambu har stärkt vår tro på tvåsamheten – och tron på att det går att göra riktigt bra mat i Göteborg. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Styrsö Skäret

Var: Styrsö, Skäretvägen 53.
Mat: Havsbaserat med innovationer från trädgårdslandet.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 4/5)

Till Pensionat Styrsö Skäret tar man sig med Västtrafiks båtar till Styrsö Bratten eller närliggande hållplatsen Skäret. Här avnjuter du vällagad och riklig mat i charmig skärgårdsmiljö. Tyvärr verkar det i nuläget som om tiden är utmätt för pensionatet. Fastighetsägaren och pensionatsägarna kommer inte överens och om inget drastiskt förändras kommer restaurangen att slå igen den 31 oktober. Låt oss hoppas att de hittar en lösning, eller att krögarparet Ylva Sjöberg och Ola Tulldahl finner en annan plats där de kan ta emot nya nöjda gäster. Läs recensionen här.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Bhoga

Var: Centrum, Norra Hamngatan 10.
Mat: Västsvensk, men med global inspiration.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

Det krävs kunskap, lust och självkänsla för att vara så uppfinningsrikt som gänget på Bhoga. Så är det också en av de bästa restaurangerna i Göteborg, som har utmärkt sig tillräckligt för att få en stjärna i Guide Michelin. Den säsongsanpassade, väl sammansatta, stundtals utmanande och goda maten bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Briljant personal som är vänlig, lyhörd och in i minsta detalj kunnig. Här finns även en finfin vinlista med eko- och naturviner för den som uppskattar det. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Familjen

Var: Lorensberg, Arkivgatan 7.
Mat: Tydliga smaker, fina råvaror och årstidsanpassad meny med känsla.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 4/5)

En av de trevligaste mötesplatserna med bra mat och goda drinkar i Göteborg. Baren är kreativ och ambitiös, även när det gäller alkoholfria alternativ. Maten är ett kärleksmöte mellan comfort food och fine dining. En kräftsoppa imponerar enormt, den smakar hav och hemmamys på en och samma gång. I kombination med atmosfären och drinkarna gör det Familjen till en av Göteborgs bästa restauranger. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Syster Marmelad

Var: Majorna, Mariagatan 16.
Mat: Smårätter mestadels utifrån nordisk växtbaserad gastronomi.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 4/5)

I höstas kom det överraskande beskedet att topptrion från kök och matsal på Gothia Towers stjärnkrog Upper House flyttat till lilla vegetariska Syster Marmelad i Majorna. Restaurangen fick därmed en bredare inriktning, med rötterna i den nordiska växtbaserade gastronomin. Här finner du innovativa, spännande och vackra rätter och drycker som är väl värd en resa från andra delar av stan. Läs recensionen här.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

La Cucina Italiana

Var: Centrum, Skånegatan 33.
Mat: Passionerad italiensk mat, med uppgraderade klassiker. Begränsat utbud på à la carte, fokus på tre-, fyra- eller tiorättersmenyer.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 4/5)

Det finns italienska restauranger i Göteborg och så finns La Cucina Italiana. Här serveras samma italienska mat som på andra italienska restauranger, men vare sig antipastin eller tiramisun ser ut som de brukar, utan kocken och krögaren Pietro Fioriniello som framgångsrikt drivit sin restaurang i 20 år gör en egen tolkning av rätterna. För en rolig kväll med en vackert serverad, kreativ och enastående god italiensk middag är det här den bästa restaurangen i Göteborg. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

SK Mat & Människor

Var: Lorensberg, Johannebergsgatan 24.
Mat: Nordisk fine dining anpassad efter säsong.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 4/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

En av Göteborgs bästa restauranger är stjärnkocken Stefan Karlssons SK Mat & Människor. I köket står bland annat Årets kock-vinnaren Martin Moses som vann 2019. Kul med en kvalitetskrog som känns hemtrevlig och opretentiös, med en smittande matglädje hos både kök och servering. Här finns även en bred vinlista med många prisvärda kvalitetsviner. Läs recensionen här. (Bild: Petter Trens)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Upper House

Var: Centrum, Mässans gata 24, Korsvägen.
Mat: Närproducerad och säsongsinriktad svensk meny.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 4/5)

Om du tar hissen upp till 25:e våningen i Gothia Towers hittar du Upper House – restaurangen med Göteborgs bästa utsikt. Det är inte längre den fine dining-restaurang som fyra år i rad belönades med Michelin-stjärna. I stället får vi mer avslappnad stämning, större blandning på gäster, en lägre summa på notan – och riktigt bra mat. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Vrå

Var: Centrum, Drottningtorget 10, Posthotellet.
Mat: Nordisk-japansk meny. Smårätter, ostron, sashimi, mellanrätter, sushi och huvudrätter. Närproducerade råvaror, främst från havet och med japansk touch.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 17/20, Service 5/5)

En av Göteborgs bästa restauranger sedan sju år, Vrå, har flyttat upp från källarplanet i Posthotellet och fått större ytor och ett riktigt kök. Kocken Sofia B Olsson har lämnat över rollen som kökschef till sin tidigare souschef Rebecca Olsson och är själv numera operativ chef. Den k-märkta miljön har fått ett rejält lyft. Mitt på postens vackra stengolv kan sällskap sitta i en egen bubbla omgärdade av återvunnet handblåst glas. Ypperlig service, underbara smårätter och fisk av oklanderlig kvalitet. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Barrique Vinbar

Var: Centrum, Berzeliigatan 18.
Mat: Svenska mellanrätter som ger möjlighet att prova goda viner.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 17/20, Service 4/5)

Var ska du dricka vin i Göteborg? En stark kandidat är Barrique Vinbar, en restaurang med fokus på vin. Här hittar du en omfattande vinlista med ambitionen att erbjuda prisvärda kvalitetsviner. Den trevliga personalen kommer med opretentiösa och insiktsfulla vinpresentationer, vilket gör att vi lär oss mycket. Barriques stolthet är att kombinera rätt vin med rätt mat, och det lyckas de med. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Bistro Odette

Var: Linnéstan, Olivedalsgatan 14 B.
Mat: Fransk husmanskost. Liten men lockande meny med tre huvudrätter: en fisk, en kött och dagens rätt.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 17/20, Service 4/5)

För den som är ute efter klassisk fransk husmanskost och intressanta roliga franska viner är Bistro Odette den bästa restaurangen i Göteborg. Den populära bistron några snäpp från Linnéplatsen har bara 18 sittplatser så det gäller att boka i förväg. Sommelier Emma Wennerberg driver och äger sedan två år restaurangen tillsammans med sin partner Mathias Graner. Här är det fransk mat och franskt vin som gäller, med en stor och annorlunda vinlista med ovanliga viner från små producenter i Frankrike. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Enoteca Maglia

Var: Majorna, Slottsskogsgatan 46.
Mat: Italienskt.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 17/20, Service 4/5)

Uteätarna njuter klassisk italienskt hos krögaren Robert Maglia och hans Enoteca Maglia vid Mariaplan, en kväll där huvudrätterna också får huvudrollerna. Pasta salsiccia med vildsvinskorv, parmesan på toppen och med sås på vitlök, chili och tomat som balanserats till fulländning blir en höjdpunkt, liksom den vegetariska varmrätten med gulbetor och rotselleri, som får Uteätarna att utropa "fullträff". Goda vinval och trivsam stämning kvällen igenom bidrar också till en fin italiensk afton. Läs hela recensionen här. (Bild: Olof Ohlsson)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Fiskekrogen

Var: Centrum, Lilla torget 1.
Mat: Fokus på fisk och skaldjur.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 3/5)

I en tid av snabba trender har Fiskekrogen sin styrka i det klassiska och bjuder på utsökta råvaror från havet. Medan andra restauranger kommer och går har här varit fiskrestaurang sedan 70-talet, de senaste 20 åren i regi av krögaren Lars Ahlström. Här hittar du en klassisk finkrog, med högt i tak och mycket luft mellan borden i den magnifika pelar­försedda matsalen. En klassisk restaurang i Göteborg för dig som vill äta fisk eller skaldjur i lyxig miljö. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Koka

Var: Vasastan, Viktoriagatan 12.
Mat: Fokus på närproducerade grönsaker och vad havet ger.
Betyg: Fyra fyrar (Mat 18/20, Service 3/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

En läckert röd frusen rödbeta blev ett kärt minne för Uteätarna, efter att ha besökt restaurang Koka, som är belönt med en stjärna i Guide Michelin. Krögaren Björn Persson äger och driver flera restauranger i Göteborg, förutom Koka även Björns Bar och Familjen, tillsammans med sin hustru Sofie Persson. Här ligger fokus på närproducerade grönsaker och alla menyer kan fås vegetariska eller baserade på fisk och skaldjur. Fantastiska råvaror där smaker och kombinationer ibland är en fullträff. Läs recensionen här. (Bild: Anna von Brömssen)

LÄS MER: Så blev Köpenhamn bäst på italiensk mat

LÄS MER: Här är de bästa restaurangerna för alla hjärtans dag i Göteborg

LÄS MER: Restauranger som öppnat i Göteborg 2019

Betygsnivåer

Fem fyrar: Lysande (25–24 poäng). Fyra fyrar: Utmärkt (23–19 poäng). Tre fyrar: Bra (18–13 poäng). Två fyrar: Godkänt (12–7 poäng). En fyr: Underkänt (6–0 poäng).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.