Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

Var ska man äta i Göteborg? GP:s recensenter, Uteätarna, testar regelbundet Göteborgs restauranger för att ta reda på vilka som är bäst just nu. Behöver du tips för dejten, familjemiddagen eller födelsedagsfirandet? Här är restaurangerna som toppar listan.

Om Uteätarna

Uteätarna är en grupp journalister på GP:s redaktion som har stor restaurangvana. Varje vecka betygsätts en Göteborgskrog i två kategorier: mat (där maxpoäng är 20) och service (där maxpoäng är 5). Bara en restaurang har för närvarande maxpoängen 25.

LÄS MER: Restauranger i Göteborg – GP listar årets 39 recensioner

Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Bhoga




Var: Centrum, Norra Hamngatan 10.
Mat: Variationsrika rätter och innovativa smakkombinationer utifrån säsong.
Betyg: 25 poäng/25 (Mat 20/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

”Bhoga, som betyder njuta på sanskrit, lever upp till sitt namn. Vi har verkligen njutit!” Det krävs kunskap, lust och självkänsla för att vara så uppfinningsrikt som gänget på Bhoga. Så är det också en av de bästa restaurangerna i Göteborg, som har utmärkt sig tillräckligt för att få en stjärna i Guide Michelin flera år i rad. Den säsongsanpassade, väl sammansatta och goda maten bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Briljant personal som är vänlig, lyhörd och in i minsta detalj kunnig. Här finns en fin vinlista med biodynamiska viner och naturviner för den som uppskattar det. Läs recension av Bhoga.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

28+




Var: Centrum, Götabergsgatan 28.
Mat: Fantastisk, exklusiv matkonst med de allra bästa råvarorna.
Betyg: 25 poäng/25 (Mat 20/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

Det vi upplever är tre timmar av kulinarisk perfektion, presenterat med mesta möjliga omtanke. Göteborgs bästa restaurang? Ja, vi törs nog säga det. 28+ har haft sin stjärna i Michelin-guiden sedan 1991 och är en fantastisk krogupplevelse, perfekt för att fira en födelsedag eller högtidsstund. Har man råd och möjlighet ska den inte missas. Dessutom finns en vinbar och vinkällare i världsklass. Läs recension av 28+.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

SK Mat & Människor




Var: Lorensberg, Johannebergsgatan 24.
Mat: Nordisk fine dining anpassad efter säsong.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 19/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

En av Göteborgs bästa restauranger är Götaplatsgruppens och stjärnkocken Stefan Karlssons SK Mat & Människor. Kul med en kvalitetskrog som känns hemtrevlig och avslappnad, med en smittande matglädje hos både kök och servering. Här finns även en bred vinlista med många prisvärda kvalitetsviner. Läs recension av SK Mat & Människor.
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Hoze




Var: Majorna, Stigbergsliden 17.
Mat: Japansk omakase – med fokus på sushi.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 20/20, Service 4/5)

Stigbergstorget är på god väg att bli en av Göteborgs mest spännande gastronomiska hotspots. Här ligger även Hoze, i över ett decennium har kocken José Cerdá drivit den mycket lilla, intima sushirestaurangen. Han serverar sina sex middagsgäster autentisk sushi med lokal twist och skyhöga ambitioner. Att en sån här restaurang får finnas i vår avkrok av världen är en ynnest. Läs recension av Hoze.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Carbon




Var: Centrum, Barnhusgatan 2.
Mat: Säsongsanpassad meny med kreativa rätter. Roliga och överraskande råvaror.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 18/20, Service 5/5)

En ny och dold pärla bland Göteborgs bästa restauranger är Carbon. Restaurangen öppnades våren 2019 av kocken Jean Henkel på en anonym gatstump en kort promenad från Centralstationen. Här hittar du omtänksam service, utsökta råvaror och omsorgsfullt tillagad mat som överraskar. Intressant urval av viner med fokus på Europa och ett ambitiöst alkoholfritt utbud med allt från te till smaksatt tonic. Läs recension av Carbon.
Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Manfreds Brasserie




Var: Linné, Nordenskiöldsgatan 28.
Mat: Specialiteter från Österrike och Schweiz.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 19/20, Service 4/5)

En klassisk restaurang i Göteborg sedan 1989 som borde ha legendstatus enligt Uteätarna. På den schweizisk-österrikiska kvarterskrogen, som drivs av Giorgio Kunkler och Fredrik Sunkler, bankas 18 000 stycken wienerschnitzlar om året. Och schnitzeln inte bara lever upp till sitt rykte. Den gör mer. Den blommar ut. Ett frasigt moln, med en mör mitt av kalv. Ett lätt tryck på citronen, några korn salt och det går inte att sluta äta. Läs recension av Manfreds Brasserie.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Project




Var: Centrum, Södra vägen 45.
Mat: Modern europeisk mat med nordiska råvaror.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 19/20, Service 4/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

Äkta paret Anna och Cameron Irvings intention är att skapa en mysig restaurang med kvarterskrogskänsla och välsmakande mat till rimliga priser, det har de lyckats med i Project. Smakerna, ingredienserna, miljön och de prisvärda rätterna tilltalar oss som uppskattar en genuin matupplevelse med passande viner därtill. Stämningen är avslappnad och mysig. Läs recension av Project.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Björk och Bambu




Var: Linnéstan, Vegagatan 50.
Mat: Skandinaviskt och asiatiskt i fusion. Tonvikt på det tidigare.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 18/20, Service 5/5)

Det vilar en intensiv parighet över intima restaurang Björk och Bambu, här firas 40-årsdagar, 10-årsjubileum och diamantbröllop. Köksmästare Oscar Persson och restaurangchef Christina Wu Persson har lyckats hålla ihop både relation och restaurang sedan 2013. Professionellt, familjärt, charmerande – och en näst intill perfekt meny. Björk och Bambu har stärkt vår tro på tvåsamheten – och tron på att det går att göra riktigt bra mat i Göteborg. Läs recension av Björk och Bambu.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Syster Marmelad




Var: Majorna, Mariagatan 16.
Mat: Smårätter mestadels utifrån nordisk växtbaserad gastronomi.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 18/20, Service 4/5)

I höstas kom det överraskande beskedet att topptrion från kök och matsal på Gothia Towers stjärnkrog Upper House flyttat till lilla vegetariska Syster Marmelad i Majorna. Restaurangen fick därmed en bredare inriktning, med rötterna i den nordiska växtbaserade gastronomin. Här finner du innovativa, spännande och vackra rätter och drycker som är väl värd en resa från andra delar av stan. Läs recension av Syster Marmelad.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

La Cucina Italiana




Var: Centrum, Skånegatan 33.
Mat: Passionerad italiensk mat, med uppgraderade klassiker. Begränsat utbud på à la carte, fokus på tre-, fyra- eller tiorättersmenyer.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 18/20, Service 4/5)

Det finns italienska restauranger i Göteborg och så finns La Cucina Italiana. Här serveras samma italienska mat som på andra italienska restauranger, men vare sig antipastin eller tiramisun ser ut som de brukar, utan kocken och krögaren Pietro Fioriniello som framgångsrikt drivit sin restaurang i 20 år gör en egen tolkning av rätterna. För en rolig kväll med en vackert serverad, kreativ och enastående god italiensk middag är det här den bästa restaurangen i Göteborg. Läs recension av La Cucina Italiana.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Familjen




Var: Lorensberg, Arkivgatan 7.
Mat: Tydliga smaker, fina råvaror och årstidsanpassad meny med känsla.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 18/20, Service 4/5)

En av de trevligaste mötesplatserna med bra mat och goda drinkar i Göteborg. Baren är kreativ och ambitiös, även när det gäller alkoholfria alternativ. Maten är ett kärleksmöte mellan comfort food och fine dining. En kräftsoppa imponerar enormt, den smakar hav och hemmamys på en och samma gång. I kombination med atmosfären och drinkarna gör det Familjen till en av Göteborgs bästa restauranger. Läs recension av Familjen.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Upper House




Var: Centrum, Mässans gata 24, Korsvägen.
Mat: Närproducerad och säsongsinriktad svensk meny.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 18/20, Service 4/5)

Om du tar hissen upp till 25:e våningen i Gothia Towers hittar du Upper House – restaurangen med Göteborgs bästa utsikt. Det är inte längre den fine dining-restaurang som fyra år i rad belönades med Michelin-stjärna. I stället får vi mer avslappnad stämning, större blandning på gäster, en lägre summa på notan – och riktigt bra mat. Läs recension av Upper House.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Vrå




Var: Centrum, Drottningtorget 10, Posthotellet.
Mat: Nordisk-japansk meny. Smårätter, ostron, sashimi, mellanrätter, sushi och huvudrätter. Närproducerade råvaror, främst från havet och med japansk touch.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 17/20, Service 5/5)

En av Göteborgs bästa restauranger sedan sju år, Vrå, har flyttat upp från källarplanet i Posthotellet och fått större ytor och ett riktigt kök. Kocken Sofia B Olsson har lämnat över rollen som kökschef till sin tidigare souschef Rebecca Olsson och är själv numera operativ chef. Den k-märkta miljön har fått ett rejält lyft. Mitt på postens vackra stengolv kan sällskap sitta i en egen bubbla omgärdade av återvunnet handblåst glas. Ypperlig service, underbara smårätter och fisk av oklanderlig kvalitet. Läs recension av Vrå.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Koka




Var: Vasastan, Viktoriagatan 12.
Mat: Finrestaurang med väl avvägda menyer som också kan anpassas efter önskemål.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 18/20, Service 4/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

I en bransch där det ofta gäller att synas och höras håller Koka fast vid en stilren och modest linje där långsiktig, hög och jämn kvalitet går före kaxighet. Det skriver Uteätarna, efter att ha besökt restaurangen, som är belönt med en stjärna i Guide Michelin. Krögaren Björn Persson äger och driver flera restauranger i Göteborg, förutom Koka även Björns Bar och Familjen, tillsammans med sin hustru Sofie Persson. Läs recension av Koka.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Bistro Odette




Var: Linnéstan, Olivedalsgatan 14 B.
Mat: Fransk husmanskost. Liten men lockande meny med tre huvudrätter: en fisk, en kött och dagens rätt.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

För den som är ute efter klassisk fransk husmanskost och intressanta roliga franska viner är Bistro Odette den bästa restaurangen i Göteborg. Den populära bistron några snäpp från Linnéplatsen har bara 18 sittplatser så det gäller att boka i förväg. Sommelier Emma Wennerberg driver och äger sedan två år restaurangen tillsammans med sin partner Mathias Graner. Här är det fransk mat och franskt vin som gäller, med en stor och annorlunda vinlista med ovanliga viner från små producenter i Frankrike. Läs recension av Bistro Odette.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Barrique Vinbar




Var: Centrum, Berzeliigatan 18.
Mat: Svenska mellanrätter som ger möjlighet att prova goda viner.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

Var ska man dricka vin i Göteborg? En stark kandidat är Barrique Vinbar, en restaurang med fokus på vin. Här hittar du en omfattande vinlista med ambitionen att erbjuda prisvärda kvalitetsviner. Den trevliga personalen kommer med opretentiösa och insiktsfulla vinpresentationer, vilket gör att vi lär oss mycket. Barriques stolthet är att kombinera rätt vin med rätt mat, och det lyckas de med. Läs recension av Barrique Vinbar.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Enoteca Maglia




Var: Majorna, Slottsskogsgatan 46.
Mat: Italienskt.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

Uteätarna njuter klassisk italienskt hos krögaren Robert Maglia och hans Enoteca Maglia vid Mariaplan, en kväll där huvudrätterna också får huvudrollerna. Pasta salsiccia med vildsvinskorv, parmesan på toppen och med sås på vitlök, chili och tomat som balanserats till fulländning blir en höjdpunkt, liksom den vegetariska varmrätten med gulbetor och rotselleri, som får Uteätarna att utropa "fullträff". Goda vinval och trivsam stämning kvällen igenom bidrar också till en fin italiensk afton. Läs recension av Enoteca Maglia.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Fiskekrogen




Var: Centrum, Lilla torget 1.
Mat: Fokus på fisk och skaldjur.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 18/20, Service 3/5)

I en tid av snabba trender har Fiskekrogen sin styrka i det klassiska och bjuder på utsökta råvaror från havet. Medan andra restauranger kommer och går har här varit fiskrestaurang sedan 70-talet, de senaste 20 åren i regi av krögaren Lars Ahlström. Här hittar du en klassisk finkrog, med högt i tak och mycket luft mellan borden i den magnifika pelar­försedda matsalen. En klassisk restaurang i Göteborg för dig som vill äta fisk eller skaldjur i lyxig miljö. Läs recension av Fiskekrogen.

LÄS MER: Så blev Köpenhamn bäst på italiensk mat

LÄS MER: Här är de bästa restaurangerna för alla hjärtans dag i Göteborg

LÄS MER: Restauranger som öppnat i Göteborg 2019

Uteätarnas betyg

Fem fyrar: Lysande (25–24 poäng). Fyra fyrar: Utmärkt (23–19 poäng). Tre fyrar: Bra (18–13 poäng). Två fyrar: Godkänt (12–7 poäng). En fyr: Underkänt (6–0 poäng).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här