Khashayar Farmanbar (S), energi- och digitaliseringsminister.
Khashayar Farmanbar (S), energi- och digitaliseringsminister. Bild: Claudio Bresciani / TT

Karin Pihl: Varför ljuger energiministern om elpriserna?

Det var inte Putin som stängde ned svensk kärnkraft. Tacka Socialdemokraterna för din höga elräkning.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det ser ut att bli rekordpriser på elen i sommar. Enligt energiföretaget Fortum kan elpriserna i södra Sverige fördubblas jämfört med förra sommaren (TT 10/5).

Det beror på en rad faktorer. Inte minst att flera kärnkraftsreaktorer stängs av för underhåll, vilket brukar ske just under sommaren eftersom efterfrågan på el när det är varmt och ljust är lägre. Och eftersom Sverige stängt ned flera reaktorer de senaste åren blir priset i södra Sverige mer beroende av priserna på kontinenten.

De är just nu höga på grund av energikrisen i Ukrainakrigets spår: ”Eftersom det inte finns så mycket planerbar elproduktion kvar i södra Sverige får det väldigt stor betydelse när nu en av de få reaktorerna [som fortfarande är i drift] ställs av för underhåll”, säger Magnus Torstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, till SR (10/5).

ANNONS

Sverige stängde ned kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck 1999 och 2005. Sedan dess har energiproduktionen i södra Sverige varit sårbar. Men nu är den ännu mer sårbar, eftersom ytterligare fyra reaktorer stängts ned. Oskarshamn 1 och 2 stängde 2015 och 2017. Ringhals 1 och 2 stängde 2019 och 2020.

Två nedstängda reaktorer under S-regeringen Persson. Ytterligare fyra nedstängda reaktorer under S-regeringen Löfven. Det får konsekvenser.

LÄS MER: Nu skapar Socialdemokraterna framtidens energikris

Men den här lilla detaljen – att elpriset är högt och skakigt för att vi stängt planerbar energiproduktion – är inte något regeringen och energiministern Khashayar Farmanbar vill kännas vid. För honom är det Putins fel att elpriserna är så höga.

Men som SR:s program Kaliber (16/5) visar är det inte sant.

Minnet är kanske kort, men det var dyrt med el förra sommaren också. I elområde 3, där Göteborg ingår, var spotpriserna de högsta på 23 år under sommarmånaderna i fjol (Ny Teknik 30/8 2021). Elpriserna har varit höga och ryckiga långt före Rysslands invasion av Ukraina.

Att de höga elpriserna enbart beror på Putin är alltså lögn. Dessvärre är regeringen ganska duktig på att tumma på sanningen i energifrågorna. Eftersom det inte finns någon genomarbetad plan för hur Sverige ska ta sig ur den besvärliga situationen med hoppande priser, oljekraftverk som måste eldas mitt i sommaren och elräkningar på 10 000 kronor i månaden, drar man en vals och hoppas på att folk inte ska märka något.

ANNONS

Är det inte Putins så är det marknadens fel. Mantrat som upprepats från regeringen, både av den nuvarande energiministern och hans företrädare Anders Ygeman, är att nedläggningen av kärnkraften under regeringens tid vid makten var ett helt och hållet kommersiellt beslut. Marknaden vill inte ha kärnkraft.

Det är inte heller sant.

LÄS MER: Har det brunnit i proppskåpet på MP och S?

Effektskatten – skatten på kärnkraft, som regeringen höjde 2015 – bidrog till att Eon och Vattenfall stängde Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 i förtid. När den slopades 2018 stod den för en tredjedel av kostnaderna för kärnkraftsproduktion. ”Om effektskatten inte hade funnits alls så hade vi inte tagit det här beslutet [att avveckla Ringhalsreaktorerna]”, sa Vattenfalls affärschef då.

Energiministern håller dock fast vid att det är ett kommersiellt beslut. På SR-programmet Kalibers fråga om vad han har för kommentar till Vattenfalls uttalande att det var skatterna som orsakade den förtida nedläggningen av reaktorerna svarar han att ”man kan ha olika bild av verkligheten också”.

Khashayar Farmanbar svarar liknande på frågan om varför Sverige, till skillnad från länder som Storbritannien, Kanada och Estland, inte öppnar upp för att bygga modern och småskalig kärnkraft (SMR). Enligt energiministern kan han inte se att det skulle vara lönsamt.

ANNONS

Samtidigt säger näringslivet att det enda hindret som står i vägen är politiskt. Som energiföretaget Uniper säger till SvD (3/5): ”En förutsättning för att fatta investeringsbeslut är att det finns en långsiktig energipolitik med ett brett stöd i riksdagen. Det finns det inte i dag.” Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke säger till samma tidning att ”de prognoser som finns är att produktionskostnaden för el från SMR kommer att vara konkurrenskraftig” men att investerare tvekar eftersom Sverige, enligt regeringen, ska vara ”100 procent förnybart”, inte bara fossilfritt, om 20 år.

Vad kan man dra för slutsatser av detta? Den första är att det varken är Putin eller marknaden som ligger bakom energikrisen i Sverige. Den andra är att energiminister Khashayar Farmanbar far med osanning när han hävdar det.

Eller, om man vill vara snäll, att han har en annan ”bild” av den verklighet där vanliga människor tvingas hosta upp 10 000 kronor eller mer varje månad för att laga mat, duscha och värma upp huset.

LÄS MER: Höga elpriser är ingen slump

LÄS MER: Höjd riksbanksränta biter inte på höga elpriser

LÄS MER: Elbristen är inget misstag i MP:s värld – den är själva målet

ANNONS
ANNONS