Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S).
Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S). Bild: Lars Schröder/TT

Karin Pihl: Nu skapar Socialdemokraterna framtidens energikris

Regeringens motstånd mot småskalig kärnkraft lär hushållen och industrierna få betala för i framtiden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

På senare år har det talats alltmer om modern, småskalig kärnkraft, så kallad SMR (”small modular reactors”). I takt med att de gamla reaktorerna närmar sig utgångsdatum ser många experter och energiföretag just SMR som en framtida energikälla.

Fördelarna är många. Den är billigare än traditionell kärnkraft. Reaktorerna är små men kan seriekopplas, vilket gör dem flexibla samtidigt som de kan leverera tillräckligt med el. Det fiffiga med SMR är att de kan placeras på platser det finns stora behov, exempelvis nära energislukande industrier. Det skulle komma runt problemet med brister i elnätet.

Länder som USA, Kanada och Storbritannien satsar nu på en utbyggnad av småskalig kärnkraft. Svenska statliga Vattenfall investerar samtidigt i småskalig kärnkraft i Estland.

ANNONS

Med tanke på de höga elpriserna och de brister som finns i den svenska elproduktionen i dag, i kombination med det ökade behovet av klimatneutral el när samhället ska elektrifieras, skulle man kunna tro att samma planer finns i Sverige. Men icke. Trots att behovet finns, och att Svenskt Näringsliv ser tecken på att intresset att investera ökar, är det osäkert om det kommer att bli några små kärnkraftverk i Sverige.

Anledningen är att regeringen håller tillbaka. I en intervju i SvD (3/5) säger energiminister Khashayar Farmanbar att han inte ser någon poäng med att tillåta kärnkraft att byggas på andra platser än där vi har reaktorer i dag. ”Kan man inte finna en lönsamhet i att bygga där, så har jag svårt att tänka mig att det blir bättre på andra platser”, säger han.

I stället hänvisar Farmanbar till att det ska byggas fler vindkraftsverk.

LÄS MER: Kärnkraft nödvändig för den gröna omställningen

Energiministerns inställning framstår som rent okunnig. Om det vore så olönsamt med småskalig kärnkraft, varför ser fler och fler länder det som en självklar del i den framtida energiförsörjningen? Varför satsar Vattenfall i Estland? Varför säger branschen att de gärna vill investera – om den politiska viljan finns?

ANNONS

Har han helt missat diskussionen om att förnybar energi måste kombineras med elproduktion som går att planera och inte är beroende av vädret?

Anledningen till att andra länder planerar småskalig kärnkraft men inte Sverige har med politik att göra. Branschen tvekar eftersom man måste ha tillstånd från regeringen. Och för att det i Sveriges klimatpolitiska mål står uttryckligen att Sverige ska ha en 100 procent förnybar – inte klimatneutral – energiproduktion år 2040.

Det är alltså politiken i form av den socialdemokratiska regeringen som just nu bromsar möjligheten för Sverige att inom en inte alltför avlägsen framtid producera billig, klimatneutral och stabil el till våra industrier och hushåll. I stället för att ta debatten om kärnkraft hänvisar man till att det inte finns något kommersiellt intresse – när det är man själv som sätter stopp för detta intresse att förverkligas.

LÄS MER: Vi ska elektrifiera samhället – med vilken el då?

LÄS MER: Sverige faller sönder medan ministrarna twittrar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS