Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: Rör inte småspararnas pengar, Magdalena Andersson

Socialdemokraterna vill kraftigt begränsa möjligheten att spara i ISK-konton som ett led i att bekämpa ojämlikheten.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Har svenskar för mycket sparande? Det tycker Socialdemokraterna som i en rapport betitlad ”Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa” föreslår att Investeringssparkonton (ISK) ska begränsas ”kraftigt”.

Exakt vad det innebär är inte tydligt eftersom Socialdemokraterna, förutom att de tycks ogilla ISK-konton, inte skriver ut vad det innebär att kraftigt begränsa en sparform. De skriver att det har blivit ”alltför skattemässigt förmånligt” att köpa aktier och fonder.

En ledtråd om vilken begränsning det handlar om ges av den fråga som Socialdemokraternas arbetsgrupp ställde till Riksdagens utredningstjänst (RUT) med anledning av att de diskuterade ett tak på "ISK-tillgångar på 100 000 och 200 000 kr".

ISK infördes 2012 som ett sätt för sparare att investera sina pengar utan att behöva tänka på deklarationen. Kontot beskattas med ett schablonbelopp, som 2020 uppgick till 0,375 procent av hela beloppet som finns på kontot. 2018 hade 2,4 miljoner svenskar ett ISK-konto. Den siffran lär sannolikt ha ökat avsevärt sedan dess.

LÄS MER: Låt inte pengarna ligga på kontot och samla damm

LÄS MER: Klart att kvinnor ska ge sig in på aktiemarknaden

Schablonbeskattningen innebär att utdelningar och försäljningar inte upptas i deklarationen. Enkelhet vid deklaration och förutsägbarhet i beskattning innebär samtidigt att förluster vid försäljningar av värdepapper inte kan kvittas mot vinster. Det spelar heller ingen roll om pengarna är investerade eller bara ligger på kontot, det som beskattas är hela beloppet, och det oavsett om aktierna ökar eller minskar i värde.

ISK är ett förhållandevis okomplicerat sätt för många svenskar att ta del av utvecklingen på börsen. Alternativet, aktiesparkonton, beskattas inte för hela beloppet på kontot. Däremot beskattas avkastningen vid vinst.

Jämfört med aktiesparkonton har ISK-konton en avsevärd statsfinansiell fördel: Oavsett om börsen går ned eller upp så fortsätter inkomsterna till staten att rulla in.

Med ett aktiesparkonto realiseras vinster och förluster kvittas mot varandra vid beskattning. Vid stora börsnedgångar blir skatteinkomsterna betydligt mindre för staten medan skatten från ISK-konton fortsätter att strömma in. Och väljer de med aktiesparkonton att inte sälja utan sitta på tillgångarna skjuts skatteintäkter på framtiden – medan de med ISK-konton årligen betalar skatt.

Men är det inte skadligt för välfärden att massa svenskar berikar sig på börsen medan andra inte har ett jobb att gå till?

Ingen med kort utbildning och sämre chanser på arbetsmarknaden hjälps av att de som har ett sparande får leta efter andra sätt att investera sina besparingar.

Och tror Socialdemokraterna att de lyckas komma åt miljonärer har de fel - personer med riktigt stora tillgångar kan flytta dessa utomlands, investera i fastigheter och andra tillgångar. En medelklassfamilj med ett ISK-konto, som alltså skulle drabbas av förslaget, har inte samma möjligheter.

Socialdemokraterna gör rätt i att identifiera ojämlikheten i Sverige som ett allvarligt problem. Men där tar energin för vidare insikter slut. I en debattartikel där programmet presenterades skrev finansminister Magdalena Andersson att ”ojämlikheten ökar beror framför allt på att kapitalinkomsterna har ökat i toppen” (DN 29/5).

Ojämlikheten i Sverige beror inte på de som sparar i ISK-konton utan på den betydligt större gruppen relativt fattiga som helst saknar besparingar.

En stor andel av befolkningen, närmare 700 000 personer, befinner sig i närmast permanent utanförskap. Deras levnadsstandard är betydligt lägre än den stora medelklassens. Kort utbildning, svaga band till arbetsmarknaden samt bristfälliga språkkunskaper gör det väldigt svårt för många av dem att ta del av samhällets välstånd.

LÄS MER: Eget kapital är underskattat, inte underbeskattat

Detta löser man inte genom att kraftigt begränsa möjligheten för flera miljoner vanliga svenskar att spara i ISK-konton. Dessa konton har snarast gjort kapitalinvesteringar till en angelägenhet för fler än de med mest pengar, kunskap om börsen och deklarationsreglerna.

Att så många valt att spara i fonder och aktier borde snarast glädja en socialdemokratisk finansminister. Investeringarna innebär nämligen att börsens tillväxt kommer fler till nytta än de som råkar vara storägare eller börshajar.