Upprorsmakarna kastade sten mot polisen och satte eld på fordon.
Upprorsmakarna kastade sten mot polisen och satte eld på fordon. Bild: Kicki Nilsson/TT

Naomi Abramowicz: Påskupploppen ett resultat av Sveriges integrationsskuld

Grogrunden för kravallerna i fjol skapades inte av Rasmus Paludan. Påskupploppen visar att det finns grupper som inte accepterar det svenska samhällets grundvillkor.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sången ”Jag är en fattig bonddräng” är ett av Rasmus Paludans paradnummer, förutom att bränna Koranen förstås. När man ser klipp med honom är det svårt att förstå att det här är mannen som tände gnistan till en av de värsta kravallerna i modern svensk historia: påskupploppen i Örebro. Trots att han inte ens dök upp.

Bara löftet om att han skulle visa sig och bränna upp Koranen räckte för att starta ett upplopp. 70 poliser och tre polishundar skadades. Flera polisbussar totalkvaddades. Skadorna uppgick till flera miljoner kronor.

Först kablade polisledningen ut att det var gängkriminella som stod bakom upploppen. ”Vi har starka misstankar att de som går till angrepp mot polisen har anknytning till de kriminella gängen”, sa rikspolischefen Anders Thornberg till pressen några veckor efter kravallerna (SvD 18/4 2022).

ANNONS

Det var förmodligen vad rikspolischefen ville tro, för det hade varit enklare och bekvämare. Men han hade fel. ”I vissa fall observerades för polisen kända kriminella med att försöka dämpa stämningen och aktiviteten i området”, står det i den externa utvärderingen som publicerades i slutet av förra året. Det var alltså inte kriminella som skapade tumultet, utan vanliga män, kvinnor och barn, enligt utvärderingen. Vissa såg det som en familjeaktivitet, poliser som var på plats har berättat om mammor med barn som deltog.

Det krävdes alltså varken propaganda från främmande makt, gängkriminella eller uppviglande extremister för att få folk att kasta hagelstora stenar på polisen och sätta eld på deras fordon. Det är nästan det mest skrämmande med påskupploppen, att det inte krävdes mer för att människor skulle gå till attack mot en av de främsta symbolerna för samhället: polisen.

Men det kunde ske eftersom grogrunden för kravallerna fanns där, långt innan Rasmus Paludan ens planerade att sätta sin fot i Örebro. Det handlar om att alltför många invandrare som har kommit till Sverige de senaste decennierna antingen inte förstår eller accepterar den svenska demokratin och dess grundvalar. Lägg till bristande svenskkunskaper och det blir en riktig häxbrygd.

ANNONS

En granskning av Svenska Dagbladet visar att 17 av de dömda i Örebrokravallerna talade så dålig svenska att de behövde tolk. Mahdi Ahmed, ordförande för Föreningen Afrikas horn i Örebro, uttalar sig i samma reportage. Han menar att många av de som deltog är människor som får sina nyheter via sociala medier eller ryktesspridning. De vet inte hur det svenska samhället fungerar eller att det är polisens uppgift att försvara grundlagen oavsett vem som demonstrerar, säger Ahmed. Alltså uppfattades det som att polisen stod på Paludans sida.

Rasmus Paludan är en tröttsam provokatör med en ytterst begränsad repertoar. Men det är inte han som är problemet. Nej, förutsättningarna för påskupploppen har skapats av den svenska integrationsskulden.

LÄS MER: Kravallerna beror inte på Paludan

LÄS MER: Göteborgs stad understödjer i praktiken polishatet i förorten

ANNONS