Maten som serveras till äldre ska vara god och näringsrik.
Maten som serveras till äldre ska vara god och näringsrik. Bild: Janerik Henriksson/TT

Karin Pihl: I Sverige svälter vi ut de äldre

På många håll i landet är den kost som serveras på äldreboenden rakt igenom undermålig. Dessutom serveras ofta för lite mat. Det är inget mindre än en skandal.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Stenhårda köttbullar. Halvkokt och kall spagetti. Halvrå potatis och soppa som till största delen består av vatten.

Det är inte direkt några kulinariska mästerverk som äldre på det kommunala äldreboendet Fyrväpplingen serveras. Som Eivor Arvidsson, 93, berättar för GP:s nyhetsreporter är maten så dålig att hon gått ned tolv kilo sedan hon flyttade in (GP 11/12). Maten kommer från det kommunalt ägda bolaget Elias Kök.

Eivor Arvidsson är dessvärre inte ensam om att vara missnöjd med maten. Enligt Socialstyrelsens siffror anser en tredjedel av alla göteborgare som bor på äldreboende att maten varken är bra eller dålig eller är direkt dålig. En lika stor andel anser att måltiden bara ibland eller aldrig är en trevlig stund på dagen.

ANNONS

Missnöjet är ungefär lika utbrett i Malmö och Stockholm. Det mest skandalösa är dock inte att äldre i Sverige tvingas äta mat de inte tycker om – utan att 40 procent av alla kommuner i landet, enligt Livsmedelsverket, inte ens serverar tillräckligt med mat. Portionerna är för få eller för små (SR 19/1).

Det går inte komma runt slutsatsen att vi svälter ut de äldre i det här landet. Enligt Socialstyrelsen riskerar 58 procent av de som bor på äldreboende i Sverige att drabbas av undernäring. Många får svårt att äta på äldre dar. Aptiten kan tryta.

Att prioritera måltiderna bör därför, enligt Livsmedelsverket, ges högsta prioritet i äldreomsorgen. För den som inte känner samma aptit som förr är det särskilt viktigt att maten ser inbjudande ut och smakar bra. Om det som serveras i stället liknar något katten släpat in är det många som skjuter tallriken ifrån sig. Och att risken för näringsbrist och undervikt ökar om man inte får tillräckligt med näringsrik mat säger sig självt.

Förutom mänskligt lidande leder undernäringens konsekvenser till ekonomiska kostnader i form av vård som hade kunnat undvikas. De slantar kommunerna sparar in genom att servera dålig och näringsfattig mat måste vården lägga på behandling av fallskador eller svårläkta sår. Undervikt och näringsbrist ökar nämligen risken för infektioner, muskelsvaghet och benskörhet. Det finns yrkesverksamma inom vården som menar att undernäring är en bidragande orsak till att så många avled på äldreboenden under pandemin (Dagens Medicin 28/3 2021). Studier från Karolinska institutet bekräftar att undervikt och undernäring ger ökad risk att dö i covid-19.

ANNONS

Men inte bara det. Att äta handlar om mer än att få i sig det kroppen behöver. Måltider är en viktig del av livet. Smaker från förr kan väcka gamla minnen till liv. Nya rätter är ett sätt att stimuleras och upptäcka något nytt. Dessutom är måltiderna en central aspekt av mänsklig samvaro. Att äta tillsammans är något som människor har gjort i alla tider, i alla kulturer.

Det är därför omänskligt att servera undermålig, oidentifierbar kost på sladdriga papptallrikar. Det är dumsnålt och ovärdigt. Och det säger något om Sverige. Enligt World Value Servey är Sverige det fjärde sämsta landet i världen när det gäller synen på 70-plussares värde för samhället. Det syns på tallriken.

LÄS MER: Själlösa äldreboenden ett hån mot de äldre

LÄS MER: Vi måste tala om äldreomsorgen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS