Veckans spaningar
Unik krogsatsning
Kvilletorget
På Kvilletorget har ett unikt ställe öppnat – den enda renodlat bulgariska restaurangen i stan. Kanske i hela Sverige, enligt ägaren Yanitsa Ivanova. Till premiärkvällen av Rozen, i slutet av augusti, vallfärdade det i alla fall besökare från både Oslo och Stockholm, så det verkar finnas ett sug efter traditionella rätter från det bulgariska köket. De 60 sittplatserna blev uppbokade i ett nafs.
Hur smakar då det bulgariska köket? Milt, med smakkompisar från Grekland, Turkiet och Balkan.
– Typiska rätter som jag tycker att man ska testa om man inte är bekant med bulgarisk mat innan är sach, en grillrätt som tillagas och serveras i en särskild lerpanna. Och magsoppa, den äts över hela Balkan och tar nästan hela dagen att tillaga. Men även kycklingsoppa, grönsakssoppa med frikadeller och olika sallader med vitost, oliver och persilja, berättar Yanitsa Ivanova, som tidigare drev Cyrano på Kvilletorget, men ville sadla om till något eget.
På helgerna kommer här även serveras livemusik på bulgariska, grekiska, bosniska, makedoniska och serbiska.
På Kvilletorget har ett unikt ställe öppnat – den enda renodlat bulgariska restaurangen i stan. Kanske i hela Sverige, enligt ägaren Yanitsa Ivanova. Till premiärkvällen av Rozen, i slutet av augusti, vallfärdade det i alla fall besökare från både Oslo och Stockholm, så det verkar finnas ett sug efter traditionella rätter från det bulgariska köket. De 60 sittplatserna blev uppbokade i ett nafs.
Hur smakar då det bulgariska köket? Milt, med smakkompisar från Grekland, Turkiet och Balkan.
– Typiska rätter som jag tycker att man ska testa om man inte är bekant med bulgarisk mat innan är sach, en grillrätt som tillagas och serveras i en särskild lerpanna. Och magsoppa, den äts över hela Balkan och tar nästan hela dagen att tillaga. Men även kycklingsoppa, grönsakssoppa med frikadeller och olika sallader med vitost, oliver och persilja, berättar Yanitsa Ivanova, som tidigare drev Cyrano på Kvilletorget, men ville sadla om till något eget.
På helgerna kommer här även serveras livemusik på bulgariska, grekiska, bosniska, makedoniska och serbiska.
Veckans spaningar
Italienskt på riktigt
Sveagatan 16
Har ni hittat till Gaetanos ännu? Om inte, styr stegen mot Sveagatan redan i dag. Från norra Italien har ett mindre familjeföretag och deras pizzor hittat till Göteborg. För det har vi både pandemin och det politiska läget i Italien att tacka – inget ont som inte för något gott med sig, bokstavligt talat. Sedan öppningen strax före sommaren har besökarna varit lyriska, den som trodde att pizzamarknaden var mättad får helt enkelt tänka om. Här har varken koncept, storytelling eller inredning gått via en konceptutvecklares händer, det är vad det är – riktigt bra pizza på ett ställe med riktigt stort hjärta. Precis vad vi gillar i den här stan.
Har ni hittat till Gaetanos ännu? Om inte, styr stegen mot Sveagatan redan i dag. Från norra Italien har ett mindre familjeföretag och deras pizzor hittat till Göteborg. För det har vi både pandemin och det politiska läget i Italien att tacka – inget ont som inte för något gott med sig, bokstavligt talat. Sedan öppningen strax före sommaren har besökarna varit lyriska, den som trodde att pizzamarknaden var mättad får helt enkelt tänka om. Här har varken koncept, storytelling eller inredning gått via en konceptutvecklares händer, det är vad det är – riktigt bra pizza på ett ställe med riktigt stort hjärta. Precis vad vi gillar i den här stan.
Veckans spaningar
Ångade små kompisar
Rosengatan 13
Den nya bekantskapen Bao Dao har under sommaren kört pop-up-restaurang med riktigt ambitiösa baos, bubbel och bärs i Björk och Bambus lokaler på Vegagatan. Nu ska de i stället ägna sig åt att styra upp sin egen lokal ett stenkast bort, på Rosengatan. De återkommer med öppningsdatum, men låt oss hoppas att det går kvickt!
Den nya bekantskapen Bao Dao har under sommaren kört pop-up-restaurang med riktigt ambitiösa baos, bubbel och bärs i Björk och Bambus lokaler på Vegagatan. Nu ska de i stället ägna sig åt att styra upp sin egen lokal ett stenkast bort, på Rosengatan. De återkommer med öppningsdatum, men låt oss hoppas att det går kvickt!
Veckans spaningar
Lyckliga dagar
Friggagatan 9C
Inget skänker lycka som en bra trippel cheeseburgare eller en hot dog Chicago-style. Happy days har sedan början av augusti skänkt just den typen av glädje. Nu har väl också goda 95 procent av göteborgarna besökt New York, och skaffat sig ett alldeles eget pirr i magen så fort philly cheese steak eller reuben sandwich kommer på tal. Finns nu även som lunch-pirr på hemmaplan!
Inget skänker lycka som en bra trippel cheeseburgare eller en hot dog Chicago-style. Happy days har sedan början av augusti skänkt just den typen av glädje. Nu har väl också goda 95 procent av göteborgarna besökt New York, och skaffat sig ett alldeles eget pirr i magen så fort philly cheese steak eller reuben sandwich kommer på tal. Finns nu även som lunch-pirr på hemmaplan!
LÄS MER:Bakpotatisen gör comeback på Göteborgs matscen
LÄS MER:Alla GP:s guider till restauranger i Göteborg
LÄS MER:Goda tillbehör som förgyller kräftskivan
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.