Goda tillbehör som förgyller kräftskivan

I Sverige är vi kända för att sörpla kräftor. Maria Zihammou tipsar om tillbehören som lyfter augustifestens högtid till nya höjder – ostfylld smördegspaj, sallad på grönsaker i säsong och en krämig röra.

ANNONS
|
Smördegspaj med västerbotten  och tångkaviar
Smördegspaj med västerbotten och tångkaviar Bild: Stefan Edetoft

Recept: Smördegspaj med västerbottensost och tångkaviar

4 portioner

Ingen kräftfest utan paj och lagrad ost. Här är en version som är lika god som enkel att svänga samman. Toppa med tångkaviar eller välj löjrom. Gott blir det.

2 dl crème fraiche

2 ägg + 1 äggula

1 krm flingsalt

3 dl riven västerbottensost

1 rulle smördeg, à 250 g

80 g tångkaviar eller löjrom

2–3 msk finhackad dill

Svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg crème fraiche i en bunke och knäck ner två ägg. Krydda med salt, vispa samman till en slät smet och blanda ner den rivna osten.

Rulla ut smördegen i en smord ugnsform som mäter ca 20 x 30 cm. Vik in pajen så att du får en liten kant och pensla kanten med lätt vispad äggula. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i tio minuter. Tryck ner pajskalet något med en stekspade om den har blåst upp. Häll över ost-och äggblandningen. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills pajen är genomgräddad och har fått fin färg.

ANNONS

Låt pajen svalna något. Fördela ut tångkaviar eller löjrom, strö över hackade örter och krydda med lite nymald svartpeppar. Om du vill, toppa även med några klickar gräddfil och finhackad schalottenlök eller gräslök.

Sallad med rostad potatis, jordärtskocka och picklad beta
Sallad med rostad potatis, jordärtskocka och picklad beta Bild: Stefan Edetoft

Recept: Sallad med rostad jordärtskocka och picklad beta

4 portioner

Ugnsbakad jordärtskocka och delikatesspotatis passar lysande till kräftorna. Picklad gulbeta kommer att ge en pikant brytning till grönsakerna. Den skärs i riktigt tunna skivor, helst med en mandolin, innan de läggs en stund i lagen.

500 g delikatesspotatis

400 g jordärtskockor

Olivolja

Flingsalt och svartpeppar

1 gulbeta

3 msk vitvinsvinäger

1/2 citron, pressad saft

1 msk flytande honung

1 msk socker

2 msk finhackad dill

3 msk finhackad persilja

1 påse salladsskott, à ca 70 g

Sätt ugnen på 225 grader.

Skrubba jordärtskockorna noga så att all jord försvinner. Tvätta potatisen och halvera större potatis och jordärtskockor i två delar. Lägg ut på en ugnsplåt, tillsätt olivolja och krydda med lite salt och peppar. Blanda och baka i mitten av ugnen i 20–30 minuter tills allt fått fin färg och är genomstekt.

Tvätta gulbetan, om den är ekologisk behöver du inte skala den. Skär betan i tunna skivor med en mandolin eller vass kniv. Lägg ner i en bunke och tillsätt vinäger, citronsaft, honung, socker och krydda med lite salt och peppar. Blanda samman så att lagen kommer åt överallt och låt marinera i 30 minuter.

ANNONS

Låt potatis och jordärtskockor svalna och varva på ett fat eller i en skål med finhackade örter och salladsskott, toppa med picklad beta.

Örtagårdsmajonnäs och färskostdipp med vitlök
Örtagårdsmajonnäs och färskostdipp med vitlök Bild: Stefan Edetoft

Recept: Örtagårdsmajonnäs

4 portioner

Årets kräftfest kräver även en krämig majonnäs, som jag har smaksatt med mängder av svenska örter. Det är viktigt att du läser igenom momenten för att få till en slät och krämig majonnäs.

1 ägg

2 tsk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

3 1/2 dl neutral matolja, t ex rapsolja

1 ask krasse

1 liten bunt gräslök

1 dl finhackad dill och persilja

1 msk citronsaft

1 tsk finrivet citronskal

Salt och svartpeppar

Alla ingredienser behöver ha rumstemperatur. Knäck ner ägget i en mixerkanna och tillsätt vinäger och dijonsenap. Häll ner oljan och för ner mixerstaven till botten. Vinkla den lite snett uppåt och mixa samtidigt som du för mixerstaven uppåt. Mixa snabbt samman till en krämig majonnäs.

Klipp krassen och finhacka gräslöken och lägg ner i majonnäsen. Tillsätt även finhackad dill, persilja, citronsaft och finrivet citronskal. Mixa till en slät majonnäs och smaka av med lite salt och peppar. Skeda upp i en skål och servera med krispiga grönsaker och bröd.

Tips! Gör en snabb färskoströra. Blanda 1 dl tjock grekisk yoghurt med färskost som är smaksatt med vitlök och örter, t ex boursain, och rör till en slät röra. Krydda gärna med lite extra färskhackade örter som finhackad persilja. Servera med smör och bröd till kräftorna.

ANNONS

LÄS MER:Test: Här är årets godaste kräfta 2023

LÄS MER:Livet som kräftfiskare

LÄS MER:Alla recept du behöver för grillmiddagen

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS