Tre exempel befäster en trend och nyligen öppnade ännu en restaurang med fokus på bakpotatis i Göteborg.
Tre exempel befäster en trend och nyligen öppnade ännu en restaurang med fokus på bakpotatis i Göteborg. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bakpotatisen gör comeback på Göteborgs matscen

Vad sägs om bakad sötpotatis med nutella och grädde? Ännu en ny potatiskrog, prisvärd finsushi och etiopisk lunch i Linné, och en vin- och matbar på tillfälligt besök bland veckans spaningar.

ANNONS
|
Veckans spaningar
Bild: Janerik Henriksson/TT

Bakpotatisen är tillbaka

Andra Långgatan 11

Att allt fler kockar värnar om potatis har vi både märkt och förståelse för – det ligger väl i linje med viljan att äta inhemskt, klimatsmart och lite rustikt. Men att just bakpotatisen skulle få sig ett sådant uppsving, den såg vi kanske inte komma? Men varför inte, det är gott, skojigt och alla älskar goda tillbehör.

Att tre befäster en trend är sedan gammalt, så vi kan nog med hyfsad säkerhet säga att det är fritt fram att servera bakpotatis på middagsbjudningen igen. Tidigare i år öppnade restaurangen Potatisen på Andra Långgatan, som specialiserat sig på just den stora bakade varianten. I Frölunda står foodtrucken La Patata som bland annat har en bakad sötpotatis med nutella och grädde på menyn. Och nu har alltså ett tredje potatisställe slagit upp portarna, även det på Andra Långgatan: Fat Potatoes verkar ha det mesta i traditionell toppingväg men utlovar en ”unik smakupplevelse”. Vad är nästa trend, den stora comebacken för vit baguette fylld med currykycklingröra?
Veckans spaningar
Bild: Gabriels lunchcafé

Ny etiopisk lunchkamrat

Värmlandsgatan 22

Har du travat runt på Värmlandsgatan något det sista? Kanske funderat på att testa den där hajpade falafeln som vi tipsade om i våras? Då stötte du kanske på ännu en ny bekantskap, som öppnade strax innan sommaren: Gabriels lunchcafé. Här äter du mat från det etiopiska köket, med fokus på grytor och det traditionella brödet injera, ett surdegsbröd gjort på teffmjöl. Kocken och ägaren har dock även erfarenhet från det italienska köket, så några sådana rätter kan även få gästspela. Låt dig inte luras av namnet – efter klockan 15 finns även à la carte, men på helgerna håller man stängt.
Veckans spaningar
Bild: Jean Paul

Sushi av rang i Linné

Linnégatan 60

Spännvidden på sushikvaliteten i stan är stor, men sedan i somras bjuder ett nytt ställe, Sushi Lee G, på en riktigt fin variant. Utanför fine dining-prisklassen, trots att kockarna bakom har erfarenhet från just den svängen. En liten pärla!
Veckans spaningar
Bild: DecoDays

Vin- och matbar på tillfälligt besök

Viktoriagatan 18

Gillar du vin och att vara där det händer? Med start förra helgen bjuder El tren vino in till popup-vinbar under fyra helger, så skynda att boka in ditt besök på de dagar som finns kvar. Mat och hantverksvin är det som gäller, tre viner, tre rätter, snacks och fin stämning för överkomliga 650 kronor. Som sagt – inget att tveka på!

LÄS MER:Frida Ronge tar över efter Tareq Taylor som kock på slottet

LÄS MER:Han tävlar i ostronöppning – med nio fingrar

LÄS MER:Ny snabbmatskedja öppnar två restauranger i Göteborg

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS