Maria Näslund: Recension: ”Från och med nu” av Martina Haag

En snabbt avklarad tur med vind i håret. Martina Haags nya är en bergochdalbana som tar oss precis dit vi vet att vi ska. Men Maria Näslund blir lite peppmätt.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Man anar ganska tidigt vilken väg Martina Haag valt för sin nya roman. Som när man ser omslagets bucketlist med punkter som ”bli räddad av en skitsnygg brandman” och ”kyssa en främling högst upp i Eiffeltornet”. Eller när man läser bokens titel: ”Från och med nu”.

Skulle man ändå tveka blir allt väldigt tydligt redan i inledningsscenen där huvudpersonen Malin panikkramar ett okänt par vid tolvslaget på en nyårsfest för att i nästa sekund träffa en annan ensam kvinna i 50-årsåldern som snart blir hennes själsfrände: ”Om vi hade vetat vad som skulle hända under det kommande året hade vi nog lett ännu bredare.”

ANNONS

en underhållande färd med Haag på sitt mest sprudlande Bridget Jones-humör och med scener som skrivna för att bli film

Som ett lyckligt slut redan på sidan två. Året som väntar Malin och hennes nya vän Tanja är förstås inte utan hinder och fartgupp, men det är en snabbt avklarad tur med vind i håret i en bergochdalbana som tar oss precis dit vi fått veta att vi ska. På många sätt är det en underhållande färd med Haag på sitt mest sprudlande Bridget Jones-humör och med scener som skrivna för att bli film, vilket ju kännetecknar denna författare.

Jag tycker att hon är bäst när det inte skruvas som mest och skrattar betydligt mer åt Tanjas utläggning om att se på sina one-night-stands som sommarkatter (”Du tar in dom, du matar dom och sen släpper du ut dom i naturen igen”) än åt bildmässiga och dråpliga scener som när Malin ska stjäla en Gucciklänning mitt i London och hoppar in i en bil med orden ”follow that car”.

Att romanens tråkigaste person är en snubbe som inte dricker alkohol är bara tröttsamt förutsägbart. Denna stela Tinderdejt gör onekligen inte många rätt, men att han vill ha mineralvatten till lunchen i stället för att dela en flaska rosé är tydligen bland det knasigaste av allt.

Det som för de nyfunna vännerna började som en lista med spännande utmaningar blir på grund av omständigheter snart en besatthet och ett år av magiskt tänkande. Men trots att sorg och oro får ta plats i berättelsen blir det aldrig drabbande på samma vis som i skilsmässoskildringen ”Det är något som inte stämmer”. Det är dock ingen rättvis jämförelse; ”Från och med nu” är en helt annan roman med ett uttalat livsbejakande budskap som präntas in från start. Även om jag kan uppskatta en upplyftande och humoristisk feelgoodroman om kvinnor i min egen ålder lämnar den mig aningen peppmätt.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Från och med nu” av Martina Haag

LÄS MER:Recension: Här är deckarna att läsa i påsk

LÄS MER:Här är feelgood-böckerna att inleda våren med

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS