I danska ”Den sorte svan”, som snart har premiär på SVT, ger juristen Amira Smajic råd till kriminella inför dold kamera.
I danska ”Den sorte svan”, som snart har premiär på SVT, ger juristen Amira Smajic råd till kriminella inför dold kamera. Bild: SVT

Hynek Pallas: Det som avslöjas här är mer än en rättsskandal

En dokumentärserie om de kriminella gängens infiltration av samhället har detonerat som en bomb i dansk offentlighet. ”Den sorte svan” kommer snart till SVT och bör skapa debatt även här, skriver Hynek Pallas.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

I förra veckan exploderade en rättsskandal av gigantiska proportioner i Danmark. Dokumentärserien ”Den sorte svane” – den svarta svanen – som producerats av danska TV2 och norsk public service tar den wallraffning som efter Kalla faktas ”Undercover i trollfabriken” diskuterats så mycket till en ny nivå.

Amira Smajic, en advokat som i årtal arbetat åt kriminella nätverk men ville klippa banden med de miljöerna, har tillsammans med produktionen satt upp kameror på ett advokatkontor och under två års tid agerat mullvad. Smajic ”hjälpte kriminella att leva i fred” som hon säger i en norsk intervju från okänd ort (2/6 NRK). Det dröjde nämligen bara timmar efter att det första avsnittet hade sänts innan hon var dödshotad.

ANNONS

Att Smajic kallas för ”Isdrottningen” förstår man nämligen inte av de enorma summor som hon lotsar undan statens nos – heller inte av de förvecklingar som avslöjas mot slutet av dokumentärserien – utan för sakerna hon hör och ser. Som när Smajic erbjuds att se en man mördas i direktsändning på telefonen.

Men det mest hårresande är ju inte att kriminella vill slippa betala skatt. Och man känner noll förvåning över att gäng hotar folk som avslöjar deras aktiviteter.

Någon skryter om köpta politiker. Andra kopplar ihop kriminella med bönder för att dumpa förorenad jord

Nej, det mest förfärande i ”Den sorte svane” är hur näringslivstyper – ”champagnegrabbar” med bakåtslickat hår – företagare och jurister passerar revy inför kamerorna. De förra söker kontakt med kriminella för att tjäna storkovan genom att hjälpa till med pengatvätt. Någon skryter om köpta politiker. Andra kopplar ihop kriminella med bönder för att dumpa förorenad jord. Bankdirektörer har medverkat till att penningtvättsutredningar läggs ner. Advokater avslöjar namn på anonyma vittnen för gängledare – som i sin tur lovar att visa vad som händer tjallare.

Den danske justitieministern har efter programmet uttalat sig i kraftiga ordalag om behov av åtstramning. Men för att förstå hur samhällsomskakande svallvågorna från dokumentären har blivit – vilken otrolig uppmärksamhet detta har fått – så kan man klicka sig in på danska skvallerblaskan Se och hör. Där uppdateras vilka jurister, advokatkontor, amfetaminsmugglare och företag som fångats i nätet och hur det går för dem nu.

ANNONS

”Den sorte svane” har norska och danska producenter – även norrmännen debatterar serien livligt – så kanske är det logiskt att dokumentären inte har gjort avtryck i Sverige före sändning här. Vi får i alla fall hoppas att det är så.

För allt jag kan tänka när jag ser de fem avsnitten är att det inte direkt ser ut som en svart svan. Det här är knappast något osannolikt eller oförutsägbart. Tvärtom: det finns så stora summor kring gängens aktiviteter. Vart skulle pengarna ta vägen, hur skulle de bli vita, om kriminella inte hade hjälp av etablissemanget? Även av advokater.

Om det ser ut så här i Danmark, ett land med liknande samhällsstruktur och institutioner som Sverige – hur ser det då ut hos oss

Och om det ser ut så här i Danmark, ett land med liknande samhällsstruktur och institutioner som Sverige – hur ser det då ut hos oss med vårt ännu grövre gängproblem? Dessutom är flera av gängen som figurerar i dokumentären, precis som den narkotikahandel och sextrafficking de kontrollerar, övernationella och verksamma i Sverige. Det har gjorts ansatser att ”follow the money” – som en dansk kriminalserie med liknande tematik heter – även här. Men exempelvis Uppdrag gransknings program ”Cashen” (8/5), där de anonymt försökte tvätta pengar på samma sätt som gängen, bleknar rejält inför de vi ser i ”Den sorte svane”.

ANNONS

Det som har avslöjats i den danska dokumentärserien är mer än en rättsskandal, det är en samhällsreva. Något med mycket allvarliga konsekvenser i nationer där korruptionen länge har varit liten. (Danmark hör liksom Sverige till länderna med världens lägsta korruptionsnivå).

Den 16 juni sänds ”Den sorte svane” i SVT. Jag hoppas att den svenska diskussionen, och metoderna för att kartlägga liknande strukturer här, efter det växlar till en ny nivå.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kristersson förstår inte vilket hot SD utgör

LÄS MER:Eurovision har visat oss hur illa ute vi är

LÄS MER:Debatten om n-ordet har blivit fullkomligt absurd

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS