Lars Henriksson: Hyckleri att sälja ut Göteborgs hyresrätter

Att Göteborgs politiker vill sälja ut allmännyttan är hyckleri. Om politikerna verkligen ville motverka segregationen skulle de värna om hyresrätterna, skriver Lars Henriksson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Familjebostäder är en av de allmännyttebolag som kan komma att sälja ut delar av sitt bestånd i Göteborg.
Familjebostäder är en av de allmännyttebolag som kan komma att sälja ut delar av sitt bestånd i Göteborg. Bild: Anders Ylander

En skakig minoritet i kommunfullmäktige öppnade nyss för en dramatisk förändring av staden. De allmännyttiga bostadsbolagen fick direktiv att driva på omvandling av hyresrätter till privata bostadsrätter.

Detta har inget med bostadspolitik att göra. Inte en enda ny lägenhet kommer att skapas. Det är istället ett taffligt försök översätta vad George W Bush kallade ”ägarsamhälle” till göteborgska. Bush kopierade i sin tur Margaret Thatcher vars ideologiska avstamp just var att sälja ut allmännyttiga bostäder för att få låginkomsttagare att identifiera sig med ägande klasserna. I dag är en stor del av dessa bostäder i händerna på privata spekulanter.

Göteborgspolitikernas timing är inte direkt genial. Den som glömt att Bushs lånefinansierade ”ägarsamhälle” imploderade i finanskrisen 2008 fick nyligen en lektion i vad det innebär att ”äga” med bankens pengar. Bilderna på gråtande Malmöbor framför plundrade bostadsrättsföreningar får nog åtskilliga att dra öronen åt sig när ombildningsmannen ringer på.

ANNONS

Visst, en och annan kommer att dra en privat vinstlott genom att casha in innan bostadabubblan brister. Åter andra kommer att sitta med ett räntetickande svart hål livet ut. Ett minussummespel där de avdragsgilla bolånemiljarderna får bankernas bokslut att svälla med motsvarande förlust för den skattefinansierade välfärden.

Men framför allt kommer vår stad att drivas än längre in i ojämlikhet och ekonomisk segregering.

Bilderna på gråtande Malmöbor framför plundrade bostadsrättsföreningar får nog åtskilliga att dra öronen åt sig när ombildningsmannen ringer på.

LÄS MER:Gigarbetaren måste föra sin egen talan

LO gjorde för en hel del år sedan en uppskattning av var Stockholms lågavlönade arbetare hade råd att bo, de många som håller igång innerstadens barer, kaféer och butiker. Först i pendeltågnätets utkanter fanns bostadsrätter som möjligen gick att lösa för städare, butiksbiträden och servitriser. Förutsatt förstås att de hade fast anställning och kunde få lån, och inte tillhörde de tillfälligt anställdas svällande led.

I Göteborg finns ännu stora områden med hyresrätter, även i centrala lägen. I min allmännyttiga svale möter jag människor från tre världsdelar, där bor andra knegare, liksom pensionärer, egenföretagare och universitetslärare. Jag är övertygad om att detta är bättre för oss alla än ett samhälle där de välbeställda kan välja och vraka medan resten drivs ut i periferin.

Att med allvarsdarr på rösten kräva åtgärder mot segregation och gängkriminalitet och samtidig göra marknad av sådant som samhället byggt för jämlikhetens skull är hyckleri på hög nivå.

ANNONS

LÄS MER:Dadgostar borde hållit sitt sommartal på Hisingen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS