Dadgostar borde hållit sitt sommartal på Hisingen

Under onsdagen höll vänsterledaren sitt sommartal på den klassiska platsen plaskis i Majorna. Lars Henriksson förklarar varför det finns bättre ställen att tala på.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vänsterpartiet växer så det knakar. Inte genom smarta mediala utspel eller PR-strategier, bara den rätt enkla tanken att ett socialistiskt parti mår bättre av att uppträda som tuff klassbaserad vänsteropposition än som regeringens hunsade styvsyster. Sommarens agerande i hyresfrågan är ändå ett brott mot den försiktiga hållning som gällt i generationer där små smulor från makten bytts mot obrottslig lojalitet i riksdagen. Så till den grad att det bland vänsterpartister rentav bollas med tanken på att utmana Socialdemokraterna som det stora arbetarpartiet. Att Nooshi Dadgostar håller partiets sommartal i Göteborg och inte i någon somrig semesterort är helt i linje med detta projekt. Något märkligt är dock valet av plats, Plaskis i Majorna, ett område med stark medelklasstämpel.

ANNONS

Majorna har alltid varit en ”röd” stadsdel i den meningen att arbetarpartier fått mycket röster och haft starka partiföreningar där. Den gamla arbetarstadsdelen bytte skepnad under miljonprogramsåren när många flydde trånga, dragiga och omoderna lägenheter i centrum för moderna bostäder i de nya förorterna. De vanskötta landshövdingehusen med sina rivningskontrakt och låga hyror lockade till sig studenter och andra ungdomar som bevarade stadsdelens radikala rykte, om än med annan profil. I dag varvas dessa historiska lager, befolkningen är fortfarande yngre, svenskare och mer välutbildad än snittet i stan men inkomsterna är lägre, ohälsotalet högre och drogmissbruket mer utbrett. En vanlig uppfattning om Majorna är att det befolkas av ekologiska surdegshipsters. Och visst, jag ser dem, lika väl som drogaffärerna på Karljohansgatan och de trasiga själarna framför spelautomaterna.

Liksom i de flesta centralt belägna arbetarstadsdelar i Europa håller Majorna på att förändras. Pengar flyttar in, driver upp lägenhetspriser och ursprungsbefolkningen puttas bort. Inom synhåll från Plaskis, på Fixfabrikens gamla tomt, växer bostadsrättsföreningen Spanjoletten nu fram, precis där min svärmor slet ut sina axlar på ett tufft ackord med att göra just spanjoletter.

Eftersom de flesta politiska tal dessutom hålls för de redan frälsta är väl tanken att få de hett eftertraktade sekunderna i TV att se så bra ut som möjligt.

Men gentrifieringen vill sig inte riktigt, det är ännu bara i mäklarnas drömmar som Majorna blivit ”Göteborgs Söder”. De höga bostadspriserna till trots präglas stadsdelen av hyresrätter där allmännyttan dominerar och Dicksonska Stiftelsen bromsar hyrorna. Bilden av Majorna som behärskad av välutbildad kulturvänster är ändå stark och frågan är om inte Vänsterpartiet motarbetar ambitionen att bli ett stort arbetarparti genom att än mer förknippas med stadsdelen. Kvarteren runt Dadgostars talarstol vid Mariaplan är hemmaplan för V som är överlägset största parti där och det är ju alltid trevligt att vara bland vänner. Eftersom de flesta politiska tal dessutom hålls för de redan frälsta är väl tanken att få de hett eftertraktade sekunderna i tv att se så bra ut som möjligt.

ANNONS

Frågan är ändå om det inte hade varit mer i linje med tanken att framstå som förorternas och brukssamhällenas parti om sommartalet i stället hållits till exempel på Vårväderstorget. Säkert blir det större publik vid Plaskis och risken att möta människor som inte håller med är nog större på Hisingen, men få partiledare skulle som Dadgostar kunnat hålla ett förortstal utan att se ut som en bortkommen turist.

Läs mer av Lars Henriksson:

LÄS MER:Vi är fler än någonsin som arbetar med våra kroppar

LÄS MER:Skolstrejkerna för klimatet behöver bli riktiga strejker

LÄS MER:Verkligheten behöver ingen tunn blå linje

Om skribenten:

Lars Henriksson jobbar på Volvo som metallarbetare och är ansvarig utgivare för personalbladet Kvasten. Han engagerar sig även i organisationen Socialistisk Politik och är medlem i Vänsterpartiet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS