Röda Sten konsthall har sedan 2006 varit huvudman för Göteborgs konstbiennal.
Röda Sten konsthall har sedan 2006 varit huvudman för Göteborgs konstbiennal. Bild: ADAM IHSE / TT

Sanna Samuelsson: Göteborg behöver Röda sten konsthall

Röda sten konsthall är en viktig plats för kulturen i Göteborg. Nu ska deras hyror höjas, vilket föreningen inte har råd med. Göteborgs stad måste sluta kannibalisera på sig själv med kulturlivets hyror, menar Sanna Samuelsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ett rop på hjälp sändes ut från Röda sten konsthall i dagarna. Verksamheten har gått med underskott men har räddats av tillfälliga stöd under pandemin. Hyran ska nu höjas av Stadsfastighetsförvaltningen, deras nya fastighetsansvarige, med en miljon fördelat över tre år. En stor summa för konsthallen som drivs av en ideell förening.

Stadsfastighetsförvaltningen vill förhandla och ”tycker att konsthallen ska finnas kvar vid Röda sten”, som fastighetsskötaren Patrik Andersson säger till GP (21/2). Så generöst att viljan finns, när konsthallen i princip skapat platsen. Den lilla syrefickan vid älven, en kulturmiljö som många stadsbor besöker varje helg.

ANNONS

Framför allt har föreningen gjort Göteborg till en intressant konststad. Att se konst i Röda stens lokal med dess samspel med miljön, med fartygen man ser i trappfönstren där ute på den skitiga älven och Älvsborgsbron som dramatisk backdrop har varit viktiga konstupplevelser för många, mig inkluderad.

Jag vet inte vem som behöver höra det här, Göteborgspolitikerna antagligen, men Röda stens konsthall är essentiell för Göteborgs kulturliv.

Röda sten konsthall har en historia av strid mot rivningshysterin, för samtidskonstens plats i Göteborg. Under hela 1990-talet stod debatten hög mellan de som ville ha Pannhuset som konsthall och stadsbyggnadskontoret som ville ”kontorisera” området. 1996 började utställningsverksamheten på allvar. Till slut lyckades de få dit både statsminister Göran Persson och stormecenaten Sten A Olsson som gav föreningen sitt stöd. 1999 renoverades huset och 2006 fick föreningen ansvaret för att driva GIBCA, konstbiennalen.

Jag vet inte vem som behöver höra det här, Göteborgspolitikerna antagligen, men Röda sten konsthall är essentiell för Göteborgs kulturliv. Det är av största vikt att Göteborg har samtidskonst över huvud taget. Låter det som överdriven retorik? Det är det tyvärr inte. Konstmuseet kommer nästa år stänga för renovering och Konsthallen stänger för flytt fram till 2025. Om Röda stens verksamhet inte går ihop och de tvingas lägga ned har Göteborg då inga större konstinstitutioner alls.

Detta är ännu ett exempel på hur stadens olika tentakler kannibaliserar på varandra. Kommunens hyreshöjningar mjölkar kulturaktörerna på pengar, vilket gör att kommunens kulturnämnd tvingas ge mer stöd. Det är orimligt och går ut över den konstnärliga friheten, även om det inte är något unikt för Göteborg. Med de stora hål som för närvarande finns i kommunens nedbantade kulturbudget, är det tyvärr svårt att se en tydlig lösning, annat än med en radikalt förändrad kommunal kulturpolitik.

ANNONS

Tur att GIBCA, Sveriges största konstbiennal, öppnar redan nu i september. För till nästa omgång 2025 riskerar de att sakna lokaler. Spännande, de kanske får ingå i ett kreativt samarbete med Göteborgsfamiljen? Eller helt sonika flytta hela rasket till Stockholm?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kris för Röda sten konsthall: ”Skarpt läge”

LÄS MER:Göteborgs politiker, tänk om kring kulturbudgeten

LÄS MER:Göteborgs fria kulturliv hotas av nya hårda budgetbesparingar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS