Rejäla hyreshöjningar, skenande elpriser och indragna bidrag tär på ekonomin för Röda stens konsthall. ”Det är skarpt läge nu”, säger konsthallens verksamhetschef Mia Christersdotter Norman.
Rejäla hyreshöjningar, skenande elpriser och indragna bidrag tär på ekonomin för Röda stens konsthall. ”Det är skarpt läge nu”, säger konsthallens verksamhetschef Mia Christersdotter Norman. Bild: Per Wahlberg

Kris för Röda sten konsthall: ”Skarpt läge”

Rejäla hyreshöjningar. Skenande elpriser. Indragna bidrag. Röda sten konsthall går sin tuffaste match hittills.
– Det är skarpt läge nu, säger konsthallens verksamhetschef Mia Christersdotter Norman.

ANNONS
|

Det var i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen som Elisabeth Lundgren, ordförande i Röda stens kulturförening, och konsthallens verksamhetschef Mia Christersdotter Norman tog bladet från munnen.

”Tyvärr ser det ekonomiska läget inte så ljust ut och Röda sten konsthall tvingas stänga ytterligare en dag i veckan samt göra nedskärningar i verksamheten” skriver man bland annat.

– Konsthallen har varit underfinansierad i flera år men vi har lyckats rädda oss kvar med olika typer av tillfälliga stöd, säger Mia Christersdotter Norman.

Nu har flera av de tillfälliga stöden upphört samtidigt som elpriset har skenat, den allmänna kostnadsnivån ökat och fastighetsägaren Stadsfastighetsförvaltningen aviserat en kommande hyreshöjning på cirka en miljon kronor från november och fördelat över tre år. En perfekt storm som Röda sten konsthall kan få svårt att överleva.

ANNONS

– Det känns lite tufft just nu, säger Mia Christerdsotter Norman och suckar i luren.

Skulle du säga att konsthallens verksamhet är hotad?

– Ja absolut. Annars hade vi inte pratat om vår situation på det här sättet. Det är skarpt läge nu.

I ett första skede kommer konsthallen framöver att hålla stängt både på måndagar och tisdagar för att minska sina utgifter. De konstpedagogiska besök som erbjudits till Göteborgs skolor och förskolor försvinner. Man drar ner på personal och ser över alla budgetpunkter där det går att spara pengar.

Samtidigt för konsthallen samtal med såväl kommunens och regionens kulturnämnder som med fastighetsägaren Stadsfastighetsförvaltningen för att hitta olika sätt att driva verksamheten vidare.

– Vi måste sätta ljuset på detta för det är inget som ordnar sig av sig själv. Men jag är i grunden positiv och hoppas verkligen att Röda sten konsthall kommer att överleva, inte minst med tanke på att Göteborgs konsthall kommer att stänga och Konstmuseet ska renoveras.

”Hoppas kunna hitta en förhandlingslösning”

Patrik Andersson är fastighetsskötare på Stadsfastighetsförvaltningen och han hoppas komma överens med Röda sten konsthall om den nya hyresnivån utan att ärendet ska behöva dras till hyresnämnden.

– Vi tar över underhållsansvaret för konsthallen och där finns rätt stora underhållsbehov inom en femårsperiod. Därför måste vi också ta ut en högre hyra.

ANNONS

Patrik Andersson menar att Stadsfastighetsförvaltningen lagt fram skäliga villkor och ser fram mot att diskutera den nya hyresnivån med Röda sten konsthall.

– Vi har förståelse för deras situation och tycker att konsthallen ska finnas kvar vid Röda sten. Det är därför jag hoppas att vi kan hitta en förhandlingslösning.

LÄS MER:Konstepidemin blir kvar – uppgörelse med fastighetskontoret om stegvis hyreshöjning

LÄS MER:Profilerna lämnar Göteborg om Konstepidemin försvinner

LÄS MER:Annika von Hausswolff lämnar Konstepidemin om hyran höjs

LÄS MER:Hyreschock hotar Folkteaterns existens vid nästa förhandling

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS