Konstepidemin blir kvar – uppgörelse med fastighetskontoret om stegvis hyreshöjning

Konstepidemin kommer att bli kvar på sin plats i Linné. I förra veckan skrevs ett nytt hyresavtal mellan ateljéföreningen och fastighetskontoret. Men vissa konstnärer har redan bytt lokal.

ANNONS
|

Under försommaren har de senaste kapitlen skrivits i berättelsen om hyreshöjningarna som drabbar kulturlivet i Göteborg. I maj rapporterade GP om att fastighetskontoret ville höja hyran för Konstepidemin till det dubbla, annars skulle föreningen sägas upp från sina lokaler. Det ledde till att över 10 000 personer skrev under en namninsamling för att rädda konstcentrumet. Debatten om kulturens villkor i staden blossade också upp på nytt.

Flera stora konstnärer, däribland Annika von Hausswolff har även sagt att de kommer tvingas lämna Konstepidemin om hyran höjs.

Nu är det klart att Konstepidemin inte kommer att tvingas bort från sina lokaler – i alla fall inte i nuläget. Dagen före midsommar skrevs ett nytt hyresavtal mellan föreningen och fastighetskontoret.

ANNONS

– Vi kom överens om ett sexårsavtal med en trappstegsmodell. De ska få chansen att anpassa sig till en högre nivå, säger Eva Odesten Romell, avdelningschef på fastighetskontoret.

Det nya avtalet gäller från 1 juli 2022 till 31 december 2028. Om sex år ska hyran alltså successivt ha landat på de 4 miljoner kronor som fastighetskontoret från början krävde i år. Efter 2028 är det möjligt att återigen omförhandla avtalet.

Konstnärer har bytt lokaler

På Konstepidemin anser man att det fortfarande är ett svårt läge, men att det nya avtalet ändå är bättre än en höjning direkt.

– Jag tänkte att jag skulle få jobba extra för att ha kvar min ateljé. Nu blir det lugnt i början i alla fall, men i längden funkar det kanske inte. Vår plan är att fortsätta vårt arbete för att kunna påverka Göteborgs stad kring kulturpolitiken, säger Anna Unsgaard som sitter med i en av Konstepidemins arbetsgrupper.

Hon kommer alltså i nuläget inte att behöva lämna sin ateljé som hon haft på området i 25 års tid. Men några andra har fått byta lokaler redan.

– Ingen har behövt lämna nu. I det första läget har vi fått en lite höjd hyra, men inte så mycket under de första 1,5 åren. Sedan kommer det att bli större skillnad. Några har bytt från större till mindre ateljéer.

ANNONS

När GP pratade med Anna Unsgaard och hennes konstnärskollegor Eva Zethraeus och Tomas Ferm på Konstepidemin tidigare i år, nämnde de alla en brist på dialog mellan föreningen och hyresvärden fastighetskontoret. I och med det nya avtalet har den biten inte blivit mycket bättre.

– Nu sitter jag inte med i avtalsgruppen, men min upplevelse är väl att det inte riktigt går in. De säger att vi har haft noll kronor i hyra förut och det stämmer ju inte. Alla politiker som vi pratar med är så positiva till Konstepidemin, men det har inte hänt något.

Från fastighetskontoret är man däremot nöjd med det nya avtalet.

– Det primära var att hitta en överenskommelse. Sedan är det alltid så att man är lite nöjd och lite missnöjd. Man får ge och ta, det får båda parter göra och det har vi också gjort i det här fallet. Både från dem och från oss. Men från fastighetskontoret är vi nöjda över att hittat en överenskommelse med vår hyresgäst, säger Eva Odesten Romell.

Bordlagda yrkanden

Under processen som pågått har flera politiker involverats, men besluten om hyresavtalen har tagits på tjänstemannanivå. Inom både fastighetsnämnden och kommunstyrelsen har man låtit hyresvärden fastighetskontoret och hyresgästen Konstepidemin föra en dialog utan att lägga sig i.

ANNONS

I juni lämnade däremot V och MP yrkanden om att frysa Konstepidemins hyra året ut, samt att en eventuell avhysning ej skulle få ske från området innan ärendet tagits upp i fastighetsnämnden. De rödgröna lämnade även in ett yrkande om ”en översyn av det fria kulturlivets villkor i Göteborg”. Samtliga ärenden har bordlagts inom kommunstyrelsen respektive fastighetsnämnden till slutet av augusti.

LÄS MER:Profilerna lämnar Göteborg om Konstepidemin försvinner

LÄS MER:Nya hyrorna kan tvinga bort Konstepidemin och KKV

LÄS MER:Drömmarnas kaj hotas när kulturmiljöer rivs

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS