Carl Petersson Moberg: Vad vill ni att Göteborg ska vara?

Konstepidemin, KKV, Café Fluss och Drömmarnas kaj. När staden förändras hamnar Göteborg i konflikt med sin egna unika kulturmiljöer. GP:s biträdande kulturchef Carl Petersson Moberg menar att det är dags för stadens politiker att bestämma sig – vad vill ni att Göteborg ska vara?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är något speciellt att vara en andrastad. Att som mellanbarn blicka mot storasysters självklara sätt eller sladdisens energiska ansvarslöshet. Att försöka vara allt på samma gång, ständigt med uppmärksamhet som bristvara.

Vi speglar oss gärna i andra tvåor; hamnstäder som Rotterdam, Antwerpen och Hamburg. Glassa ni i era höga tv-torn och EU-kontor, säger vi i kör till huvudstäderna, så ser vi till att hjulen snurrar. Våra fester är ändå coolare, våra rockband hårdare, vårt öl humligare. Vad är väl en bal på slottet?

Sen bryts den upproriska berusningen och blir till brysk eftertanke. För det är en generationslång sanning att Göteborg lider av identitetskris. En arbetarstad i övergång till… innovationscenter? Turistmagnet?

ANNONS

Nu syns det också fysiskt – när Petter Stordalens hotell reser sig ur både folkets hus och teater, eller när Karlatornets glasfasader sträcker sig omöjligt högt över kranarna i de omskapade varvsmiljöerna.

Det är förändring och för vissa har den inte kommit en dag för tidigt. De ser nya företag bildas, nöjeslivet förädlas och ett nytt självförtroende växa fram ur vår lilla lerhög vid älven. Andra bär bistrare miner när de märker hur staden långsamt dräneras på sina tidigare värden. För förändring kostar.

De senaste veckorna har vi fått höra nödrop från några som nu betalar priset. Konstepidemin som bävar inför fastighetskontorets hyresökningar. Konstnärsgruppen KKV i Sockerbruket som känner sig klämda av Göteborgs nya hyresmodell. Bananpirens krog-plockepinn Café Fluss som hamnat i konflikt med Älvstranden. Kulturmiljöerna vid Drömmarnas kaj som försvinner när trafikkontoret vill ha bort illegala båtar.

Ska Göteborg ha överseende med det där som skaver, så som Köpenhamn har med det betydligt mer invasiva Christiania, eller ska nya, mer lättsmälta kulturyttringar få växa fram?

Det finns en ilska i luften, inte minst från stadens kulturarbetare. För första gången på år och dar pratas det om ockupationer.

Kommunen tycker förstås att fastighetskontoret måste få finansiera underhållet av sina byggnader och att Higab behöver behandla sina hyresgäster likvärdigt. Lika självklart är att båtar inte kan ställas hursomhelst i Göta älv och om Älvstrandens uppgifter om hot mot medarbetare stämmer (något Fluss förnekar) är det inte konstigt att de agerar.

ANNONS

Samtidigt har över 10 000 skrivit under för att bevara Konstepidemin och Café Fluss, och mer framåtlutade politiker passar i dagarna på att förfasas över utvecklingen och föreslår tillfälliga lösningar. De här verksamheterna ger staden liv menar de. Också det en gammal sanning. Suktandet efter genuina miljöer är rent av så stor att kommunen själv försöker skapa dem.

”Vi vill gärna se något ruffigt och experimentellt i den här industrihistoriska miljön. Det är det som kommer att göra det helt unikt”, sade exempelvis Johan Karlsson, marknadschef på Higab, om slakthusområdet i Gamlestaden 2018.

Dessförinnan hade Business Region Göteborg fattat beslutet att lägga 2,3 miljoner kronor per år på tre deltidstjänster för att utveckla Ringön.

Johan "RedTop" Larsson och Matilda Lindvall är två av dem som drivit Saltet på Ringön.
Johan "RedTop" Larsson och Matilda Lindvall är två av dem som drivit Saltet på Ringön. Bild: Jonas Lindstedt

Det finns en dragkamp här. En konflikt mellan byråkratin med dess höga ambitioner om rättvisa och de betydligt fladdrigare kultur- och demokrativärdena som växt fram runt om i Göteborg.

Det är en konflikt som sociologen Max Weber nog hade älskat, men eftersom han varit död i över hundra år faller frågan i stället på stadens politiker – så, vad vill ni?

Och alltså inte när det kommer till detaljer som att frysa Konstepidemins hyra eller verka för kommunikation mellan Fluss och Älvstranden. Vad vill ni med Göteborg? Just nu formas stadens framtida identitet – konflikterna kommer att bli fler när byggnader rivs och plottriga gamla hyresavtal ska rätas ut.

ANNONS

Ska Göteborg ha överseende med det där som skaver, så som Köpenhamn har med det betydligt mer invasiva Christiania, eller ska nya, mer lättsmälta kulturyttringar få växa fram?

Och vem ska betala när kostnaderna ökar? Verksamheterna själva eller skattebetalarna? Och är det i så fall de kommunala fastighetsbolagen som ska bära ansvaret eller behövs ett helt nytt system?

I sex års tid har GP Kultur haft en pågående artikelserie om Higabs höjda hyror. Det är bara ett exempel på den utdragna frågan. Den kommer inte att försvinna av sig själv och inte heller konflikterna. Så ännu en gång – vad vill ni?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Rädda Konstepidemin och KKV

LÄS MER:Drömmarnas kaj hotas när kulturmiljöer rivs

LÄS MER:Nya hyrorna kan tvinga bort Konstepidemin och KKV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS