GP:s läsare kunde förra veckan läsa om hur planerna på att bygga ”Sveriges dyraste parkeringshus” på Skeppsbron nu fått prislappen höjd med ytterligare 200 miljoner. Det har gjort att frågan om vad ett parkeringsgarage egentligen är värt än en gång infinner sig.
Samma läsare kunde någon dag senare ta del av nyheten att stadens kulturbudget tyvärr är 28 miljoner kort, vilket tvingat kulturförvaltningen att föreslå besparingar som allvarligt minskar göteborgarnas tillgång till kultur och dessutom försämrar den egna personalens arbetsmiljö. Till exempel föreslås besparingar på inköp av böcker och media till stadens bibliotek.
Nya satsningar på bemannade skolbibliotek eller ökade anslag till läsfrämjande arbete för barn och unga verkar vara helt utom räckhåll. Hur värderar vi vad som är viktigt och värt att satsa på i en stad som Göteborg? Det är en fråga för politiken – och för var och en av oss som bor här.
Varför är det alltid lättare att hitta pengar till infrastruktur som byggs av cement, stål, betong och asfalt?
"Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund och alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet.” Så lyder ett av de nationella målen för kulturpolitiken. Hur värnar Göteborgs stad den rätten genom att skära i en redan hårt ansatt kulturbudget? Sedan 2021 är Göteborg dessutom en UNESCO City of Literature. Det betyder att staden lovat att främja och arbeta aktivt med litteratur och läsfrämjande och att värna den demokratiska rätten till kultur och möjligheten att uttrycka sig. Den budget som nu ligger på förslag pekar i en helt annan riktning.
Det finns en syn på kulturen som är farlig för ett samhälle. Nämligen den att kulturen bara utgör ett sorts grädde på moset, ett körsbär på toppen. Varför är det alltid lättare att hitta pengar till infrastruktur som byggs av cement, stål, betong och asfalt? Och inte till den typen av demokratisk infrastruktur som skapas av samtal, platser att möta varandra på, där man kan ta del av konst och kunskap, få dela erfarenheter, uttrycka något om sitt eget liv och lyssna på andra?
Vi vädjar nu till Göteborgs politiker att tänka om och investera inte bara i stadens infrastruktur vad gäller vägar och tunnlar, utan se bildning och kultur som en hållbar investering över tid, för våra medborgare och för vår demokrati.
Frida Edman, Bokmässan i Göteborg
Grethe Rottböll, Sveriges Författarförbund
Hanna Jedvik, Författarcentrum Väst
Karin Dalborg, Nätverkstan
Marit Kapla, Svenska PEN Göteborg
Sofia Gräsberg, Ideella föreningen Göteborgs Litteraturhus
Läs mer i GP Kultur:
LÄS MER:Politikerna djupt oroliga över den nya kulturbudgeten
LÄS MER:Göteborgs fria kulturliv hotas av nya hårda budgetbesparingar
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.