Politikerna djupt oroliga över den nya kulturbudgeten

Blerta Hoti (S) är ansvarigt kommunalråd för kulturfrågor i Göteborg. Årets kulturbudget gör henne varken glad eller stolt. Tvärtom.
– Jag är djupt upprörd över att behöva fatta de här obekväma besluten, säger hon.

ANNONS
|

Just nu saknas 28,5 miljoner för att få Göteborgs kulturbudget i balans.

Kulturförvaltningen har tagit fram åtgärder som täcker drygt 13 miljoner. Resterande 15,2 miljoner kronor behöver sparas genom kulturpolitiska åtgärder. Redan nästa vecka väntas budgeten antas av kulturnämnden.

Kulturförvaltningens direktör Anna Rosengren pekar i sitt utlåtande på att besparingarna kommer att drabba Göteborgs kulturutövare och det fria kulturlivet. Dessutom kan alla göteborgare förvänta sig en försämrad tillgång till kultur.

Förvaltningen konstaterar också att det budgetförslag de nu lägger fram enbart bygger på kortsiktiga lösningar.

Kulturnämndens ordförande avböjer att kommentera

Hur ser då ansvariga politiker på den åtstramning som föreligger?

Pär Johansson (S) är ordförande för Göteborgs kulturnämnd. Han avböjer att kommentera budgeten när GP ringer upp.

ANNONS

– Vi har sagt att Blerta Hoti (S) får kommentera det, hon kan bättre hantera frågan om det underskott som blivit.

Men du kan väl – i egenskap av nämndens ordförande – ändå kommentera de risker kulturförvaltningen ser med er budget? Att besparingen kommer att drabba göteborgarna – som får sämre tillgång till kultur?

– Nej vi har sagt att Blerta Hoti får kommentera det.

Varför det?

– Hon är ansvarigt kommunalråd på staden-nivå, så jag måste tyvärr lämna vidare till henne.

Blerta Hoti (S) om underskottet: ”Det gör mig jätteorolig”

Blerta Hoti (S), kommunalråd ansvarig för kulturfrågor i Göteborg, talar om ett ”bekymmersamt läge” och är inte alls glad över årets kulturbudget.

– Det här är ingenting som jag på något sätt är stolt över, och jag är djupt upprörd över att behöva fatta de här obekväma besluten.

Hon delar kulturförvaltningens bedömning av det allvarliga läget.

Underskottet ser hon som en konsekvens av extremt fördyrade lokalkostnader på grund av den höga inflationen. Lägg därtill lågkonjunktur, krisekonomi och nationella nedskärningar på kulturens fält.

– Det gör mig jätteorolig. Det är djupt bekymmersamt att vi nu tvingas prioritera bort nödvändig kulturverksamhet för göteborgarna på grund av att regeringen inte tar sitt ansvar, säger hon.

L, M, D och KD i diskussioner om kulturbudgeten

Ewa Jablonska (L) är andre vice ordförande för kulturnämnden. Kulturbudgeten är just nu föremål för samtal mellan L, M, D och KD berättar hon.

ANNONS

– Vi kommer att ta upp det här för ytterligare diskussion på vårt gruppmöte på söndag, men jag vill inte föregripa det, säger hon.

Anneli Rhedin (M) är ny ledamot i Kulturnämnden. Hon beklagar underskottet i kulturnämndens budget för 2023.

– Kulturnämnden har haft problem med att få balans i sin ekonomi i många år. Det är klart att det kommer att bli problem att göra en besparing på 15,2 miljoner, konstaterar hon.

– Kulturen är ju det lilla extra som gör livet värt att leva – men samtidigt måste vi nu alltså spara.

LÄS MER:Göteborgs fria kulturliv hotas av nya hårda budgetbesparingar

LÄS MER:Kom igen Göteborg vi har väl råd med biblioteksböcker?

LÄS MER:Testa själv att få ihop kulturbudgeten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS