Ett brev som Usama bin Ladin skrev efter 9/11 har börjat cirkulera på internet.
Ett brev som Usama bin Ladin skrev efter 9/11 har börjat cirkulera på internet. Bild: AP

Jesper Ahlin Marceta: Även Usama bin Ladin är woke för tokvänstern

Ett brev som den forne ledaren för al-Qaida skrev efter 9/11 har börjat cirkulera på internet, där delar av vänstern sprider konspirationer som en sanningsutsaga. Det visar på deras ovana att göra fiendens fiende till en vän, skriver Jesper Ahlin Marceta.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Den politiska vänstern har alltid lidit av sina vettvillingar. Sedan Hamas angrepp mot civila israeler den sjunde oktober har de tuggat sig fram i debatten med patetiska försök att ursäkta terrorattacken. Senast genom att kroka arm med al-Qaida.

Ett år efter 9/11, som tog 3 000 liv, skrev Usama bin Ladin ett brev riktat till den amerikanska civilbefolkningen. I brevet dillar terroristen om att judarna har tagit makten över ekonomin och medierna och, som i en marionetteater, manipulerat USA att upprätta en israelisk stat i Palestina.

Nu har brevet börjat cirkulera på nätet sedan unga amerikaner börjat läsa al-Qaidaledarens manifest från november 2002. I videor som laddats upp på Tiktok säger sig användare ha fått sin världsbild omkullkastad och att Usama bin Ladin hade sina poänger. Vissa delar innehållet i brevet som en sanningsutsaga.

ANNONS

”Mina ögon har öppnats”, menar en. ”Vi har blivit matade med lögner hela livet”, vittnar en annan (Rolling Stone 15/11).

Detta säger de om ett brev där det står att den amerikanska regeringen har ”överlämnat sig till judarna”. Där bin Ladin påstår att judarna har gjort alla amerikaner till sina ”tjänare”. Att det är rätt att döda civila amerikaner, eftersom de ”hjälper judarna att kriga mot oss”.

Den andra kraften är gruppens totala ovilja att erkänna världens offer moralisk agens.

Två ideologiska krafter samverkar för att trä foliehatten över huvudet på tokvänstern. Den ena är ett dogmatiskt hat mot USA – ett hat så starkt att det överskuggar terrorismens ondska. Usama bin Ladin må ha mördat tusentals oskyldiga, men han var trots allt kritisk mot USA så han stod ju på rätt sida.

Den andra kraften är gruppens totala ovilja att erkänna världens offers moraliska agens. I deras världsbild har människor som själva blivit felade gentemot inget ansvar för sina egna handlingar. Palestinier fördrivs av israeliska bosättare. Alltså är det bosättarnas fel att islamister dräper israeliska barn.

Hos den vänster som hyser sådana idéer finns ingen intuitiv motvilja mot antisemitism. De ser inte antisemitismen som ett problem, på ungefär samma sätt som vulgärkonservativa inte reagerar mot fascism.

De saknar dessutom de demokratiska varningslampor som hos vanligt folk börjar blinka rött när ens åsikter hamnar i samma fack som terroristers. Den politiska instinkten säger dem att felet, på något sätt, ändå måste vara USA:s.

ANNONS

För dem är fiendens fiende en vän. Till och med om den nye vännen råkar vara Usama bin Ladin.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Ekonomispråket separerar oss från varandra

LÄS MER:Recension: ”Grundbulten: Tillit och visionen om en liberal socialism” av Bo Rothstein

LÄS MER:Agnes Wold har fel – könsbyte strider inte mot vetenskap

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS