Storbritanniens kung Charles III och drottning Camilla lämnar The London Clinic i centrala London, måndagen den 29 januari 2024, efter att Charles III fått behandling för en förstorad prostata.
Storbritanniens kung Charles III och drottning Camilla lämnar The London Clinic i centrala London, måndagen den 29 januari 2024, efter att Charles III fått behandling för en förstorad prostata. Bild: Alberto Pezzali

Caroline Hainer: En sjuk monark är en ärlig monark

Uppfattningen att inte låta monarker framstå som mänskliga har länge varit rådande. Tills nu. När Kung Charles gick ut med sin cancerdiagnos blev han den modernaste monark Storbritannien någonsin haft. Det är precis rätt i tiden, skriver Caroline Hainer.

ANNONS
|

1951 fick Kung George VI, drottning Elizabeth II:s pappa, en del av lungan bortopererad. Han repade sig inte och först när han dog året därpå blev det känt att han hade haft lungcancer. Faktum är att diagnosen inte bara hemlighölls för det brittiska folket utan också för kungen själv. Läkarna ville bespara honom det sociala stigmat.

Kung Charles, som genom ett uttalande i måndags meddelade att han fått en cancerdiagnos, visar hur tiderna förändrats. Buckingham Palace skriver att kungen är ”tacksam för hans medicinska team för deras snabba ingripande”. Kungen har visserligen inte avslöjat vilken typ av cancer det rör sig om men sjukdomen upptäcktes nyligen efter en operation för en förstorad prostata – något kungen var mycket öppen med.

ANNONS

Walter Bagehot, en av grundarna av tidningen The Economist och en framstående politisk reporter, skrev 1867 om den brittiska monarkins framtid under rubriken ”Släpp inte in ljuset”. Han betonade vikten av att inte låta monarker framstå som mänskliga för då gick hela poängen förlorad. ”Framför allt måste vårt kungahus vördas […] dess mysterium är dess liv”.

När han 2003 tog bort ett bråck (hernia, på engelska) skojade han med pressen som väntade utanför sjukhuset om att han var ”hernia today, gone tomorrow”.

Vad är mer mänskligt än svaghet? Plötsligt framstår Charles som den modernaste monark Storbritannien någonsin haft genom att bara vara öppen med sin hälsa. ”I likhet med tusentals män årligen genomgår kungen en behandling för förstorad prostata”, meddelade Buckingham Palace 17 januari 2024. Inte bara gjorde budskapet gällande att kungen var ”som tusentals män”, han uppmanade också män att undersöka sig själva, vilket resulterade i en elvaprocentig ökning på brittiska folkhälsoinstitutets webbsida.

I mars 2020 fick den då 71-åriga Charles covid och, på imponerande mänskligt vis, uttryckte han en frustration över att behöva isolera sig och skiljas från sin fru. Han fick sedan covid en andra gång i februari 2022, trots tre vaccinationer. När han 2003 tog bort ett bråck (hernia, på engelska) skojade han med pressen som väntade utanför sjukhuset om att han var ”hernia today, gone tomorrow”.

Charles har utmärkt sig genom att vara en aktiv monark. Han talar ofta om hälsa, om alternativmedicin och homeopati. Han är en förespråkare för ekologisk mat och producerar sedan 1990 mat under märket Duchy Originals. I mars 2019 fotograferades Charles tillsammans med Camilla på stranden i Barbados och fick komplimanger för sin slanka figur (och sina blommiga badbyxor).

ANNONS

Walter Bagehot på The Economist hade naturligtvis en poäng. Kungafamiljen kan inte vara som andra familjer, då försvinner mysteriet. Kronan är evig. I samma stund som en monark dör så föds en annan. Men en sjuk monark är någonting annat, eller har kommit att bli. En sjuk monark är en ärlig monark. I en tid då brittiska kungahuset definierats av konflikter, skandaler och skvaller är det inte längre stängda dörrar som räddar kronan. Det är mänsklighet, sårbarhet och sympati.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:True crime har gjort Gypsy Rose till det perfekta offret

LÄS MER:Barbie, girl math och Taylor Swift – 2023 var flickans år

LÄS MER:Sex är svettigt, fumligt och kaotiskt – låt det vara så

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS