Caroline Hainer: True crime har gjort Gypsy Rose till det perfekta offret

Efter att ha avtjänat åtta år i fängelse för dråpet på sin mamma har Gypsy Rose blivit USA:s älskling. Caroline Hainer kan inte låta bli att känna avsmak inför att media och true crime-fansen gett henne rollen som det perfekta offret.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Gypsy Rose Blanchards mamma Dee Dee fick alla, inklusive barnets far, läkare, vänner, grannar och Gypsy Rose själv, att tro att dottern var invalid. Att hon hade leukemi, muskelsjukdomar och mentala utvecklingssvårigheter, att hon inte kunde gå. Dottern hölls isolerad, drogad och infantiliserad, hon hade inte ens koll på sitt födelseår, och genomled flera svåra och helt onödiga operationer. Mamman rakade av henne håret och gav medicin som fick dotterns tänder att ramla ut.

Misshandeln pågick ända till 2015 då Gypsy Roses dåvarande pojkvän Nick Godejohn knivhögg Dee Dee till döds på flickvännens uppmaning. Efter att ha avtjänat åtta år i fängelse för dråp, är Gypsy Rose nu ute ur fängelset och för tillfället USA:s största mediaälskling. Hon är på pressturné, syns i intervjuer där hon promotar sin kommande bok och en ny, sex timmar lång dokumentärserie. Hon tackar sina över åtta respektive tio miljoner följare på Instagram och Tiktok för stöd (och får kommentarer som ”Slay my girlie!!!” och ”QUEEN”). Hon framstår som charmig, smart och lättad. När hon pratar låter det genomtänkt. Jag kan inte låta bli att äcklas.

ANNONS

Gypsy Rose är utan tvekan ett offer. Hon misshandlades grymt av någon vars främsta uppgift är att skydda, älska, stärka och vårda sitt barn. Hennes öde är nattsvart. Men vad säger det om hennes fortsatta öde att hon är kändis på grund av att hon utsatts för hemskheter och brott? Att hon vid varje intervju uppmanas och hetsas till att dra alla de hemska detaljerna igen?

Som morddömd, ofrivillig bedragare och misshandlat barn med sinnessjuk mamma är Gypsy Rose en superstjärna inom genren true crime. Hennes liv har dramatiserats flera gånger, i dokumentärserien ”Mommy dead and dearest” på HBO (2017) och tv-serien ”The Act” (2019) med Patricia Arquette och Jamie King, i otaliga poddar och artikelserier.

En strippklubb i Detroit har erbjudit henne jobb som värdinna för temakvällen ”Get tipsy with Gypsy”.

I sin bok skriver hon att hon aldrig blev kontaktad av skaparna eller skådespelarna i ”The Act”. Hon har heller inte fått någon ekonomisk ersättning. Det hon har fått, däremot, är kändisskap. Det hände över en natt, plötsligt fick hon brev och mejl från hela världen. Främlingar bad om hennes autograf och pengar (de antog att kändisskap är lika med rikedom). En av dessa främlingar, Ryan Scott Anderson, är hon i dag gift med (och han, en vanlig mellanstadielärare, har plötsligt 317 000 Instagramföljare). I en intervju med The Hollywood Reporter får hon frågan om hon kan tänka sig att bli filmstjärna, hon svarar vi får se.

ANNONS

Hennes uppfattning om verkligheten är minst sagt komprimerad och inte blir den stadigare av den typen av uppmärksamhet och frågor. En strippklubb i Detroit har erbjudit henne jobb som värdinna för temakvällen ”Get tipsy with Gypsy”. Hon är på god väg att bli en riktig VIP inom true crime, ett fetischerat offer utan möjlighet till egen identitet alls.

Gypsy Rose har tidigare sagt att tiden i fängelset gav henne mer normalitet och frihet än någonsin tidigare i hennes liv. Ett ofantligt sorgligt faktum. För villkoren för hennes liv har hela tiden dikterats av andra. Hennes mamma bestämde att hon var en gullig krympling med den mentala kapaciteten hos ett barn, och den rollen var hon tvungen att spela, annars straffades hon.

Nu har media och true crime-fansen gett henne en annan roll, som det perfekta offret. Framför kameran är Gypsy Rose glad, oskyldig och snäll – en ung kvinna som bara vill uppleva äkta kärlek, en ”girl next door”. Någon vars brott – medhjälp till mord – är glömt och förlåtet. Än så länge har Gypsy Rose omfamnat sin nya roll, kanske känner hon sig tryggare i en sådan än den svåra uppgiften som är att hitta sig själv utan att ständigt ställas i relation till sin historia. Men vad händer när Gypsy Rose inte längre vill vara bara ett offer? När hon vill vara tråkig och normal? Är inte detta en förlängd form av misshandel, i alla fall exploatering?

ANNONS

Att tilldela henne ännu en roll är i slutändan att förvägra henne normalitet och anonymitet. Precis som hennes mamma gjorde.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Köp mina trosor och ”Sugarbabe” – SVT Play

LÄS MER:Barbie, girl math och Taylor Swift – 2023 var flickans år

LÄS MER:Gypsy Rose planerade mordet på sin mamma – nu släpps hon

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS