Många som kände Gypsy Rose som liten trodde att hon var svårt sjuk och att hennes mamma tog hand om henne. Men det skulle inte visa sig stämma. År 2016 dömdes Gypsy Rose för dråp på sin mor – nu har hon blivit villkorligt frigiven. På bild är Gypsy Rose (höger) med sin mamma.
Många som kände Gypsy Rose som liten trodde att hon var svårt sjuk och att hennes mamma tog hand om henne. Men det skulle inte visa sig stämma. År 2016 dömdes Gypsy Rose för dråp på sin mor – nu har hon blivit villkorligt frigiven. På bild är Gypsy Rose (höger) med sin mamma. Bild: A&E/ABC/Focus News Agency

Gypsy Rose planerade mordet på sin mamma – nu släpps hon

Under sin uppväxt behandlade Gypsy Roses mamma henne för allvarliga sjukdomar – som hon aldrig hade. Historien blev känd runtom i världen genom en dokumentär och en tv-serie.
Hon dömdes för dråpet på sin mamma 2016 och släpptes på torsdagen ur fängelset, rapporterar flera medier.
– Jag var desperat att ta mig ur den situationen, säger Gypsy Rose Blanchard till People.

ANNONS
|

Utåt var Clauddine ”Dee Dee” Blanchard en uppoffrande mamma som tog hand om sin multisjuka dotter Gypsy Rose. Dee Dee fick omvärlden att tro att hennes dotter hade sjukdomar som leukemi och muskeldystrofi.

Problemet var att Gypsy Rose var frisk. Men ändå tvingade hennes mamma henne till onödiga ingrepp och behandlingar. Hon fick sitta i rullstol under hela sin uppväxt och tvingades till och med att operera bort spottkörtlarna.

Med hjälp av bedövning lyckades Dee Dee få Gypsy att dregla och på så sätt övertala läkarna att en operation var nödvändig, rapporterar AP. Enligt åklagaren brukade mamman säga att dotterns journal hade försvunnit i samband med orkanen Katrina. Om det började blir för många frågor bytte Dee Dee till en ny läkare.

ANNONS

Villkorligt frigiven

När hon var liten fick Gypsy knappt gå i skolan och hade liten kontakt med andra människor än sin mamma. Däremot fick hon möta kändisar som ville hjälpa till, donationer och även en resa till Disney World.

2015 fick Gypsy Rose nog. Tillsammans med sin dåvarande pojkvän planerade de hur han skulle döda hennes mamma. Båda dömdes för dådet året därpå – Gypsy Rose till tio års fängelse för dråp och pojkvännen till livstid för mord. Gypsy Rose blev villkorligt frigiven på torsdagen, rapporterar CBS News.

För People berättar Gypsy Rose att hon mådde dåligt innan mordet eftersom hennes mamma ville att hon skulle genomgå flera operationer, något som hon inte behövde.

– Jag var desperat att ta mig ur den situationen, säger hon till People.

Mamman tros ha lidit av Münchausen by proxy

En läkare som Dee Dee och Gypsy Rose hade kontakt med menar att Dee Dee led av Münchhausen by proxy, även kallat för förfalskat pediatriskt tillstånd. Det får vårdnadshavare att skada ett barn så att det uppvisar symptom. Vårdnadshavaren kan också inbilla sig att barnet är sjukt – oftast för att få uppmärksamhet och bekräftelse.

– Ingen kommer någonsin att höra mig säga att jag är glad att hon är död eller att jag är stolt över vad jag gjorde. Jag ångrar det varje dag, säger Gypsy Rose.

ANNONS

Fallet fick stor uppmärksamhet internationellt efter att ha skildrats i dokumentären ”Mommy dead and dearest” och i tv-serien ”The Act”.

I januari kommer det även att släppas en e-bok som ska vara Gypsy Roses egen berättelse om hennes liv.

LÄS MER:Barnen dog – morddömd mamma frias efter 24 år

LÄS MER:Svår barndom ökar risken för sjukdomar som vuxen

ANNONS