Kathleen Folbigg, här till höger i bild, har blivit helt frikänd efter att ha suttit fängslad i över två årtionden som fälld för att ha dödat sina fyra barn. Här tas hon emot av en vän utanför domstolen i Sydney på torsdagen.
Kathleen Folbigg, här till höger i bild, har blivit helt frikänd efter att ha suttit fängslad i över två årtionden som fälld för att ha dödat sina fyra barn. Här tas hon emot av en vän utanför domstolen i Sydney på torsdagen. Bild: Dan Himbrechts/AAP via AP

Barnen dog – morddömd mamma frias efter 24 år

I 20 år har Kathleen Folbigg försökt frigöra sig som stämpeln som Australiens värsta seriemördare.
Hon dömdes för att ha dödat sina fyra små barn, men nu har hon benådats och släppts efter att ny forskning visat att hon inte alls gjort sig skyldig till deras dödsfall.

ANNONS
|

Mellan 1989 och 1997 födde den australiensiska kvinnan Kathleen Folbigg fyra barn, som alla dog under märkliga omständigheter.

Inget av barnen hann fylla två år. Det yngsta blev bara 19 dagar gammalt.

Att det skulle ha kunnat ske av naturliga orsaker, fyra gånger om, ansågs i rätten vara alldeles för osannolikt. Men nu – 24 år senare – har det visat sig inte vara så otroligt som man först trodde.

Efter en ny rättegång har Kathleen Folbigg benådats och släppts ur fängelse.

– Jag hoppas att ingen ska behöva genomlida det som jag har genomlidit, säger hon till australiska medier.

ANNONS

Hittade dagboksanteckningar – misstänktes ha kvävt barnen

Efter det fjärde dödsfallet började familjen utredas av polisen. Kathleen Folbiggs dåvarande make började läsa hennes dagböcker och reagerade på vissa formuleringar i den, rapporterar ABC News.

I en anteckning som var daterat dagen då hennes andra barn föddes stod det:

”Jag hade blandade känslor den här dagen. Huruvida jag skulle klara av att vara mamma eller om jag skulle bli stressad som jag blev sist.”

I en annan stod det:

”Jag är redo den här gången. Och jag vet att jag kommer ha hjälp och stöd den här gången. När jag tror att jag kommer tappa kontrollen som de senaste gångerna så kommer jag ge över bebisen till någon annan.”

Hennes make larmade polisen. År 2001 greps Kathleen Folbigg.

I ett nio timmar långt polisförhör som senare kablades ut i media ses hon gråta medan polisen pressar på: Dödade du Caleb? Dödade du Patrick? Dödade du Sarah? Dödade du Laura?

När hon sedan ställdes inför rätta anklagades hon för att med avsikt ha kvävt sina fyra barn till döds i ren och skär frustration.

Folbigg dömdes för tre mord och ett fall motsvarande dråp. I australiska medier blev hon känd som en barnamördare av historiska mått och stämplades som "landets mest hatade kvinna". I fängelset fick hon även tidvis placeras åtskilt på grund av hotbilden mot henne.

ANNONS

Sällsynt genmutation hittades hos barnen

Kathleen Folbigg har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att barnen dött av naturliga orsaker.

Hennes försvarsadvokater försökte peka på att hon hade en bra och varm relation till barnen och framhållit hur uppriven hon lät när hon ringde efter ambulans när de slutat andas. Även under hennes tid i fängelse har hon haft anhängare som aldrig slutat kämpa för hennes sak.

År 2019 började hennes fall tas upp på nytt. Efter press från allmänheten gjordes en ny utredning, där Kathleen Folbigg återigen fanns skyldig i en domstol.

Men de tester som gjordes på spädbarnen skulle komma att bli avgörande för Folbiggs frikännande.

Man fann att åtminstone två av barnen hade en sällsynt genetisk mutation vid namn CALM2 G114R. Läkare tror att endast omkring 130 personer i världen bär på den. Barnens mamma, Kathleen Folbigg, är en av dem.

Forskning som publicerades år 2021 visar på att mutationen kan orsaka hjärtrytmsrubbningar och plötslig spädbarnsdöd. Och helt plötsligt var det inte så otänkbart att alla fyra barn kunde ha dött av naturliga orsaker.

Man gjorde även nya expertanalyser av hennes dagboksinlägg, som fastställt att de skrevs av "en deprimerad och sörjande mamma".

”De tog mina ord ur sitt sammanhang”

Kathleen Folbigg frigavs redan i somras, efter att en fristående granskning hade ifrågasatt bevisningen och hon fått en benådning. Men domen i sig stod kvar fram tills dess att appellationsdomstolen i Sydney rev upp den på torsdagen.

ANNONS

Nu har hon frikänts.

Utanför rätten föll den i dag 56-åriga Folbigg i gråt inför ett pressuppbåd.

– Jag älskar mina barn och kommer alltid att göra det, sade hon enligt nyhetssajten news.com.au.

Hon sa även att åklagarna plockat meningar från hennes anteckningar som senare använts mot henne.

– De här dagböckerna innehöll mina privata känslor, som jag skrev till mig själv – ingen förväntar sig att främlingar ska läsa, och ännu mindre ha åsikter om, den typen av saker, sa Kathleen Folbigg enligt The Guardian.

– De tog mina ord ur sitt sammanhang och vände dem mot mig.

Åklagaren i New South Wales, Michael Daley, säger att regeringen nu kommer att överväga eventuella ersättningsförfrågningar från Folbigg. Hennes advokat har även sagt att den australiska delstaten bör utvärdera sitt granskningssystem för de som dömts.

– Vi behöver ett granskningssystem efter fällande dom som är baserat på rättvisa i förfaranden, effektiv administration och bevisregler, säger advokaten Rhanee Rego enligt The Guardian.

LÄS MER:Amerikansk man frias efter 13 år för mord han inte begått

LÄS MER:Oskyldig man satt i fängelse för mord i 23 år – nu släpps han fri

LÄS MER:Portugisisk polis ber om ursäkt till Madeleine McCanns föräldrar

ANNONS