Caroline Hainer: Sex är svettigt, fumligt och kaotiskt – låt det vara så

Sex är genant och kommer alltid att vara det. Det menar GP:s Caroline Hainer som jämför tv:s kliniska sexfantasier med den kladdiga, fumliga verkligheten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är mycket snack om sexfantasier just nu. ”Gift vid första ögonkastet”-paret Ida och Arvid säger att de vill smörja in varandra i pasta carbonara. ”Sen ser jag fram emot att tejpa för din mun”, tillägger Arvid som en liten sidogrej.

Tortyrfantasierna i utskällda ”The idol” skapar rubriker, brittiska GQ kallar det för ”Den sämsta sexscenen i historien”. Med repliker som ”Jag vill greppa din röv medan jag kväver dig med min kuk” är det inte svårt att hålla med.

Sedan har vi andra säsongen av ”And just like that” som inleds med en två minuter lång kvinnlig, romantisk fantasi om negligé, sängkammarblick och dimmers. Senare i avsnittet uppstår en liten strap on-fadäs.

ANNONS

Sexfantasier är intressanta eftersom de i regel alltid är hetare i tanken än i praktiken. Endast i fantasin kan en vision om att slicka carbonara från en kropp vara fri från stelnad äggula, kladd på golv och tak och baconbitar i kroppsöppningar. Endast i fantasin är sex okladdigt, välkoreograferat och avslutas utan att minsta svettdroppe hamnat på silkesnattlinnet.

Sex är svettigt, fumligt och kaotiskt. Är det inte en del av intimiteten?

Sexkomedins humor bygger på samma sak. Bilden av den romantiska älskogen kontra den fumliga, genanta verkligheten. Intressant nog är det en filmgenre som nu, mitt bland sexfantasi-snackisarna, gör en comeback.

Kommande ”No hard feelings”, om en kvinnlig Überchaffis (Jennifer Lawrence) som går med på att förföra ett förmöget pars tonårsson låter som en blivande klassiker i den bespottade genren.

”Bottoms” är en traditionell hjälp-mig-förlora-oskulden-film och ”Shiva” har en modern twist, den handlar om två lesbiska tonårstjejer som startar en fight club för att förföra två cheerleaders.

Vad betyder allt detta? Antagligen ingenting. Men det är roande att tänka att sexsnackisarna och den fumliga sexkomedin gör gemensamt intåg i det allmänna samtalet. Budskapet är att sex är genant igen. För från de senaste årens stora sexpositivism, till vågen av nya, erotiska thrillers till kvällstidningarnas traditionsenliga sommarartiklar om utomhussex och hur du maxar semestersexet så kvarstår ändå verkligheten: sex är genant och kommer alltid att vara det. I alla fall för exakt alla utom de som ger sig hän i akten.

ANNONS

Sex är svettigt, fumligt och kaotiskt. Är det inte en del av intimiteten? Är det inte därför sexfantasierna fyller en så viktig funktion? För att det är den enda delen av sexakten som alltid är perfekt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS