Kung Charles III av Storbritannien och drottning Camilla lämnar The London Clinic i centrala London. Kungen var på plats för att behandlas för en förstorad prostata.
Kung Charles III av Storbritannien och drottning Camilla lämnar The London Clinic i centrala London. Kungen var på plats för att behandlas för en förstorad prostata. Bild: Alberto Pezzali

Kung Charles har diagnostiserats med cancer

Kung Charles har diagnostiserats med cancer och kommer att påbörja sjukvårdsbehandling på måndagen, uppger Buckingham Palace.

ANNONS
|

Kung Charles III av Storbritannien har diagnostiserats med cancer och påbörjat sjukvårdsbehandling, uppger Buckingham Palace på måndagen.

Det var förra helgen som Kung Charles opererades för förstorad prostata. Vid ingreppet hittade läkare "en form av" cancer – som enligt hovet inte har med prostatan att göra.

Buckingham Palace har i nuläget inte gått ut med information om vilken typ av cancer som har upptäckts.

Skjuter på offentliga framträdanden

75-årige kung Charles har i samband med beskedet blivit uppmanad att skjuta på sina offentliga framträdanden. Han kommer dock att fortsatt att utföra sina ämbetsuppgifter samt kontorsarbete som statschef.

”Kungen är tacksam mot sitt medicinska team för deras snabba ingripande, som möjliggjordes tack vare hans senaste sjukhusvistelse. Han är fortsatt positivt inställd sin behandling och ser fram emot att återgå till sin tjänst i offentligheten så snart som möjligt”, skriver Buckingham Palace i ett uttalande.

ANNONS

Det brittiska hovet fortsätter:

"Hans majestät har valt att dela med sig av sin diagnos för att förhindra spekulationer och i hopp om att det kan hjälpa allmänhetens förståelse för alla dem runt om i världen som är drabbade av cancer”.

Kung Charles III av Storbritannien och drottningen Camilla syntes senast under söndagen då de deltog vid en gudstjänst vid St Mary Magdalene Church i Sandringham, England.
Kung Charles III av Storbritannien och drottningen Camilla syntes senast under söndagen då de deltog vid en gudstjänst vid St Mary Magdalene Church i Sandringham, England. Bild: Joe Giddens

Äldsta person som tillträtt tronen

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak kommenterar beskedet på sociala medier:

”Önskar Hans Majestät ett fullständigt och snabbt tillfrisknande. Jag tvekar inte på att han återvänder till full styrka på nolltid och jag vet att hela landet kommer att önska honom lycka till”, skriver han på X.

BBC uppger att kungen har informerat bägge sina söner, tronarvingen prins William och prins Harry, om beskedet.

Prins Harry, som är bosatt i USA, har talat med sin far och väntas resa till Storbritannien för att träffa honom inom de närmsta dagarna.

Kung Charles blev kung den 8 september 2022, i samband med att hans mor, drottning Elizabeth II, avled.

Det har har dels gjort honom till den brittiska tronarvinge som fått vänta längst på att beträda tronen och den äldsta personen som tagit över som monark i Storbritanniens historia.

Storbritanniens kung Charles III.
Storbritanniens kung Charles III. Bild: Aaron Chown

LÄS MER:Kung Charles höll sitt första "King's speech"

LÄS MER:Charles väg från otrogen och hånad nörd till kung

LÄS MER:Här är Storbritanniens nya drottning

ANNONS