Här är Storbritanniens nya drottning

Från illa ansedd till accepterad drottning. Camillas kröning är en makalös och historisk höjdpunkt på en drygt femtio år lång och kontroversiell kärlekssaga med kung Charles III. Men kungahusets framtid står fortfarande på spel.

ANNONS

Kung Charles III drev frågan om Camillas ställning inför det väntade tronskiftet när hans mor, drottning Elizabeth II, blev allt äldre. Och ett knappt år före sitt frånfälle meddelade drottningen att hennes önskan var att Camilla inte skulle kallas hertiginna av Cornwall utan "Queen consort" (drottninggemål, gift med kungen) den dag som hennes son prins Charles besteg tronen.

Efter moderns död har dock Charles klippt bort "consort" ur hennes titel och Camilla är nu endast titulerad drottning i inbjudningarna till kröningen. När hon kröns, efter sin man på lördag, är det med all den pompa och ståt som omger det traditionella evenemanget, trots att hovet meddelat att det hela ska vara nedtonat i jämförelse med när drottning Elizabeth II kröntes 1953.

ANNONS

De kungliga juvelerna, kronorna och allt annat som ska finnas med har plockats fram från skattkammaren i Towern och kraven på att de största och vackraste diamanterna från Sydafrika ska tas bort och återföras till den forna kolonin har klingat ohörda. Stenarna kan tillfälligt vara ersatta i kronorna, men sätts sedan åter på plats efter kröningen. Det skulle inte finnas mycket kvar av de kungliga brittiska juvelskatterna om kolonialarvet och andra kungliga släkters dyrbarheter, som hamnat hos britterna, skulle granskas närmare.

Kröning en triumf

För kungaparet Charles och Camilla, som är 74 respektive 75 år, är det en triumf att få krönas, något som när de gifte sig för arton år sedan ansågs som både olämpligt och fullständigt uteslutet.

Kung Charles III, då kronprins, och Camilla som precis gift sig 2005. Drottning Elizabeth II ler i bakgrunden, men giftermålet var ingen självklarhet från början.
Kung Charles III, då kronprins, och Camilla som precis gift sig 2005. Drottning Elizabeth II ler i bakgrunden, men giftermålet var ingen självklarhet från början. Bild: ODD ANDERSEN

Charles och Camillas relation går över ett halvt sekel tillbaka i tiden. De träffades för första gången i slutet av 1960-talet eller början av 1970-talet och Camilla sägs ha introducerat sig med repliken:

– Min mormors mor var älskarinna till din farfars farfar, det känns som om vi har något gemensamt.

Camillas släkting var Alice Keppel och kungen Edward VII. Alice var gift – liksom kungen – och kungen såg till att hon fick andelar i gummiindustrin och att maken fick ett mycket välbetalt jobb i tebranschen. Hon satt vid kungens dödsbädd 1910 men tvingades därefter snabbt ut från det kungliga. Dock fortsatte hon att i sin villa utanför Florens i Italien underhålla prominenta gäster som Winston Churchill. Alice Keppel kommenterade den senare kungen Edward VIII:s abdikation 1936 – när han inte fick tillstånd att gifta sig med den frånskilda amerikanskan Wallis Simpson – med orden:

ANNONS

– Saker och ting sköttes mycket bättre på min tid.

Tveksamt drottningämne

Men Charles och Camillas tidiga förhållande överlevde inte den unge prinsens långa utbildning vid flottan. Möjligen var det också så att prinsens far Philip och hans gudfar lord Mountbatten inte såg Camilla Shand som ett framtida drottningämne. Det fanns inte tillräckligt med lämpliga anor. Hennes far Bruce var utbildad vid militärakademin Sandhurst, deltog i andra världskriget och återvände hem för att börja arbeta med import och distribution av viner. Mamman Rosalind var dotter till en lord och det var på mammans sida som det fanns ingångar till överklassen och utkanten av det kungliga.

Camilla gick i brittisk skola, avslutade utbildningen i Schweiz, läste en kurs i Paris för att sedan åka hem och ta ett tillfälligt jobb som receptionist. Hennes intresse för hästsport och det sociala livet tog snart över.

Med Charles tillfälligt borta ur bilden inledde Camilla ett förhållande med Andrew Parker Bowles, med raka vägar in i kungahuset. Hans pappa tillhörde en välbärgad och adlig släkt, mammans familj hade gjort sig en förmögenhet inom hästuppfödning och travsport. Föräldrarna umgicks med den tidigare drottningen Elizabeth, som vid sin dotters trontillträde kallades "drottningmodern." På det sättet blev Andrew som trettonåring utsedd till att vara en av många "pager" som följde med uppsatta personer till drottning Elizabeth II:s kröning.

ANNONS

Andrew Parker Bowles valde den militära vägen på Sandhurst och fick majors grad i Royal Horse Guards. Han blev tidigt vän med prins Charles och spelade i samma hästpololag som prinsen. Han hade även ett längre förhållande med Charles syster, prinsessan Anne. Vänskapen till Anne bestod också när relationen var över och Andrew är gudfar till hennes dotter Zarah.

Andrew Parker Bowles var känd som en ”kvinnokarl" och det sägs att hans far och Camillas far gemensamt satte in annonsen som tillkännagav förlovningen – innan Andrew friat – för att få honom att "stadga sig."

Andrew Parker Bowles, Camillas tidigare make, som här 2005 lämnar den borgerliga vigseln mellan Camilla och prins Charles.
Andrew Parker Bowles, Camillas tidigare make, som här 2005 lämnar den borgerliga vigseln mellan Camilla och prins Charles. Bild: Martyn Hayhow/AP/TT

Bröllopet mellan Andrew Parker Bowles och Camilla blev en storslagen historia 1973 med drottningmodern, Elizabeth II:s syster Margaret och prinsessan Anne som kungliga gäster. Mottagningen hölls i det kungliga palatset St James Palace.

Många kvinnoaffärer

Paret Parker Bowles fick en son, Tom, och en dotter, Laura. Prins Charles är Toms gudfar. Tom är numera en känd matskribent och Julia arbetar med konst.

Andrew Parker Bowles privatliv – även under äktenskapet med Camilla – beskrivs som "åratal av hur många kvinnoaffärer som helst".

När Charles återvände från flottan ökade trycket på honom att gifta sig och skaffa arvingar till kronan. Han uppvaktade först Sarah Spencer – syster till Diana Spencer – men när det tog slut närmade han sig den 16-åriga Diana i stället. Diana hade det som "behövdes" i en konservativ kunglig miljö. Högadlig bakgrund och inga tidigare kända förbindelser. Den kungliga fasaden var därmed polerad. Diana skulle som 20-åring bli prinsessa av Wales, framtida drottning och mor till tronföljare.

ANNONS

Men den oskuldsfulla Diana insåg dagarna innan bröllopet 1981 att hennes tretton år äldre blivande make Charles var helt upptagen av Camilla. När ett smyckeetui levererades till slottet trodde Diana att det var till henne. Men gravyren löd "Till Gladys från Fred", smeknamnen som Camilla och Charles givit varandra. Då var det för sent att avstyra bröllopet. Diana såg Camilla bland gästerna i bröllopskatedralen. Bakom kortegevagnen, som Diana och Charles åkte i, red Andrew Parker Bowles främst bland de eskorterande ryttarna.

Prinsessan Diana, här bredvid drottning Elizabeth II.
Prinsessan Diana, här bredvid drottning Elizabeth II. Bild: AP/TT

Diana konfronterade senare – enligt egen uppgift – Camilla med att hon visste om hennes affär med Charles. Camilla svarade med att fråga vad Diana önskade mer än att vara beundrad jorden runt och ha två barn.

Diana svarade:

– Min man.

Intima samtal

Charles förhållande med Camilla var en illa dold hemlighet. Diana har beskrivit hur hon led av att det var " tre personer i äktenskapet, det blev trångt." När Charles och Camillas mycket intima telefonkonversation hackades och läcktes ut av medierna till offentligheten fick även drottning Elizabeth II medge att äktenskapet nått vägs ände. Camilla och Andrew Parker Bowles skilde sig året före Charles och Diana.

Men drottningen var inte beredd att låta Charles och Camilla uppträda officiellt gemensamt. Födelsedagar och andra tillställningar med utomstående var ett bestämt "nej" för drottningen om Camilla var med. Charles insisterade på att stå vid Camillas sida.

ANNONS

Först när Diana omkom i en bilolycka 1997 fick Camilla en mer synlig plats. Men Dianas död markerade samtidigt lågvattenmärket för Camilla och Charles. Diana hade kallat Camilla för "rottweilern" och anklagat henne för den smärta som hon upplevt under äktenskapet. Camilla var en ”insider" i de kungliga kretsarna kring Charles medan Diana upplevt sig som en "outsider" som bara fanns med för att föda tronarvingar och för att förgylla ett kungahus som inte förmådde att upprätthålla glansen själv. Britternas inställning till Camilla och Charles kunde vid Dianas död beskrivas som på gränsen till djupfryst.

Charles och Camillas smala lycka var att drottning Elizabeth II levde länge och att olusten mot dem dämpades. De fick drottningens tillstånd att gifta sig 2005. Andrew Parker Bowles var inbjuden till bröllopet med sin nya fru.

Långsamt men målmedvetet började paret Charles och Camilla att som gifta arbeta sig tillbaka i allmänhetens ögon. Camilla beskrevs som varm, rolig och sportig och hennes välgörenhetsarbete och insatser för forskning kring benskörhet (som hennes mor dog av) har prisats.

Spricka med prins Harry

Och det är här som Dianas och Charles yngste son Harry hävdar att paret inte sparade någon möda för att med hjälp av sina mediestrateger få en positiv framtoning på bekostnad av flera andra kungliga, och då främst honom själv och hustrun Meghan.

ANNONS
Prins William och prins Harry efter vigseln mellan Charles och Camilla,. Prins Harry ska ha bett sin far att inte gifta sig med Camilla.
Prins William och prins Harry efter vigseln mellan Charles och Camilla,. Prins Harry ska ha bett sin far att inte gifta sig med Camilla. Bild: DAVE CAULKIN

Men Charles har uppenbarligen bestämt sig för att klippa så många band som möjligt till Harry, som öppet berättat att han bönföll sin far att inte gifta sig med Camilla som vållat hans mor Diana så stor plåga.

Det viktiga för Charles är Camilla och tronföljden med sonen William och den äldste sonsonen George. Charles är noga med att omväxlande kalla Camilla för "drottning", "min älskling Camilla", och "min älskling."

Vid kröningen finns Camillas barn på plats och några av barnbarnen är med som officiella "pager". Men även hennes exman Andrew Parker Bowles deltar i den trängre kretsen av inbjudna. Prinsessan Anne finns på hästryggen direkt bakom kortegevagnen med kungaparet efter kröningen.

Prins Harry får bara delta i kröningen i Westminster Abbey och är inte välkommen att möta hyllningar och hurrarop för kungaparet på balkongen i Buckingham Palace. Själv har han sagt att han den dagen särskilt ska hedra sin mor Diana.

Kröningen markerar utåt en lugn kontinuitet i det brittiska kungahuset. Men inom "firman", som är de kungligas egen beteckning, är spänningarna och konflikterna lika dramatiska som tidigare.

LÄS MER:Nu ska Camilla bli drottning

LÄS MER:Rekordlågt stöd för monarkin i Storbritannien

LÄS MER:Kungen och kronprinsessan till Charles kröning

LÄS MER:Flera religioner vid kung Charles kröning

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS