Charles väg från otrogen och hånad nörd till kung

Tiden har varit till den nye kungens fördel. Om hans mor, drottning Elizabeth, avlidit tidigare är det tveksamt om han kunnat axla rollen som Charles III.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det har funnits mycket som talat till Charles nackdel. Främst handlar det om äktenskapet med unga Diana som han konsekvent bedrog redan under förlovningstiden med sin kärlek Camilla Parker Bowles.

Det var knappast en hemlig affär, annat än för aningslösa Diana som dagarna före bröllopet insåg vad hon givit sig in på då ett smycke med inskription från den blivande maken till Camilla av misstag råkade hamna hos den blivande bruden. Men då var det för sent. ”Sagobröllopet” genomfördes och de två sönerna William och Harry föddes. Men Charles befann sig oftast både fysiskt och mentalt någon helt annanstans, hos älskarinnan Camilla.

ANNONS

Till en början var de vanligtvis brutala brittiska medierna hänsynsfulla och försiktiga, främst med tanke på Diana och sönerna. Men när Charles öppet visade sig respektlös mot Diana öppnades dammluckorna. Det var särskilt boken om Diana – där hon utan att det bekräftades direkt var huvudkällan – som behandlingen av henne väckte avsky i vida kretsar i Storbritannien. När skilsmässan var ett faktum var det på Dianas sida som sympatierna fanns och inte på Charles. När Diana sedan för tjugofem år sedan omkom i en bilolycka i Paris utbröt närmast landssorg. Charles aktier befann sig på bottennivå och hans partner Camilla – som Diana kallar rottweilern – hölls undan offentligheten.

Bara för tio år sedan framfördes seriösa tankar på att Charles borde släppa fram sin äldste son William till tronen.

Även Drottning Elizabeth kritiserades för att inte visa sin tidigare svärdotter den vördnad som kunde anses lämplig. Diana var ju inte bara exfru till Charles utan framförallt mor till den framtida kungen William.

Elizabeth II lyckades dock hålla kronan intakt, trots de negativa bedömningarna av kungahuset vid Dianas död. Det viktigaste var att hon höll sig vid liv och kunde återskapa förtroendet. Om hon avlidit då är det högst tveksamt om Charles hade kunnat tillträda som kung med den självklarhet som sker idag ett kvarts sekel senare. När han efter några år gifte sig med Camilla var det vid en mycket nedtonad ceremoni, just av skälet att inte väcka den gamla negativa opinionen till liv.

ANNONS
Kung Charles III tillsammans med drottninggemålen Camilla.
Kung Charles III tillsammans med drottninggemålen Camilla. Bild: Jane Barlow

Även Camilla kan nu accepteras som drottning vid sin make Kung Charles sida, något som hade varit i stort sett omöjligt tidigare.

Bara för tio år sedan framfördes seriösa tankar på att Charles borde släppa fram sin äldste son William till tronen den dag hans mor Elizabeth II var borta. Men drottningen höll ut och kunde som sitt sista officiella uppdrag träffa den nya premiärministern Liz Truss och ge klartecken till henne att tillträda och flytta in på 10 Downing Street bara två dagar före sitt frånfälle.

Det unga paret William och Kate och deras tre barn har hittills undvikit skandaler och formats i det strikt kungliga.

Tiden har alltså medverkat positivt för Charles som tidigare sågs med misstro och lätt överseende. De frågor som engagerat honom under årtionden – klimat, miljön och hållbart statsbyggande – är nu högt upp på dagordningen. Men när Charles på 1980-talet berättade att han värnade om blommor och träd och rent av att kunde tala med allt som växte blev han hånad och framställd som en ”nörd”. Det är negativa tongångar som sedan länge är begravda och idag ses Charles som en föregångsman med sitt starka miljöengagemang. Också här har tiden talat till hans fördel.

Charles är vid 73 år den äldste kung som tillträtt i Storbritannien och blir han lika gammal som sina föräldrar – hans far Philip dog förra året vid 99 års ålder och hans mor Elizabeth vid 96 och hans mormor blev över 100 – har han många år kvar på tronen.

ANNONS
Prinsessan Kate och prins William på läktaren under tennisturneringen Wimbledon i juni.
Prinsessan Kate och prins William på läktaren under tennisturneringen Wimbledon i juni. Bild: Alastair Grant

Men hans viktigaste uppgift blir ändå att vara en brygga mellan sin mor och sin son William. Det unga paret William och Kate och deras tre barn har hittills undvikit skandaler och formats i det strikt kungliga samtidigt som familjen skall framstå som en del av den moderna tiden. Det är en balansgång som kung Charles själv tidigare haft svårt att hantera liksom nu hans yngste son Harry och frun Meghan.

Också för kung Charles III – liksom för hans mor Elizabeth II – går kronan först.

För Charles är det som kung viktigt att hålla en rak linje där kungafamiljen har många medlemmar medan kungahuset är snävt avgränsat till de närmaste i successionsordningen: prins William och hans äldste son.

Drottning Elizabeth tog osentimentalt bort alla kungliga privilegier från sin son Andrew – Charles yngre bror – efter sexskandalen i USA och har även hållit Harry och Meghan kort när de ville ha kunglig fördel samtidigt som de ville leva ett friare liv.

Kung Charles III har som främsta uppgift att – liksom sin mor – värna kungahuset och bana vägen för sin son William som ny kung. Det finns inte längre utrymme för skandaler – liksom de som han en gång själv var inblandad i – och kungahuset måste vara tydligt begränsat. Släktingar med blodsband eller ingifta skall behandlas som familj men med mer eller mindre starka band som kan klippas av om det skulle bli nödvändigt.

ANNONS

Också för kung Charles III – liksom för hans mor Elizabeth II – går kronan först.

LÄS MER:Drottning Elizabeth är död

LÄS MER:Premiärministern: ”Gud bevare kungen”

LÄS MER:Drottning Elizabeths liv i bilder

LÄS MER:Så räddade drottning Elizabeth den brittiska kronan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS