Tre recept med pumpa av Maria Zihammou

Omfamna hösten med gyllengult pumpakött. Det finns en mängd olika sorters pumpor att upptäcka. Den naturligt söta gurkväxten gör sig utmärkt i en krämig dipp, ugnsbakad eller som dessertpaj.

ANNONS
|

Olika sorters pumpor

Pumpan härstammar från Syd- och Centralamerika, där det finns många vilda arter. Flera goda sorter går att få tag på i Sverige.

Muscat: Har en vacker, klyftliknande form och söt smak, vilket gör den perfekt till desserter och chutney.

Hokkaido: Lite mindre, orange och fikonformad sort med en söt och nötaktig smak. Passar bra att skära i tjocka klyftor och ugnsbaka.

Delica: Också en mindre, rund och något platt sort. Har gult fruktkött, mörkgrönt skal och nötig smak. God att ugnsbaka i halvor.

Butternut: Enklast att få tag på och känns igen på sitt ljusa skal och intensivt orange fruktkött. God att ugnsbaka, rosta, eller använda i soppa och bakverk.

Söt pumpapaj med pekannötter.
Söt pumpapaj med pekannötter. Bild: Stefan Edetoft

Söt pumpapaj

6–8 portioner

Dessertpaj med pumpa är en riktig klassiker på Thanksgiving i USA. Butternutpumpa kokas tills den blir riktigt mjuk och mixas med bland annat kanel till en len pajfyllning. Kan serveras ljummen eller kall med lätt vispad grädde.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

150 g smör, kylskåpskallt i mindre bitar

1 msk råsocker

2–3 msk iskallt vatten

Fyllning:

1 butternutpumpa, ca 1 kg

50 g smör

3 ägg

1/4 tsk mald ingefära

1/2 tsk kanel

1/2 tsk äkta vanilj

1 dl ljust muscovadosocker

1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g

Topping:

50 g pekannötter eller hasselnötter

ANNONS

2 msk ljus sirap

1 msk smör

Blanda snabbt samman mjöl, smör och socker till en deg och tillsätt vatten, arbeta samman till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en springform som mäter cirka 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel, plasta formen och ställ in i kylen att vila i minst 30 minuter.

Dela, kärna ur och skala pumpan och skär i mindre bitar. Lägg pumpan i en kastrull med 1 dl vatten och koka den mjuk under lock. Häll bort vätskan och låt rinna av i ett durkslag och lämna pumpan att svalna.

Smält smöret och låt det svalna. Mixa pumpan med en stavmixer till en slät kräm. Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt ingefära, kanel, vanilj och muscovadosocker. Vispa lätt samman och tillsätt sötad kondenserad mjölk tillsammans med det smälta avsvalnade smöret och vispa till en slät blandning. Rör till sist ner det mixade pumpaköttet.

Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka tio minuter tills det fått lite färg.

Sänk värmen till 200 grader. Fördela ut pumpakrämen i pajskalet och grädda klart i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills pajen är genomgräddad och fått fin färg.

ANNONS

Ta ut pajen och låt den svalna något. Rosta nötterna gyllenbruna i en stekpanna utan fett i några minuter, tillsätt sirap och smör och låt det bubbla upp till en sås. Skeda ut över pajen och låt den svalna något. Servera med lättvispad grädde.

Krämig pumpadipp.
Krämig pumpadipp. Bild: Stefan Edetoft

Pumpadipp

4 portioner

Krämig röra med pumpa, som först rostats i ugnen för extra mycket smak, och kikärtor som ger dippen en nötaktig smak. Toppa gärna med kryddan za’atar som består av sesamfrön, oregano och sumak. Ät med ett gott bröd!

1 butternutpumpa eller muscat, ca 500 g

Olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk hela fänkålsfrön

Flingsalt och svartpeppar

1 burk kikärtor, ca 400 g

1 msk tahini

1 citron, finrivet skal och pressad saft

Chiliflakes eller za’atar

2 msk finhackad bladpersilja

2 msk granatäpplesirap (valfritt)

2 msk rostade pumpakärnor

Till servering:

Ett gott bröd

Sätt ugnen på 200 grader. Dela, kärna ur och skala pumpan.

Skär den i mindre bitar och fördela ut över en ugnsplåt. Ringla över några matskedar olivolja, tillsätt vitlöksklyftorna med skalet kvar och krydda med fänkål, lite salt och peppar. Ugnsbaka i cirka 30 minuter tills pumpan är genomstekt och fått fin färg.

Häll ner kikärtorna i ett durkslag och låt rinna av ordentligt. Häll ner avsvalnad pumpa i en matberedare, kläm ut vitlöken och släng skalet, tillsätt tillsammans med väl avrunna kikärtor och mixa till en slät blandning. Blanda ner tahini, finrivet citronskal och citronsaft.

ANNONS

Smaka av om det behövs lite mer salt och peppar. Fördela ut röran i en skål eller på ett fat och toppa med chiliflakes eller za’atar, hackad persilja, granatäpplesirap och rostade pumpakärnor. Servera med ett gott bröd att doppa i röran.

Ugnsbakad pumpa med pilaffris.
Ugnsbakad pumpa med pilaffris. Bild: Stefan Edetoft

Ugnsbakad pumpa med pilaffris

4 portioner

Ugnsbaka klyftor av pumpa, jag väljer ofta hokkaidopumpa och behåller skalet kvar, det kommer att mjukna under stekningen. Hemligheten är att ge pumpan ordentligt med färg för att plocka fram sötman på ett fint sätt.

Ugnsbakad pumpa:

1 hokkaidopumpa eller delica, ca 1 kg

Olivolja

Flingsalt och svartpeppar

Pilaffris:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

4 msk olivolja

1 l vatten

1 buljongtärning, vegetarisk

1 msk gurkmeja

4 dl basmatiris

1 kanelstång

1 dl russin, t ex ljusa sultanrussin

Till servering:

2 dl tjock yoghurt

1 tsk finrivet citronskal

Chiliflakes

6–8 salviablad

3 msk olivolja

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela och kärna ur pumpan och skär i klyftor. Fördela ut på en ugnsplåt och ringla över några matskedar olivolja, krydda med lite salt och peppar. Baka i mitten av ugnen tills pumpan mjuknat och fått fin färg.

Under tiden, skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en rejäl kastrull med lock och tillsätt olivolja. Stek lök och vitlök tills de mjuknat utan att ta färg i några minuter, rör då och då. Koka upp vatten med buljong i en separat kastrull.

ANNONS

Krydda lökblandningen med gurkmeja och tillsätt riset, låt det svettas i några minuter under omrörning och tillsätt kanelstång. Häll ner buljongen och russin, låt riset få ett uppkok. Sjud under lock i cirka 20 minuter tills riset är genomkokt.

Häll ner yoghurten i en skål och toppa med finrivet citronskal och lite chliflakes.

Hetta upp en stekpanna och tillsätt salviablad och olivolja, rosta bladen i någon minut och lägg upp på ett fat.

Fluffa riset med en träsked och lägg upp på ett stort fat. Toppa med nystekt pumpa och rostad salvia, servera med yoghurtsåsen.

LÄS MER:Recept: Tre allt-i-ett-rätter för en smidigare middag

LÄS MER:Recept: Maträtterna som passar för lunchlådan

LÄS MER:Tre recept för att ta tillvara tomatskörden

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS