Recept: Tre allt-i-ett-rätter för en smidigare middag

Upptäck nya middagsfavoriter på säsongens råvaror och laga enkla allt-i-ett rätter: ugnsbakat ris med kyckling, torsk och kryddiga grönsaker och ugnsbakade betor med getost. Maria Zihammou bjuder på ett inspirerande sätt att tänka när du lagar mat.

ANNONS
|

Vinn Maria Zihammous nya kokbok

Är du sugen på fler liknande recept? Svara på frågorna nedan för att vara med och tävla om Maria Zihammous nya kokbok ”Middag allt-i-ett”.

  • Maria hämtar ofta inspiration från sin pappas hemland. Vad heter landet?

1. Spanien, X. Marocko, 2. Grekland.

  • Nämn minst tre ingredienser som ingår i rätten gnocchi.
  • Berätta om ditt bästa knep för en snabb och enkel vardagsmiddag.

Skicka dina svar till tvadagar@gp.se senast den 13:e oktober, vinnarna meddelas via mejl.

Ugnsbakat ris med paprika och kyckling.
Ugnsbakat ris med paprika och kyckling. Bild: Stefan Edetoft

Ugnsbakat ris med paprika och kyckling

4 portioner

När min kompis Antonio som kommer från Madrid gör sin paella från grunden blir det oftast på hel kyckling som han benar ur för att sedan koka ner benen till en smakrik buljong. Prova att göra min förenklade variant på paella med massor av solig smak från Spanien.

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 grön paprika

2 röda paprikor

500 g kycklinglårfilé

4 msk olivolja

1 msk paprikapulver

1 tsk rökt paprikapulver

Salt och svartpeppar

1 burk passerade tomater, ca 400 g

6 dl vatten

1 buljongtärning, kyckling

4 dl ris, t ex Bomba paellaris eller carnaroliris

ANNONS

2–3 msk hackad bladpersilja

1 citron, i klyftor

Till servering:

Aioli

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och finhacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikorna. Skär den gröna och en röd paprika i små bitar. Skär den andra röda paprikan i smala bitar på längden. Dela kycklingen i mindre bitar.

Hetta upp en traktörpanna eller paella-panna som tål ugnsvärme och mäter cirka 30 centimeter i diameter och tillsätt olivolja. Låt den bli varm och tillsätt kycklingen, krydda med lite salt. Stek i några minuter tills kycklingen fått lite färg, rör om. Ta upp och lägg på ett fat.

Stek lök och vitlök i några minuter tills de mjuknat utan att ta färg. Tillsätt grön och röd paprika som skurits i mindre bitar, men spar den strimlade röda paprikan till senare. Fräs grönsakerna i några minuter och tillsätt paprikapulver, krydda med lite salt och peppar och tillsätt passerade tomater. Koka i fem minuter tills tomatblandningen gått samman till en tjock tomatsås.

Under tiden, koka upp vatten och buljong. Tillsätt därefter riset i tomatsåsen, blanda runt och häll ner kyckling och buljong. Låt allt få ett uppkok, sjud i några minuter och garnera med strimlad röd paprika i ett fint mönster. Ställ in i mitten av ugnen och baka i cirka 30 minuter tills riset är kokt och kycklingen genomstekt. Ta ut formen och låt den vila i några minuter innan du sedan toppar med hackad persilja och servera med citronklyftor och aioli.

ANNONS
Torsk med kapris och kryddiga grönsaker.
Torsk med kapris och kryddiga grönsaker. Bild: Stefan Edetoft

Torsk med kapris och kryddiga grönsaker

4 portioner

Matiga fiskrätter med potatis och grönsaker är riktigt smart, här har jag kryddat upp maten med en kaprissås. Min bror Karim gav mig idén att finhacka kapris på franskt vis och sedan smaka upp såsen med tomat, jag har även lagt till soltorkade tomater för att det är så gott.

500 g delikatesspotatis

2 vitlöksklyftor

1/2 röd chili

2 zucchini, små

2 tomater

600 g torskfilé

Olivolja

1 msk finhackad timjan

Salt och svartpeppar

2 dl vitt vin, torrt

1 msk smör

1 dl svarta oliver, utan kärna

Kaprissås:

3 msk kapris

3 soltorkade tomater

1 vitlöksklyfta

1 schalottenlök

1 tomat, urkärnad och finhackad

3 msk finhackad persilja

olivolja

2 msk citronsaft

Salt och svartpeppar

Tvätta och skär potatisen i tunna skivor. Skala och skär vitlöken i tunna skivor och strimla chilin. Skär zucchini och tomaterna i tunna skivor och dela fisken i mindre portionsbitar.

Blanda samman alla ingredienser till kaprisvinägretten i en skål.

Hetta upp en rejäl traktörpanna med lock och tillsätt några matskedar olivolja. Fräs vitlök i en minut och tillsätt zucchini och chili med övriga grönsaker, timjan och lite salt och peppar. Häll ner vitt vin och låt det få ett uppkok. På med lock och sjud i 15 minuter. Tillsätt fisken och sjud ytterligare 5–10 minuter. Ringla över kaprisvinägrett och tillsätt oliver. Servera genast.

ANNONS
Ugnsbakade betor med spetskål och getost.
Ugnsbakade betor med spetskål och getost. Bild: Stefan Edetoft

Ugnsbakade betor med spetskål och getost

4 portioner

De ugnsbakta betorna blir utsökta i kombination med kål och krämig getost. En vinägrett tillsätts mot slutet av stektiden för att krydda upp osten och betorna. Avnjut rätten med ett gott bröd och gärna ett glas gott vitt vin.

1 kg blandade betor, t ex gulbetor och rödbetor

Rapsolja eller olivolja

Flingsalt

1/2 röd spetskål, ca 200 g

200 g getost, t ex mild och krämig getostrulle

3 msk vit balsamico

1 msk grovhackad rosmarin

1 msk finhackad timjan

1 msk flytande honung

50 g valnötter

Till servering:

Ljust surdegsbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba rent betorna med en rotfruktsborste under rinnande kallt vatten. Lägg ut betorna på en ugnsplåt och stick små hål med en vass kniv. Ringla över olja och krydda med lite flingsalt.

Ställ in i mitten av ugnen och baka tills betorna är mjuka. Gör därefter ett kryss i betorna med en vass kniv och tryck till så att du får en öppning. Skär kålen i tunna klyftor och fördela ut runt betorna. Blanda samman vinäger med 3 msk olivolja, hackade örter och honung. Krydda med lite salt och peppar. Häll blandningen över kålen och betorna. Toppa med osten, delad i mindre bitar, och nötterna. Baka ytterligare tio minuter i mitten av ugnen och servera med gott bröd.

ANNONS

Maria Zihammou tipsar om getost

Chèvre har i Sverige länge varit synonymt getost, specifikt den som är cylinderformad med vitt hölje. Men om du är på besök i låt säga Paris och enbart säger chèvre när du vill handla getost kan förvirring uppstå, eftersom det på franska betyder get. Det finns dessutom många olika sorters getostar, som den lilla läckra crottin de chavignol med fyllig och len smak. Sainte-maure de Touraine är en annan getost jag gillar från Loire, som är lätt nötaktig i smaken.

Till ugnsbakad getost, ”chèvre chaud” väljer jag en mild getost, getostrulle som gärna får vara krämig. Mitt tips är att gå till en osthandlare som kan berätta mer medan du provar dig fram till rätt sorts ost.

LÄS MER:Tre recept för att ta tillvara tomatskörden

LÄS MER:Recept: Egen pasta och tre italienska klassiker

LÄS MER:Tre trendiga recept till hemmafesten

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS